Femei în politică. Partidele, bune la discursuri, deficitare la fapte. Câte doamne sunt în funcții de conducere în instituții

0
Publicat:

Partidele urmează să vorbească azi de rolul femeilor în spațiul public, în special în politică. Însă la o analiză concretă, exact aceste partide arată cum promovează un număr foarte mic de doamne în funcții-cheie.

PSD și PNL se întrec în a spune cum susțin ei femeile în spațiul public FOTO Inquam Photos
PSD și PNL se întrec în a spune cum susțin ei femeile în spațiul public FOTO Inquam Photos

Legislativul urmează să adopte astăzi „Declarația Parlamentului privind consolidarea de gen în România”, un demers prin care să fie încurajată prezența în număr cât mai mare a femeilor în funcții de conducere în instituții și politică. De altfel, atât premierul Nicolae Ciucă (PNL), cât și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD), la nivel de discurs au îmbrățișat mesaje în care se declară mari susținători ai implicării femeilor funcții-cheie, care țin fie de demnitățile numite, fie de cele alese.

Însă cei doi sunt contraziși de câteva aspecte. Mai precis, prezența femeilor în funcții politice importante. În Guvernul Ciucă sunt acum două femeie, adică Gabriela Firea (Ministerul Familiei și Tineretului) și Ligia Deca (Educație). Până la demisia lui Sorin Cîmpeanu, Guvernul o avea doar pe Firea.

Trei femei din 25 de aleși în conducerea Parlamentului

La nivelul conducerii Camerei Deputaților, adică Biroul Permanent, din 13 persoane, promovate de partidele parlamentare, e o singură femeie, adică Alexandra Presură (PSD), care deține funcția de secretar. PNL n-are nicio reprezentantă.

De partea cealaltă, la Senat, sunt doar 12 funcții în Biroul Permanent, pentru că Alina Gorghiu e vicepreședinta care are atribuții de președintă. De altfel, Gorghiu e și singura membră a PNL în conducerea Senatului. O singură femeie mai este în Biroul Permanent de la Senat, adică social-democrata Cristina Stocheci (chestor).

Număr redus și la șefia comisiilor

Și la nivel de conduceri de comisii, femeile sunt tot într-un număr restrâns la șefia lor. De exemplu, la Camera Deputaților, din 25 de comisii, șase sunt conduse de femei: Laura Vicol - PSD (Comisia juridică), Simona Bucura Oprescu – PSD (Comisia de administrație), Biro Rozalia – UDMR (Comisia de politică externă), Natalia Intotero – PSD (Comisia de educație), Steluța Cătăniciu – PUSL (dar membră a Grupului PSD – Comisia de cercetare a abuzurilor) și Oana Țoiu – USR (Comisia de tineret și sport).

La Senat, numărul femeilor care conduc o comisie este tot șase, din 25 de comisii permanente. Iar cele șase sunt Nicoleta Pauliuc – PNL (Apărare), Simona Spătaru – USR (Constituționalitate), Monica Anisie – PNL (Învățământ), Anca Dragu – USR (Drepturile omului și egalitate de șanse), Silvia Dinică – USR (Știință și inovare) și Rodica Boancă – AUR (Cercetarea abuzurilor).

De asemenea, și la comisiile care se ocupă de structurile de forță, în frunte sunt tot bărbați, cum sunt cele care controlează activitatea SRI sau SIE, sau la Comisia pentru legile securității naționale.

Proiecte legislative

În circuit legislativ sunt mai multe proiecte de lege care ar urma să creeze un cadru legal pentru a fi puse pe listele pentru alegerile locale și parlamentare mai multe femei, adică să fie minim o treime. 

De asemenea, un alt proiect este cel care condiționează primirea de bani mai mulți de la AEP de la promovarea femeilor pe locuri eligibile. Amândouă sunt la Camera Deputaților, ca for decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite