Cum vrea PSD să pună beţe în roate Guvernului Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD nu este de acord deloc cu formarea unui Guvern numai din tehnocraţi, de accea va încerca trântirea miniştrilor incomozi în momentul audierii în Comisiile de specialitate.

 „Vom respinge câţiva miniştri la Comisii pentru a da un semnal noului premier. Va trebui să-i înlocuiască pe aceia care nu vor primi aviz pozitiv, aşa cum a făcut şi Victor Ponta“, ne-au declarat surse parlamentare din PSD. 

Avizul Comisiilor de specialitate este unul consultativ, rămânând la latitudinea premierului desemnat dacă îi retrage pe cei respinşi sau nu. La învestirea Guvernului Ponta IV, Adrian Anghel, ministru propus pentru Diaspora, a primit aviz negativ de la Comisiile pentru românii din afara graniţelor, iar Victor Ponta l-a schimbat cu Angel Tîlvar, care a ajuns în cele din urmă ministru pentru românii de pretutindeni.

La întâlnirea pe care a avut-o cu Dacian Cioloş, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a pus în vedere că miniştrii vor fi întorşi pe toate feţele la audierile din Parlament. „I-am spus premierului desemnat că colegii noştri de la partid, din Parlament, vor avea o atitudine corectă în comisii, dar vor fi foarte atenţi la prestaţia fiecărui ministru. Vor pune întrebări decente, dar l-am rugat să le spună membrilor Cabinetului să ia foarte în serios audierile de la comisie. Se vorbeşte despre un guvern format din experţi, că aşa cum s-a decis la Cotroceni. Asta înseamnă că un ministru dacă este considerat expert trebuie să dovedească în primul rând în comisie“, a spus Dragnea, la finalul discuţiilor cu Cioloş.

De exemplu, un nume de ministru care i-a speriat pe social-democraţi este cel al Laurei Ştefan, vehiculată în presă pentru a prelua portofoliul Justiţiei. „Monica Macovei este copil nevinovat pe lângă Laura Ştefan“, a fost reacţia unui social-democrat. Propunerea lui Cioloş pentru portofoliul Justiţiei va trece prin comisiile reunite ale Comisiei Juridice, unde PSD nu are majoritate fără UNPR. PSD ar putea însă să găsească aliaţi printre alte partide. Nici liberalii nu se simt confortabil cu Laura Ştefan, o fostă colaboratoare a  Monicăi Macovei, în poziţia de ministru al Justiţiei.

Desemnarea unui ministru al Justiţiei apolitic este crucială, în condiţile în care la anul expiră mandatul Procurorului General, Tiberiu Niţu, dar mai ales a şefei DNA,  Laura-Codruţa Kovesi. Viitoarele numiri vor pleca din pixul ministrului Justiţiei. 

Bogdan Aurescu, vizat

Laura Ştefan nu este singura care o să aibă probleme în Parlament. Bogdan Aurescu, actualul ministru de Externe, care are şanse mari să rămână în funcţie, nu este deloc agreat de UDMR, care au spus, prin vocea lui Kelemen Hunor, că nu sunt de acord ca acesta să facă parte din noul Cabinet. „El a candidat pe listele PSD-ului la alegeri. Poate nu a plătit cotizaţia la zi, dar să spuneţi despre Bogdan Aurescu că este tehnocrat, este o exagerare. Puteţi să spuneţi că este un diplomat bun, că este un ministru de Externe, din punctul dumneavoastră de vedere, acceptabil, dar să spuneţi că este tehnocrat, e cam exagerat“, a spus Kelemen, după întâlnirea cu Cioloş.

Social-democraţii sunt împărţiţi în ceea ce priveşte susţinerea unora dintre actualii miniştri şi în noul Cabinet. „Eu nu voi vota Guvernul, indiferent de decizia politică pe care o va lua partidul“, a declarat un parlamentar PSD, supărat pe faptul că Cioloş va păstra doar acei miniştri care îi convin din actualul Cabinet şi care, oricum, nu au carnet de partid.

În funcţie de interese, se vor forma mai multe majorităţi de conjunctură în comisiile de specialitate care vor bloca avizarea unor miniştri. Din poziţia de tehnocrat, lui Dacian Cioloş îi va fi foarte greu să treacă peste avizul comisiilor şi să rişte ca parlamentarii să se răzbune în plen şi să-i pice întreg Guvernul pentru unul sau doi miniştri nedoriţi de partide.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite