Deputaţii au respins legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Dragnea: Sperăm ca la Senat să fie adoptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au respins miercuri legea privind acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali, după ce 149 de voturi au fost „pentru“, 67 de voturi „împotrivă“ şi cinci abţineri. Fiind lege organica susţinătorii iniţiativei trebuiau să asigure jumătate plus unu din voturile numărului total de parlamentari.

UPDATE Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu: Câte mandate îi ia unui parlamentar ca să înveţe procedura? Multe, foarte multe? Este o decizie a CCR care spune că legea e neconstituţională în integralitatea sa. Cine vine cu minciuna, cu manipularea că acest proiect poate fi votat în Parlament n-are respect pentru primari. Demagogia se naşte atunci când îi minţi cu proiect pe care nu îl poţi da“, a afirmat Gorghiu de la tribuna Parlamentului.   

UPDATE Liviu Dragnea, liderul PSD, după vot: „Ştiu ce spun. Inclusiv primarii care fac parte din partidele de dreapta susţin acest proiect de lege. E un proiect bun. Li s-a spus primarilor noştri de primarii de la PNL că lor li s-a spus că parlamentarii PNL nu vor vota legea, dar speră să o voteze PSD. Noi ne asumăm acest demers. Noi vrem ca primarii să aibă venituri corecte. Aici vorbim o indemnizaţie asemănătoare cu cea adoptată pentru parlamentari.“, a delcarat prşedintele PSD. 

Dragnea a menţionat faptul că noua formă a legii e modificată în aşa fel încât să nu mai fie declarată neconstituţioanală. „Am modificat demersul nostru astfel încât să respecte precizările CCR (...) Sperăm ca în Senat să fie adoptat“, a adăugat Dragnea

UPDATE Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, fiind înregistrate 149 de voturi „pentru“, 67 de voturi ”împotrivă” şi cinci abţineri. Proiectul va fi trimis la Senat, spre dezbatere şi vot, acesta fiind for decizional în acest caz. 

Deputaţii au dezbătut miercuri legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, lege retrimisă în Parlament după ce a fost declarată neconstituţională de Curtea Constiituţională, şi au votat toate amendamentele propuse de Comisiile de specialitate. 

PSD a dat, în urmă cu două săptămâni la Comisiile de administraţie şi juridică, o nouă formă proiectului de lege care acordă pensii speciale pentru aleşii locali, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale (CCR). În raportul adoptat de Comisiile juridică şi de administraţie din Camera Deputaţilor, deputaţii au definit categoriile de beneficiari, fără a mai fi incluşi printre beneficiari aleşii locali de dinainte de 1990, a indicat sursa de finanţare, care va fi asigurată de la bugetele locale, şi data intrării în vigoare, 1 ianuarie 2017. PSD a ignorat însă cea mai importantă observaţie din decizia CCR, care a lovit chiar la temelia legii.

Toate amendamentele făcute de PSD au fost votate, miercuri, în unanimitate, PNL preferând să se abţină. De asemenea, liberalii au anunţat că îşi vor menţine decizia de a nu susţine acest proiect de lege. Liberalul Victor Paul Dobre, preşedintele Comisiei de administraţie, a susţinut că deputaţii mai bine ar încerca să ajungă la un consens asupra salarizării corecte a personalului bugetar şi să lase de o parte o legea precum aceea a pensiilor speciale pentru aleşii locali.

 Votul final în Camera Deputaţilor, prima Cameră sesizată, se va după ora 13.00.

PSD a ales calea neconstituţională

„Adevărul“ arăta în urmă cu două săptămâni că PSD a decis să nu aleagă niciuna dintre aceste căi indicate de CCR şi să legifereze contrar deciziei de neconstituţionalitate. Liderii social-democraţi nu au făcut-o din necunoaşterea deciziei CCR, ci în mod deliberat. Această concluzie rezultă şi din explicaţia deputatului PSD Florin Iordache, cel care s-a ocupat de redactarea proiectului de lege care acordă privilegii aleşilor locali. „Noi nu dăm consilierilor locali pentrru că ei nu desfăşoară activitate continuă cum desfăşoară primarii. Dacă lăsam aşa, era vorba de 90.000 de consilier locali. Motivaţia Curţii era că ar fi o discriminare, dar legea se adresează celor care prestează o activitate continuă. Consilierul local vine la două şedinţe pe lună. Nu pot să-i dau o astfel de indemnizaţie. Curtea a spus să definim şi noi am redefinit cui se adresează. Şi am spus să fie acordaţi primarilor aleşi după 1990“, a arătat Iordache, pentru „Adevărul“.

Guvernul va ataca la CCR

Practic, liderii PSD doar se fac că îi preocupă soarta primarilor, însă ştiu că legea nu are nicio şansă să treacă de Curtea Constituţională. Iar Guvernul este hotărât să sesizeze, din nou, CCR dacă Parlamentul nu va pune legea în acord cu decizia Curţii. „Atâta vreme cât solicitările Curţii nu sunt respectate, evident că vom ataca din nou la Curtea Constituţională şi vom solicita să se pronunţe din nou. Solicitările Curţii nu sunt negociabile. Sunt imperative“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru „Adevărul“.

Altfel spus, PSD încearcă doar să-i momească pe aleşii locali pentru încă două luni, timp rămas până la alegerile locale. În acest timp, PSD va trece proiectul prin Parlament, lăsându-le primarilor impresia că le vor da pensii speciale. În realitate, proiectul nu va intra niciodată în vigoare în forma modificată de PSD pentru că CCR a stabilit deja că este neconstituţională. PSD a operat aceste modificări acum pentru că urmează să aibă loc Liga aleşilor locali, o şedinţă de mobilizare a activului de partid, care va avea loc la începutul lunii aprilie. Liderii din teritoriu urmau să profite de această reuniune pentru a  reproşa conducerii PSD faptul că i-a lăsat de izbelişte.

Liviu Dragnea a spus exact ce vor primarii să audă, însă nu le-a spus nimic de riscurile pe care le implică adoptarea legii în sensul dorit de primari. „PSD va vota cum a votat şi prima dată. Atâta timp cât parlamentarii şi-au rezolvat o problemă, nu văd de ce primarii, care au foarte multă responsabilitate, nu ar avea nevoie şi de o retribuţie care să fie puţin mai bună pentru ei. Înoată într-o legislaţie destul de complicată. Nu mă refer doar la legislaţia penală, ci şi la cea administrativă“, a fost reacţia lui Liviu Dragnea.

Frustrarea acumulată în rândul primarilor vine tocmai din faptul că legea similară pentru parlamentari a intrat în vigoare. Diferenţa e că, deşi sunt identice, legea pensiilor pentru senatori şi deputaţi fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, fără să fie contestată la CCR, în timp ce legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost blocată de CCR, după o sesizare a Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite