Guvernul a decis: alegerile parlamentare vor avea loc pe 9 decembrie. Bugetul alocat, aproape dublu faţă de 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Ponta a decis în şedinţa de sâmbătă ca alegerile parlamentare vor avea loc pe 9 decembrie.          FOTO Mediafax
Guvernul Ponta a decis în şedinţa de sâmbătă ca alegerile parlamentare vor avea loc pe 9 decembrie.          FOTO Mediafax

Executivul a decis în şedinţa de sâmbătă data alegerilor parlamentare. Săptămâna viitoare, premierul Victor Ponta se va consulta cu liderii grupurilor parlamentare în acest sens.

În ultimele zile, data vehiculată pentru alegerile parlamentare era cea de 25 noiembrie, însă a fost contestată ca fiind neconstituţională.

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că democrat-liberalii sunt gata să negocieze cu Guvernul tot ceea ce ţine de guvernare, dar nu să facă "meditaţii la Drept constituţional", el arătând că, potrivit Constituţiei, alegerile nu pot fi în 25 noiembrie.

"Răspunsul meu pentru Victor Ponta este articolul 63 alineatul 3 din Constituţie. Suntem blocaţi de textul constituţional, care stabileşte că Parlamentul nou ales se întruneşte în cel mult 20 de zile de la alegeri, ceea ce înseamnă că, dacă alegerile ar fi în 25 noiembrie, acest lucru ar trebui să se întâmple în 15 decembrie. Ori, mandatul actualului Parlament se încheie în 19 decembrie. Nu putem încălca Constituţia nici pentru patru zile", a declarat Preda.

Buget de 199 de milioane de lei

Pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din acest an, Guvernul a alocat un buget total de 199 milioane lei, aproape dublu faţă de suma alocată pentru desfăşurarea alegerilor legislative din 2008.

Din bugetul total, 176 milioane lei au fost alocaţi Ministerului Administraţiei şi Internelor, 4,55 milioane lei Institutului Naţional de Statistică prin Secretariatul General al Guvernului, 11,2 milioane lei Autorităţii Electorale Permanente, 5,25 milioane lei Ministerului Afacerilor Externe şi 1,99 milioane lei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

În 2008, suma alocată pentru alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie a fost de 124 milioane lei.

Guvernul a stabilit, sâmbătă, şi nivelului indemnizaţiilor pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale, informaticieni, statisticieni şi pentru personalul tehnic auxiliar.

Sumele alocate şi rămase neutilizate până la încheierea exerciţiului bugetar pe anul 2012 vor fi folosite pentru reîntregirea Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite