Dezbatere Expert Forum despre integritate şi transparenţă. Kelemen Hunor: Clasa politică e imaginea în oglindă a societăţii
0Organizaţia Expert Forum organizează miercuri o dezbatere despre transparenţă despre şi integritate şi transparenţă printre vorbitori fiind lideri de partide politice, precum Nicuşor Dan, Kelemen Hunor sau Eugen Tomac, dar miniştri ai Guvernului: Vasile Dîncu, Costin Borc şi Violeta Alexandru.
UPDATE Nicuşor Dan, preşdintele USR: Fiind un partid recent nu avem presiune publică. Avem criterii de admitere a membrilor pe care le-am folosit într-un proces de extindere la nivel naţional. Oamenii semnează vreo zece puncte pe proprie răspundere pe chestiune precum plagiate sau conflicte de interese. Candidaţii noştri pentru parlamentare sunt desemnaţi de birourile judeţene, iar la centru sunt validaţi.
Noi suntem singurul partid care a publicat pentru Bucureşti lista donatorilor în ultima campanie.
Important e ce se întâmpă după ce oamenii (n.r.probleme penale) sunt aleşi şi ce fac partidele. Au partidele puterea de a observa cum îşi exercită aceşti oameni funcţia publică.
Se clamează transparenţă dar avem primari care nu dau documentele publice nici consilierilor. E vorba chiar de Bucureşti. Nu mai vorbesc de oameni care, primari, funcţionari, care dau zeci de acte anulate de instanţe.
Ce simt oamenii din partid când colegii au probleme de integritate. Simt frustrare, pentru că partidul lor însuşi nu corectează. Simt frustrare pentru că partidul e confiscat de corupţie. Sunt trei soluţii: una este competiţia exterioară. Să permitem accesul la viaţa politică a noilor partide. A doua soluţie: cea administrativă. A treia este democratizarea partidelor partide prin democratizarea finanţării partidelor.
UPDATE Andrei Gerea, vicepreşedinte al ALDE: Suntem un partid tânăr. Nu avem probleme cu actele de corupţie. Avem probleme cu preşedintele partidului caruia i s-a făcut dosar că nu stă la coadă. Dar acesta nu e un dosar politic. Şi noi avem criterii. Avem candidaţi care au obţinut un scor bun la locale. Votul e singurul element care ne poate duce în concret.
Politicienii sunt oglinda electoratului. Tot mai puţini tineri intră în politică. Nu uitaţi” Partidele politice sunt garanţia democraţiei. Nu există salvatori care să vină pe un cal alb să salveze problemele. Tot sistemul (n.r.-partidele) le rezolvă.
UPDATE Eugen Tomac, preşedinte executiv PMP: Vin direct din SUA după un turneu acolo. Am trăit din plin atmosfera americană din plină campanie. În SUA se discută peste tot despre campanie. La noi există dezinteres. De ce? Observăm în sondaje că încrederea cetăţenilor în partide e din ce în ce mai mică. În societate avem parte de alegeri democratice însă neîncredere vine dintr-un singur motiv. Cu excepţia acestor competiţii politice, în partide activitatea se rezumă la dispute confruntări interne. Reforma clasei politice nu se poate fără o reformă în rândul instituţiilor statului.
Este necesar ca partidele să fie cât mai deschise în ceea ce priveşte criteriile prin care îşi selectează oamenii. Neîncrederea în sânul clasei politice se poate observa prin faptul că de multe ori oamenii nu mai au încredere în soluţiile pe care le dau partidele politice. Exemple: votul prin corespondenţă, avem un referendum prin care cetăţenii au cerut ca parlamentul să aibă 300 de membri.
UPDATE Kelemen Hunor, preşedinte UDMR : Ideea parlamentarismului e compromisă. Se transmite idee şi s-a transformat imaginea că avem o societate perfectă care din patru în patru ani formează şi alege o clasă politică putredă. Eu cred că în prezent clasa politică e imaginea în oglindă a societăţii. Aşa cum e ea.
Totul trebuie să plece de la educaţie şi schimbarea mentalităţii ceea ce nu se poate face cu cătuşe, girofar şi mascaţii. Ce s-a întâmplat în 2016? Parlamentul, aparent funcţionează, dar legiferarea e haotică, ordonanţe peste ordonanţe de urgenţă. Parlamentul nu controlează Guvernul, nu controlează serviciile. Reprezentarea societăţii în acest Parlament nu mai există.
Am avut alegeri locale cu criterii de integritate frumoase, dar am văzut cum se pot fenta criteriile: cu candidaţi independenţi. Am văzut ce s-a întâmplat. Un om a fost ales în când era în arest. Chiar cu 70%. Partidele şi-au asumat aceşti candidaţi aleşi în funcţii de primar.
Prezumţia de nevinovăţie trebuie să fie criteriul şi principiul de la care putem spune dacă un om poate fi sau nu candidat. Bineînţeles, există şi excepţii, iar la noi când au fost probleme acele persoane s-au retras.
România are administraţia politică cea mai puţin eficientă. Nu există un stat mai puţin eficient decât România când vorbim de administraţie. Trebuie să ne gândim dacă tot ce am făcut a fost corect. Putem da multe detalii.
UPDATE Ionuţ Stroe, deputat PNL: Selecţia oamenilor şi alegerea lor ar trebui să fie criterii după care reprezentanţii acestor partide să se transforme în ofertă publică. Partidele nu ar trebui să mai închidă ochii şi să impună reguli înainte de a ajunge în zona Justiţiei. Eu, ca reprezentant al PNL, aş vrea să amintesc: asumăm şi credem în valorile integrităţii, ale transparenţei şi ale onestităţii morale şi profesionale. E nevoie de un cod al integrităţii, care să cuprindă şi problema incompatibilităţii.
Oriunde sunt bani publici ai dreptul să afli cum sunt cheltuiţi. La nivel declarativ e că toate partidele asumă acest lucru. Diferenţa e că PNL a aplicat principii înainte să existe reglemntări. Trei piloni ai PNL: primul, selectarea candidaţilor la ultimele alegeri. Oferta noastră politică a fost atent selecţionată pe baza unor criterii şi reguli de la care nu s-a făcut rabat.
Am fost singurii care am renunţat la vechi primari PNL care nu îndeplineau la criterii. Am sacriticat un interes electoral conjunctural.
În al doilea rând, PNL a propus şi a susţinut prin iniţiativele sale o totală transparenţă în chletuirea banilor publici. Al treilea pilon, dialog şi comunicare cu societatea civilă.
UPDATE Gabriela Creţu, senator PSD: „Partidele mari sunt organizaţii d eoameni diferiţi care cel mai adesea nu se cunosc între ei. Partidele au mai mult doctrină şi ideologie, dar mai puţin cultură organizaţională.
Într-un partid intră oameni adulţi în mod voluntar. Ei intră acolo ca să schimbe lumea sau ca să obţină puterea pentru a o exercita. Din acest punct de vedere ei sunt evaluaţi politic. Sunt probleme în partide şi cred că sunt comune: ele ţin de o dezideologizare a partidelor, de transformarea politicii într-o piaţă (transformarea ei într-o imagine). E un pericol prezent. Vedem acest lucru în migraţia politică - e un aspect al dezideologizării. Creşte enorm influenţa banilor în afaceri şi a marilor afaceri. A presiunii a celor care deţin puterea economică“.
UPDATE Andrius Kubilius, fost premier al Lituaniei: În noile democraţii şi în noile condiţii tema corupţiei contează. Oamenii cer schimbări, dar schimbările nu au loc imediat. E important să avem diferite iniţiative pentru a lupta împotriva corupţiei. E important să avem o strategie anticorupţie şi să avem parte de transparenţă.
Noi stăm puţin mai bine faţă de România, dacă ne uităm la Indexul Internaţional al Corpţiei, dar nu prea departe. Suntem pe un trend ascedent cu lupta împotriva corupţiei. În 2003, noi l-am suspendat pe preşedinte după ce acesta a fost găsit având relaţii anumiţi actori din Rusia.
Ce a fost bine din ce am făcut noi prin lupta împotriva corupţiei. În primul rând, am căpătat o mai bună independenţă în sectorul energetic. În al doilea rând, a avut loc o liberalizare a economiei: condiţii pentru afaceri, reforme ale companiilor de stat etc.
UPDATE Jan Surotchak: Îi mulţumesc în special lui Andriuk Kubilius pentru prezenţă, dar şi reprezentanţilor partidelor politice şi Guvernului Românâniei. În Europa am văzut unele scnadaluri legate de intregritate şi transparenţă în Slovacia sau Bulgaria.
E clar că de ordiunde am fi, din societatea civilă sau instituţii, nu putem fi nepăsători la ceea ce se întâmplă. România este un partener strategic al SUA, iar noi ne interesăm de ceea ce se întâmplă aici: stabilitatea, securitate etc.
Dezbaterea Expert Forum va debuta cu discutarea temei construirii integrităţii publice în spaţiul public, vorbitorii fiind Sorin Ioniţă. Jan Surotchak - directorul regional pentru Europa al Institutului Republican Internaţional şi Andrius Kubilius - fost premier al Lituaniei.
În primul panel al dezbaterii politicieni ca Nicuşor Dan, Gabriela Creţu (PSD), Ionuţ Stroe (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Eugen Tomac (PMP) sau Andrei Gerea (ALDE) vor vorbi despre transparenţă şi partide politice.
Într-un al panel, vicepremierii Vasile Dîncu şi Costin Borc, dar şi ministrul Violeta Alexandru dezbat pe tema „Transparenţei după guvernul tehnocrat”