Guvernare nouă, metehne vechi. Cum au ajuns liberalii să se comporte ca PSD-iştii în epoca Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolicea nu mai este în Parlament, dar o parte din liberali par să întrebuinţeze din practicile acestuia, iar Iohannis nu intervenine în criza politică FOTO Presidency.ro
Eugen Nicolicea nu mai este în Parlament, dar o parte din liberali par să întrebuinţeze din practicile acestuia, iar Iohannis nu intervenine în criza politică FOTO Presidency.ro

Comportamentul echipei Cîţu pentru tergiversarea dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură este asemănător atitudinii din trecut a social-democraţilor, când erau la guvernare, iar în Parlament deţineau majoritatea, ceea ce i-a împins de mai multe ori să încalce regulamentele şi cutumele parlamentare, doar pentru că erau la putere şi-şi puteau impune voinţa.

Florin Roman, vicepreşedinte al PNL şi al Camerei Deputaţilor, declara miercuri seară, la Antena 3, că ziua potrivită pentru votarea moţiunii de cenzură ar fi 1 octombrie, adică peste trei săptămâni. Practic, liberalul nu mai ţinea cont de niciun termen prevăzut de Regulamentul comun al Camerei şi Senatului şi de Constituţie, mutând încercarea de demitere a Guvernului Cîţu după Congresul PNL. Până la urma, votul pe moţiune va fi după ce va fi luată o decizie de CCR, sesizată de Guvern privind un posibil conflict de natură constituţională.

Prin abordarea sa, precum şi a colegilor săi, Roman aduce la suprafaţă proceduri şi tertipuri folosite în trecut de PSD, în special de Eugen Nicolicea, fost deputat timp de şapte mandate.

Nicolicea şi urmaşii săi

Iar Roman, acum aflat la putere, a simţit pe pielea lui ce înseamnă impunerea voinţei majorităţii, însă fără a fi respectare regulile sau cutumele parlamentare. În septembrie 2017, Florin Roman a fost împiedicat de PSD să ajungă preşedinte al Comisiei de administraţie, cu toate că locul era negociat şi alocat unui liberal. Social-democraţii nu au fost de acord cu instalarea în funcţie a lui Roman, pentru că era prea vocal la adresa PSD. Mai mult, Eugen Nicolicea a încercat să modifice şi Regulamentul Camerei, în aşa fel încât membrii unei comisii să se poată opune numirii unei persoane în funcţie, chiar dacă acea poziţie era negociată politic şi alocată unui partid.

Tot Nicolicea s-a evidenţiat în octombrie 2017, când pentru a tergiversa votul pentru ridicarea imunităţii Rovanei Plumb, acuzată de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Belina”, a amânat tranşarea situaţiei cu o lună. Pe scurt, Eugen Nicolicea a propus, iar PSD şi ALDE au validat, prin vot, „14 zile pentru efectuarea anchetei şi 14 zile pentru întocmirea şi votarea raportului”, cu toate că termenele regulamentare permiteau împingerea la maximum 19 zile. Motivaţia PSD-ALDE era faptul că majoritatea parlamentară era şubredă, după ce intraseră în conflict cu UDMR, şi era posibil ca Plumb să rămână fără imunitate.    

Cîţu, dat jos de la şefia comisiei

Până şi Florin Cîţu a simţit ce înseamnă o majoritate care nu ţine cont de reguli şi cutume. În sesiunea din toamna anului 2018, senatorii PNL şi USR au fost scoşi din toate funcţiile de conducere pe care le aveau în comisii, cu toate că împărţirea acestora are loc în funcţie de configuraţia politică din Parlament. PSD şi ALDE erau deranjate la acea vreme de atacurile pe tema modificărilor la Codul Penal şi de acuzaţiile că au girat intervenţia violentă a jandarmilor pe 10 august 2018. De exemplu, Florin Cîţu a fost dat jos de la şefia Comisiei economice şi de industrii din Senat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite