Extremistul Jobbik, Vona Gabor, din nou în România: Autonomia maghiarilor nu este negociabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la Şcoala de vară a Tineretului Maghiar de la Borzonţ, judeţul Harghita, liderul Jobbik, Vona Gabor, nu s-a putut abţine să nu atace din nou statul român. „Orice ar face România, autonomia maghiarilor din Transilvania se va realiza. Autonomia nu este negociabilă“, a spus, tranşant, Gabor, citat de agenţia maghiară MTI.

Anul trecut, cu ocazia aceluiaşi eveniment, Vona Gabor a făcut o serie de declaraţii antiromâneşti, care au stârnit reacţii negative inclusiv din partea preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta. 

Profitând de o întrebare din partea presei române cu privire la o declaraţie a lui Laszlo Tokes, care cerea protectoratul Ungariei pentru Transilvania, Vona Gabor a recunoscut că nu este în temă, însă a dat totuşi un răspuns pe sensibilul subiect al autonomiei.

„Pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea societăţii şi a naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Dacă apărarea drepturilor maghiarilor din România şi reprezentarea acestora înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această responsabilitate, care ar trebui asumată, de fapt, de întreaga Ungarie“, declara Vona Gabor. 

Deşi specialiştii l-au suspectat pe Gabor că face „zgomot“ în contextul apropierii alegerilor parlamentare, s-a ajuns cu declaraţiile din partea oficialilor români până în punctul în care s-a luat în discuţie ca liderul extremist să fie declarat persoană non-grata. Fără succes însă. Ministerul Afacerilor Externe nu a putut  lua o astfel de decizie pentru că Vona Gabor nu avea paşaport diplomatic.

Anul acesta, în luna martie, după comemorarea eroilor la Statuia Secuilor Martiri, desfăşurat la Târgu-Mureş, Vona Gabor a recidivat. Manifestarea a degenerat, iar participanţii, printre care se aflau şi simpatizanţi Jobbik, au aruncat cu petarde în jandarmi şi au scandat lozinci pro-autonomie.

La scurt timp, preşedintele Traian Băsescu a cerut premierului să emită un act normativ prin care prezenţa membrilor partidului extremist Jobbik în România să fie interzisă. Victor Ponta i-a transmis şefului statului că Vona Gabor poate fi declarat indezirabil numai printr-o decizie de la Cotroceni. Potrivit legii, adevărul este la mijloc.

Ordonanţa de urgenţă 194/2002, singura prevedere care reglementează regimul străinilor în România, stipulează la articolul 85 următoarele: „Declararea ca indezirabil se dispune de Curtea de Apel Bucureşti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Procurorul sesizează instanţa de judecată, la propunerea instituţiilor cu competenţe in domeniul ordinii publice şi securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice“. 

Conform legii, singurii care pot sesiza Parchetul sunt preşedintele Traian Băsescu, în calitate de şef al Consiliului Superior de Apărare a Ţării (CSAT), forul suprem responsabil de securitatea naţională, şi vicepremierul Gabriel Oprea, aflat în fruntea ministerului de Interne, care asigură ordinea publică.

Plângerea deputatului Diaconu

Deputatul PSD, Bogdan Diaconu, cunoscut pentru poziţiile sale frecvente împotriva extremismului maghiar, a postat pe blogul găzdui de platforma „Adevărul“ un text în care se întreabă  ce s-a întâmplat cu plângerea penală pe care a depus-o în urmă cu un an, la Curtea de Apel Bucureşti şi prin care a cerut ca Vona Gabor să fie declarat indezirabil.

„În urmă cu un an de zile, după declaraţiile de război ale lui Vona Gabor de la tabăra din Borzont, am depus o plângere penală prin care acest neo-nazist periculos nu numai pentru România să fie declarat indezirabil pe o perioadă de 15 ani. Ce s-a întâmplat cu plângerea penală dacă Vona Gabor este aşteptat joi din nou la tabăra separatistă de la Borzont?“, a scris Diaconu, pe blog. Aici puteţi citi textul integral al plângerii penale.

Citeşte şi:

VIDEO Băsescu: Extremismul de stânga şi cel de dreapta prind iarăşi rădăcini în Europa, pe fondul crizei

„Vin ungurii!” într-o nouă versiune

Semnal de alarmă pentru România la mitingul extremist maghiar de la Târgu-Mureş

Băsescu: Cer emiterea unui act normativ care să interzică prezenţa extremiştilor din Jobbik pe teritoriul României

Gyorgy Frunda: Nu poţi să interzici venirea membrilor Jobbik sau ai Gărzii Maghiare în România

Ponta, solidar cu Băsescu: Poate interzice prezenţa în ţară a liderului Jobbik, Vona Gabor

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite