Zelenski dezvăluie secretul doborârii a 26 de elicoptere rusești într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă că aliații țării sale au furnizat arme cu rază lungă de acțiune cu ajutorul cărora forțele ucrainene au doborât un număr important de avioane și elicoptere rusești într-o singură zi, relatează portalul RBC Ucraina.

SUA au furnizat Ucrainei arme cu dispersie FOTO SHUTTERSTOCK
SUA au furnizat Ucrainei arme cu dispersie FOTO SHUTTERSTOCK

El a adăugat însă că nu poate dezvălui deocamdată și despre ce arme este vorba, dar partenerii Ucrainei vor înțelege la ce se referă.

„Partenerii ne-au pus la dispoziție câteva arme cu rază lungă de acțiune. Nu voi spune de care, dar partenerii noștri vor ști despre ce e vorba. Cu ajutorul lor am distrus 26 de elicoptere într-o zi, precum și 12 avioane care au decolat și au atacat cu rachete și împotriva cărora funcționau aceste sisteme. Am distrus 12 dintr-o dată. Pur și simplu am avut mijloacele necesare", a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă cu jurnaliștii, joi, în Letonia.

Zelenski a ținut să clarifice faptul că Ucraina a folosit astfel de arme pentru a se apăra,, nefăcând decât să riposteze în fața aviației inamice care lansa atacuri și controla complet cerul.

Potrivit statisticilor Forțelor Armate Ucrainene, acestea nu au mai doborât niciun elicopter rusesc din 19 octombrie, când susțin că au distrus unul - astfel încât nu este limpede dacă cele 26 la care face referire președintele ucrainean au fost distruse recent, dar nu au fost dezvăluite anterior, sau dacă de fapt au fost distruse cu peste trei luni în urmă, notează Newsweek.

În pofida informațiilor din bilanțul Forțelor Armate ucrainene, forțele Kievului au declarat că au doborât un elicopter de transport rusesc Mi-8 la începutul lunii decembrie.

Președintele ucrainean a continuat să sublinieze că sistemul de armament la care face referire face parte din sistemele de apărare aeriană, și nu a fost folosit pentru a ataca ținte rusești, potrivit unei traduceri realizate de agenția de presă Interfax.

Kievul a reușit să se folosească cu abilitate de sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune donate de aliații occidentali, cum ar fi sistemele ATACMS fabricate în SUA, dar și rachetele britanice Storm Shadow - despre care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat recent că „ridică miza” conflictului.

La mijlocul lunii octombrie, Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a distruge nouă elicoptere într-un raid nocturn asupra a două aerodromuri militare din estul și sudul Ucrainei.

Forțele aeriene regale britanice au afirmat că Moscova dispunea de 899 de elicoptere la începutul invaziei din Ucraina, în februarie 2022.

Unele dintre aceste pierderi și le-ar fi provocat singuri, dat fiind că, după cum au remarcat analiștii și bloggerii militari ruși,  armata rusă este dezorganizată și predispusă la greșeli tactice.

În luna mai, se crede că apărarea aeriană rusă a fost responsabilă pentru doborârea a trei elicoptere și două avioane de luptă în apropierea graniței ucrainene. La acea vreme, oficialii ruși au declarat presei de stat că de vină ar fi fost defecțiuni la motoare, mai notează Newsweek.

În urmă cu câteva săptămâni, apărătorii ucraineni au reușit să doboare trei avioane de vânătoare rusești Su-34 într-o singură zi. Se întâmpla deasupra regiunii Herson.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene Iurii Ihnat aceste modele sunt printre cele mai noi din arsenalul Federației Ruse. Cu ajutorul avioanelor Su-34, Rusia lansează bombe și rachete asupra Ucrainei.

În plus, câteva zile mai târziu, armata ucraineană a mai doborât un Su-34, dar și un avion de vânătoare Su-30.

Canalele rusești de pe Telegram s-au plâns de faptul că forțele armate ucrainene ar fi folosit sistemul de rachete antiaeriene Patriot pentru a le distruge. Totuși, Ucraina s-a abținut să dezvăluie armamentul cu care a doborât avioanele inamice.

Comandantul forţelor terestre ucrainene: Avem nevoie de mai multe avioane de atac

Comandantul forţelor terestre ucrainene a declarat vineri că Ucraina are nevoie de mai multe avioane precum modelul american A-10, pentru a sprijini infanteria, dar şi de avioane ce pot lansa rachete cu rază lungă de acţiune, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„M-aş referi la avioanele A-10 ca opţiune pe care ne-o vor da. Acesta nu este un echipament nou, ci unul de încredere dovedită în multe războaie şi care are o gamă largă de arme pentru distrugerea ţintelor terestre, pentru a ajuta infanteria'', a spus generalul Oleksandr Sîrski.

A-10 Thunderbolt este un avion subsonic produs în Statele Unite şi se află în dotarea diferitelor armate începând din anii '70.

Sîrski a explicat că avionul A-10 ar furniza sprijin esenţial pentru forţele terestre: „Ar servi la distrugerea ţintelor cu baza la sol: tancuri, artilerie... tot ceea ce luptă contra infanteriei”.

Un rol important ar putea juca și elicopterele de atac AH-64 Apache şi AH-1 Super Cobra, potrivit generalului ucrainean.

De la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Kievul le-a cerut constant aliaţilor occidentali armament şi muniţii tot mai sofisticate, între care tancuri, alte vehicule blindate, rachete cu rază lungă şi avioane F-16.

Serviciile secrete ucrainene au dezvăluit ce tipuri de arme primește Vladimir Putin de la Kim Jong-un

Serviciile de informații în domeniul apărării din Ucraina (DIU) au anunțat ce fel de arme furnizează Coreea de Nord Rusiei, relatează Ukrainska Pravda.

Potrivit lui Andri Iusov, reprezentant al DIU, a fost confirmată deja livrarea de proiectile de artilerie, a rachetelor antitanc, a munițiilor pentru lansatoarele de rachete MLRS, precum și a minelor.

„În ceea ce privește balistica, informațiile pe care le-ați transmis [în legătură cu declarația procurorului general privind utilizarea de către Rusia a rachetelor de fabricație nord-coreeană în Ucraina - n.r.] sunt cunoscute, dar în prezent se colectează date și informații suplimentare pentru a analiza situația."

La 11 ianuarie, Vadim Skibițki, adjunctul șefului serviciului de informații al apărării din Ucraina, dezvăluia că în Ucraina se află 462.000 de soldați și 35.000 de membri ai Gărzii Naționale a Rusiei ca parte a forțelor de ocupație.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite