Deputații, convocați în sesiune extraordinară pentru a vota „Legea urșilor”

0
Publicat:

Camera Deputaților a fost convocată pentru luni, 15 iulie, în sesiune extraordinară pentru adoptarea legislației care vizează prevenirea și combaterea atacurilor provocate de urși.

Deputații, convocați în sesiune extraordinară FOTO: Arhivă
Deputații, convocați în sesiune extraordinară FOTO: Arhivă

Luni, de la ora 15.00, deputații au fost convocați în sesiune extraordinară, pentru adoptarea

proiectului de Lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/202.

Aceasta din urmă vizează aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Proiectul a fost adoptat de Senat pe data de 6 noiembrie 2023. 

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, preciza că dacă această ințiativă legislativă ar fi fost aprobată de Parlament, încă de anul trecut, tânăra de 19 ani, ucisă de urs, ar fi fost acum în viață. 

Sesiunea extraordinară are legătură cu cazul tinerei de 19 ani atacată de urs în munții Bucegi, care a șocat o țară întreagă, Romsilva a anunțat că măsurile de monitorizare a urșilor vor fi extinse, în special în zonele turistice. Romsilva dorește montarea unor panouri de avertizare referitoare la prezența animalelor și instalarea camerelor de monitorizare în zonele de risc.

 „Măsurile au fost adoptate în urma creşterii populaţiei de urs, a schimbării comportamentului acestei specii şi a interacţiunii tot mai dese cu oamenii. Astfel, vor fi identificate şi monitorizate cu atenţie traseele turistice cele mai expuse interacţiunii dintre om şi urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar şi recomandări pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor periculoase. De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenţei urşilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turişti”, a transmis Romsilva.

Conform datelor de la Ministerul Mediului, în România sunt peste 8000 de urși, adică dublu față de optimul de 4000 de urși pe care habitatul natural, de la noi din țară îl susține în condiții naturale, fără să afecteze populația. Propriu-zis, în jur de 40% din populația de urs a Europei se află în România.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite