De ce sunt refuzate partidele politice de către vedete. Cât succes au avut alte personalităţi în politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Ponor şi Denise Rifai nu au acceptat propunerile partidelor de a candida pe listele lor la parlamentare FOTO Colaj Adevărul
Cătălina Ponor şi Denise Rifai nu au acceptat propunerile partidelor de a candida pe listele lor la parlamentare FOTO Colaj Adevărul

Vedetele refuză ofertele partidelor de a candida pe listele lor la alegeri pentru că imaginea lor în rândul publicului are de suferit. Personalităţilor care au intrat până acum în politică nu le-a mers prea bine.

După o săptămână de analiză, realizatoarea Denise Rifai a anunţat că a decis să nu dea curs invitaţiei Alinei Gorghiu de a candida la alegerile parlamentare pe listele PNL. Deşi la început părea încântată de oferta primită, moderatoarea spune că îşi iubeşte prea mult meseria pe care nu vrea să o abandoneze pentru a intra în politică., dar şi că este dezamăgită de reacţiile din spaţiul public.

„După aproape o săptămână în care am reflectat la invitaţia Alinei Gorghiu de a candida la alegerile parlamentare pe listele PNL şi urmărind (cu amărăciune la început, dar cu mult amuzament pe final ;-)) jignirile şi chiar disperarea unor colegi din presă, dar şi atacurile unor politicieni la adresa mea (câţiva, chiar din partidul Alinei ...), stârnite toate de posibila mea candidatură, cred că este de datoria mea să-i mulţumesc public încă o dată Alinei Gorghiu pt invitaţie, dar şi să anunţ public decizia pe care am luat-o: aleg să fac politică, dar tot ca până acum, în numele telespectatorilor mei”, scrie Denise Rifai pe Facebook.

„O meserie murdară“

Nici Denise Rifai nu este singurul exemplu de vedetă care nu vrea să intre în politică, nici PNL nu este singurul partid refuzat. Gimnastei Cătălina Ponor i s-a propus să candideze din partea PSD Constanţa la alegerile parlamentare, dar a declinat oferta după ce a reflectat asupra ei. „Nu voi face politică, nu e pentru mine. Se spune că e o meserie murdară şi nu vreau să-mi arunc numele în aşa ceva, după ani de zile de muncă în gimnastică pe propriile eforturi şi sacrificii. Dacă eram într-o ţară civilizată, cu politică normală, probabil merita să o fac. Sunt interesată de sport, nu de politică şi vreau să-mi păstrez numele curat. Nu aveam cum să fac bine două lucruri - în gimnastică este un program, probabil la PSD se dorea alt program şi ajungeam să nu mai fac bine nimic. Voi continua cu gimnastica, atât de mult cât îmi va permite sănătatea“, a  argumentat Cătălina Ponor.

În ambele cazuri, cele două au părut dispuse, iniţial, să accepte provocarea partidelor, dar, după o perioadă de răgaz, răspunsul a fost unul negativ. Potrivit unor surse din PSD, Cătălina Ponor acceptase oferta de a candida, dar s-a răzgândit ca urmare a reacţiilor negative din spaţiul public. „Oferta poate fi iniţial tentantă sau flatantă, dar odată ce sunt analizate reacţiile publice, precum şi inconvenienţele unei eventuale candidaturi, o parte din vedetele propuse se retrag pentru că refuză să-şi complice viaţa. Este vorba de invidiile aferente notorietăţii la pasarela spre politică, precum şi sentimentul la  nivel de organizaţii că noul venit sau noua venită nu este „de-al nostru“, ci doar un produs de import“, a arătat analistul politic Radu Magdin.

Specialistul în comunicare politică, Adi Zăbavă,arată că cei creditaţi drept vedete se tem că imaginea creată prin profesia lor ar putea fi afectată de intrarea în politică. „Cred că nu putem vorbi de o cauză similară atunci când persoane cu notorietate, ce activează în alte domenii, refuză ofertele primite de intrare în politică. În cazul unora e vorba de o posibilă asociere dăunătoare pentru profilul lor public, clasa politica românească aflându-se momentan la minime procentuale în ceea ce priveşte încrederea publică. În cazul altora, probabil îşi văd drumul profesional ameninţat de o intrare în politică şi asta îi face să refuze implicarea. Nu e prima dată când partidele au încercat aducerea pe listele lor de candidaţi a unor persoane cu notorietate din alte domenii, în speranţa unui transfer de imagine care să se concretizeze în voturi, dar istoria a arătat, în majoritatea cazurilor, că experimentele politice cu persoane publice venite din alte domenii n-au fost neapărat o reuşită pentru politica românească“, a precizat Adi Zăbavă. 


Eşecuri în politică

De-a lungul timpului, cele două partide mari au încercat să atragă personalităţi din diverse domenii, în ideea de a le aduce procente în plus datorită notorietăţii sau a imaginii bune de care se bucură vedetele. Cei mai mulţi nu au reuşit în politică. Florin Călinescu a candidat în 2008 pe listele PNL, însă nu a reuşit să ajungă în Parlament. Teo Trandafir a intrat în Parlament pe listele PDL, dar şi-a dat demisia din Parlament înainte de finalul mandatului. Atleta Gabriela Szabo, fost ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta, a candidat pe listele PSD la alegerile parţiale organizate în Ilfov, dar a pierdut bătălia electorală în faţa contracandidatului său liberal.

În perioada în care UNPR era încă un partid puternic pe scena politică, mai mulţi actori, printre care, Alexandru Arşinel, Vasile Muraru sau Mihai Mălaimare, s-au înscris în partidul lui Gabriel Oprea pentru a-şi da demisia în mai puţin de un an, când UNPR a fost înghiţit de PMP.

Firea, exemplu de succes

Mihai Sturzu, fost solist al trupei Hi-Q, a renunţat la muzicăşi a ajuns, mai întâi, şef al Tineretului Social Democrat (TSD), apoi deputat ales pe listele PSD. Înainte de final de mandat, Mihai Sturzu şi-a dat demisia din PSD din cauza unui conflict cu liderul partidului Liviu Dragnea şi s-a înscris în Partidul România Unită (PRU), un partid care nu ştie dacă va intra sau nu în Parlament. Sturzu a candidat independent şi la alegeile locale pentru Primăria Braşov, dar a pierdut. Şi fostul jurnalist Robert Turcescu a candidat la alegerile locale pentru funcţia de primar general, câştigată de social-democrata Gabriela Firea. De altfel, edilul Capitalei, Gabriela Firea, este cel mai de succes exemplu de vedetă de televiziune care a reuşit în politică. Firea a fost purtător de cuvânt al PSD, senator şi apoi primar general.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite