Deputații și-au lungit vacanța de 1 Decembrie

0
Publicat:

Deputații s-au degrevat aproape total de activitățile parlamentare pentru săptămâna 28 noiembrie - 4 decembrie, o perioadă în care oricum aveau program redus, cu două libere legale și o punte bugetară înainte de weekend.

Deputații aproape că nu merg deloc la muncă toată săptămâna FOTO CDEP
Deputații aproape că nu merg deloc la muncă toată săptămâna FOTO CDEP

Mai precis, deputații nu vor mai avea, așa cum e tradițional, un plen în ziua de luni, iar marți nu mai au nici lucrări la comisii, nici un alt posibil plen. Miercuri oricum era Sântul Andrei, deci zi liberă legală, iar joi, Ziua națională a României, în timp ce pentru ziua de vineri guvernanții au decis să fie o altă zi liberă, dar care va fi recuperată în următoarea lună.

Tot ce figurează în programul deputaților e plen reunit, deci cu Senatul, pentru o ședință solemnă dedicată Zilei Naționale de 1 Decembrie, însă unde prezența nu e obligatorie și la care de obicei se adună doar câteva zeci de aleși. Iar parlamentarii au ales în acest an să organizeze evenimentul cu trei zile înainte de data propriu-zisă a acestuia, pentru a nu încurca programul legiuitorilor.

Reamintim faptul că pentru participarea la lucrările parlamentare, un deputat sau senator primește 2% din indemnizația brută lunară pentru fiecare zi. Conform statisticilor consultate de „Adevărul”, la Camera Deputaților se află la comisiile de specialitate pentru a fi dat raport nu mai puțin de 1.187 de proiecte de lege, 150 au raport și așteaptă să fie puse pe ordinea de zi, iar 333 sunt pe ultima sută de metri, adică înscrise cel puțin o dată pe ordinea de zi și în așteptarea adoptării sau respingerii.

Senatorii, ceva mai orientați spre muncă

Spre deosebire de deputați, colegii lor din Senat sunt ceva mai harnici în săptămâna 28 noiembrie - 4 decembrie, în condițiile în care aceștia au ales luni să aibă atât un plen, cât și lucrări în comisiile de specialitate. De altfel, una din legile importante votate de Senat luni a fost cea prin care sunt înființate consorțiile administrative. Mai mult, senatorii au stabilit lucrări ale comisiilor de specialitate și marți.

Și într-o săptămână clasică de muncă, aleșii au doar două zile în care muncesc în plen și una sau două în care sunt puse comisii de specialitate. De obicei, munca la centru este terminată miercuri după-amiază, joi și vineri fiind activitate în circumscripții, dacă nu apar evenimente extraordinare, cum ar fi legi importante precum a bugetului, pe Justiție sau proceduri parlamentare precum învestiri de Guvern sau moțiuni de cenzură.

Indemnizația minim netă a unui deputat sau senator este 10.816 lei, la care se adaugă suma forfetară, care poate ajunge spre 28.000-30.000 de lei, precum și bani pentru cazare, în baza unei declarații pe propria răspundere, fiind vorba de o sumă care nu poate fi „mai puțin de jumătate din indemnizația brută a deputatului, respectiv a senatorului”. Mai precis, nu mai mică de aproximativ 9.000 de lei.

Guvernul și-a mutat și el ședința

Tradițional, și Guvernul avea ședința săptămânală miercurea, dar pentru că în această zi este Sfântul Andrei, membrii Executivului se întâlnesc mai devreme cu o zi, pentru a discuta pe seama mai mult HG-uri și ordonanțe de urgență. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite