Guvernul României: Ziua Solidarităţii Româno-Polone, dovadă a prieteniei istorice dintre cele două state

0
Publicat:

Sărbătorirea Zilei Solidarităţii Româno-Polone reprezintă o dovadă a prieteniei istorice dintre România şi Polonia şi a angajamentului comun, a subliniat Guvernul României într-o postare pe platforma X. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Sărbătorirea pe 3 martie a Zilei Solidarităţii Româno-Polone reprezintă o dovadă a prieteniei istorice dintre România şi Polonia şi a angajamentului comun pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic şi întărirea cooperării în cadrul UE şi NATO, se afirmă într-o postare pe X a Executivului de la Bucureşti.

„Sărbătorim astăzi, 3 martie, Ziua Solidarităţii Româno-Poloneze, o altă dovadă a prieteniei noastre istorice şi a angajamentului comun pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic multidimensional şi întărirea cooperării în cadrul UE şi NATO”, a transmis Guvernul României într-o postare pe platforma X.

Prima aniversare. MAE: „Reiterăm angajamentul de a continua să cooperăm”

„România și Republica Polonă celebrează astăzi, 3 martie 2024, Ziua Solidarității Româno-Polone, care atestă parteneriatul dintre cele două națiuni, unite de o comuniune de experiențe istorice și de voința de a consolida în continuare relațiile bilaterale. Prima celebrare a Zilei Solidarității Româno-Polone se înscrie într-o serie de momente simbolice și comemorative speciale pentru istoria și relația bilaterală din acest an: în 2024 se împlinesc 105 ani de relații diplomatice, 85 de ani de la momentul când România a oferit adăpost guvernului polonez, care, în afara granițelor sale, a început lupta împotriva ocupanților germani naziști, 35 de ani de la căderea comunismului și tranziția spre democrație în Europa Centrală și de Est și 15 ani de parteneriat strategic. Evenimentele menționate au definit încrederea și dinamica parteneriatului dintre București și Varșovia”, a transmis MAE  într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „bornă a relației speciale dintre cele două state, Convenția de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă, semnată la 3 martie 1921, de către cei doi miniștri de externe de la vremea respectivă, Take Ionescu și Eustachy Sapieha, a pus bazele dezvoltării cooperării bilaterale între România și cea de a II-a Republică Polonă”.

„Convenția din 1921 a pecetluit angajamentul părților de a se apăra reciproc în fața amenințării Rusiei sovietice. Așa cum a demonstrat istoria, această Alianță defensivă dintre București și Varșovia și-a dovedit fiabilitatea, atât pe dimensiunea sa bilaterală, cât și multilaterală. Astăzi, în calitate de state membre UE și Aliate în NATO, România și Polonia rămân ferm angajate în sprijinirea Ucrainei în eforturile acesteia de a contracara agresiunea armată a Rusiei, precum și în restabilirea ordinii internaționale bazate pe principiile dreptului internațional”, a mai punctat MAE.

De asemenea,este subliniat faptul că „solidaritatea româno-polonă își găsește expresia nu doar în dialogul intens politico–diplomatic pe multe paliere, ci și în plan militar, economic, investițional, educațional, cultural și uman. Cooperării strânse dintre autoritățile centrale îi corespunde un dialog dinamic la nivel local. Sezonul cultural România – Polonia 2024-2025, care va fi lansat în perioada următoare, va îmbogăți suplimentar prietenia dintre cele două popoare”.

„La această primă aniversare a Zilei Solidarității, reiterăm angajamentul ferm de a continua să cooperăm pentru consolidarea relațiilor bilaterale, ceea ce se va traduce în beneficii concrete pentru cetățenii celor două state”, a mai transmis MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite