Declaraţie comună a peste 20 de ambasade: Apel pentru protejarea drepturilor femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanța Comisiei Europene și peste 20 de ambasade la București au semnat o declarație prin care fac apel la toate statele pentru reafirmarea angajamentului în asigurarea egalităţii de gen şi protejarea drepturilor femeilor. 

Declarația a fost semnată și de reprezentanța Comisiei Europene în România FOTO Arhivă
Declarația a fost semnată și de reprezentanța Comisiei Europene în România FOTO Arhivă

Semnatarii atrag atenția că femeile din sfera publică sunt vizate în mod special de intimidare, discurs instigator la ură şi hărţuire sexuală.

„Intensificarea hărţuirii sexuale, a intimidării şi a discursului instigator la ură împotriva femeilor şi fetelor, inclusiv în mediul online, cere obligatoriu o acţiune imediată şi fermă", se arată în textul declarației comune, potrivit Agerpres, fiind subliniat faptul că făptaşii trebuie să răspundă în faţa legii.

Declarația care a fost semnată de peste 20 de ambasade la București și alți reprezentanți ai Comisiei Europene, se concentrează pe cinci teme-cheie, potrivit sursei citate, prin care semnatarii reafirmă angajamentul în asigurarea egalităţii de gen şi a respectării şi protejării depline a drepturilor femeilor şi fetelor. 

„Facem apel la toate statele să facă acelaşi lucru. De egalitatea de gen şi echitate beneficiază nu doar femeile şi fetele, ci şi întreaga societate, inclusiv bărbaţii şi băieţii", punctează ambasadele.

Declarația arată că, deși „sărbătorim succesele obţinute în privinţa unei egalităţi de gen semnificative şi progresele înregistrate până în prezent în asigurarea drepturilor femeilor şi fetelor de pe întreg globul. Totodată, trebuie să recunoaştem că au mai rămas multe de făcut pentru ca femeile şi fetele să îşi poată exercita pe deplin drepturile omului". 

Asigurarea eegalității de gen 

Semnatarii mai declară că „esenţială în realizarea egalităţii de gen este asigurarea participării depline, egale, eficiente şi semnificative a femeii în toate sferele vieţii private şi publice, inclusiv prin reprezentare politică şi la nivel de conducere în procesele decizionale”.

Totodată, declarația subliniază că femeile şi fetele au dreptul la o viaţă lipsită de violenţă şi discriminare. „Cu toate acestea, violenţa împotriva femeilor şi fetelor este cea mai frecventă încălcare a drepturilor omului, una din trei femei trecând cel puţin o dată în viaţă prin experienţa unei violenţe fizice şi/sau sexuale, fapt neschimbat de mai bine de un deceniu. În zonele de conflict, femeile şi fetele sunt principalele ţinte ale violenţei sexuale şi de gen. Prea adesea, această violenţă predominant masculină devine normă şi rămâne nepedepsită. Acest lucru trebuie să înceteze. Este nevoie să se asigure accesul la justiţie şi servicii complete de suport victimelor şi supravieţuitoarelor violenţei sexuale şi de gen", mai arată declarația potrivit sursei citate. 

„Drepturile la sănătate sexuală şi reproductivă fac parte din drepturile fundamentale ale omului. Trebuie să sprijinim femeile şi fetele pentru a-şi putea exercita aceste drepturi, inclusiv dreptul la propria decizie în privinţa numărului de copii pe care vor să îi aibă şi când să îi aibă. În acest scop, este esenţial să li se asigure femeilor şi fetelor accesul complet la informaţie, educaţie şi servicii aferente drepturilor la sănătate sexuală şi reproductivă”, mai arată declaraţia, subliniind nevoia accesului la serviciile de bază, între care educaţie de calitate, locuinţe decente şi servicii medicale pentru toate femeile şi fetele, care sunt esenţiale în societăţile echitabile.

„Totodată, ele au nevoie de susţinere în dezvoltarea potenţialului economic pentru a-şi putea exercita drepturile şi egalitatea de gen", mai prevede declarația reprezentanțelor dipplomatice. 

Potrivit sursei citate, declaraţia este semnată de următoarele ambasade şi reprezentanţe internaţionale: Albania, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Portugalia, Republica Coreea, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite