Cum va arăta viitorul Executiv în viziunea lui Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Cu alegerile parlamentare la ușă, premierul Victor Ponta începe deja să-și contureze viitorul Guvern. Prin afirmațiile făcute în ultimele săptămâni, prim-ministrul a dezvăluit deja o bună parte din viitorul Executiv.

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Târgoviște, că este mulțumit de activitatea miniștrilor Mediului și Agriculturii și că îi va păstra în viitorul guvern, pe care USL speră să-l formeze singur.

"Doamna Plumb şi domnul Daniel Constantin sunt doi dintre miniştrii de a căror activitate eu sunt mulţumit. Dacă vorbim de cea mai mare provocare pentru guvern, şi anume fondurile europene, Ministerul Agriculturii este, din fericire, campion în absorbţia atât a plăţilor directe, cât şi a subvenţiilor care ţin de politica agricolă comună. Doamna ministru (n.r. - Rovana Plumb) a reuşit să evite pre-suspendarea Programului Operaţional Sectorial pe mediu. Din acest punct de vedere, da, sunt doi miniştri de care sunt mulţumit şi pe care îi văd în viitoarea formulă guvernamentală", a declarat Victor Ponta la lansarea candidaţilor USL Dâmboviţa pentru alegerile parlamentare.

Premierul Victor Ponta a susținut vineri seara, la Realitatea TV, cã va încerca sã-l convingã pe Raed Arafat sã rãmânã ministru al Sãnãtãţii şi dupã legislative, chiar dacã acesta din urmă a precizat cã nu-şi doreşte acest post în viitorul Cabinet.

Prim-ministrul spune că regretă că din viitorul Executiv nu va face parte și Florin Georgescu. "Nu vã ascund cã, dacã aş putea, l-aş convinge pe Florin Georgescu sã rãmânã ministrul Finanţelor, dar nu va rãmâne", a mai declarat Ponta la Realitatea TV.

Cine ar putea pleca din viitorul Guvern

După ce Agenția Națională de Integritate i-a găsit incompatibili pe trei dintre membrii Executivului, Victor Ponta le-a cerut acestora sã demareze toate procedurile legale permise pentru a-şi prezenta punctul de vedere în faţa Agenţiei Naţionale de Integritate şi, dacã este cazul, pentru a contesta acuzaţiile care li se aduc.

Prim-ministrul a precizat cã, dacã acuzaţiile ANI se vor dovedi întemeiate, cei în cauzã nu vor mai face parte din echipa guvernamentalã.

Ulterior, Ponta a declarat că "avem o legislaţie în acest domeniu care este atât de neclarã încât, dacã cineva vrea neapãrat, îi gãseşte oricãrui funcţionar, politician, ceva de reproşat, pentru cã, pânã la urmã, eu am completat de multe ori asemenea declaraţii (...) Avem o problemã de legislaţie şi sunt convins cã, dupã campania electoralã, cei de la ANI, cu girul CE, dar şi cu nişte jurişti foarte buni, ar trebui sã se uite foarte serios şi sã spunã foarte clar ce ai voie sã faci, ce nu ai voie sã faci".

Patru demnitari, ministrul Transporturilor, ministrul delegat pentru Dialog Social, ministrul Turismului și Secretarul general adjunct al Guvernului, au fost găsiți incompatibili de Agenția Națională de Integritate. Cei trei miniștri riscă să-și piardă funcția pe care o exercită.

USL vrea să formeze singură viitorul Executiv

Liderii USL se arată încrezători că vor reuși să obțină majoritate parlamentară după alegerile legislative din 9 decembrie. Mai mulți membri speră ca USL să formeze singură guvernul, fără a fi nevoită să facă coaliție cu vreun alt partid.

Copreședintele USL Crin Antonescu a declarat, joi seară, la Realitatea TV că USL va câştiga 55-60% la alegeri din voturi, iar din redistribuiri va ajunge la 65-66%.

Senatorul PSD de Gorj Toni Greblă crede că USL va obține aproximativ 60% din voturi la alegerile parlamentare din 9 decembrie, fapt ce va permite Uniunii să formeze singură viitorul Executiv. Social-democratul își dorește ca UDMR să intre în Parlament, însă nu-l încântă o guvernare comună cu formațiunea maghiară.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite