Cronica unei campanii la feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teo Trandafir (PDL) şi Liliana Mincă (PSD+PC) mai au doar cinci zile pentru a-şi convinge electoratul din Sectorul 4 că merită un loc în Parlament. Fosta vedetă TV şi adversara sa au vorbit deschis, pentru „Adevărul“,  despre relaţiile cu alţi politicieni, dar şi despre modelele lor. Campania lor e însă criticată de analiştii politici.

Campania din Sectorul 4 pentru locul de parlamentar rămas liber în urma retragerii Danielei Popa (PSD+PC) la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor se apropie de final. O campanie palidă, care s-ar putea anima însă pe ultima sută de metri, după cum estimează analiştii politici.

Mai citeşte şi:

Teo Trandafir este de partea prostituatelor

Miza este una mare mai ales pentru formaţiunile care le susţin pe Teo Trandafir şi pe Liliana Mincă - PDL, respectiv PSD+PC. Dacă pentru PDL un rezultat negativ ar fi un semnal clar că a pierdut electoratul din Bucureşti, pentru conservatori ar însemna că au scăpat printre degete susţinerea câştigată de primarul sectorului, Cristian Popescu Piedone.

În plus, pentru PSD şi PNL, o înfrângere a Lilianei Mincă ar însemna pierderea unui nou loc în Parlament, după valul de migrări către independenţi şi către PDL.

Sloganuri fără impact

„Este clar că bătălia se va da între notorietatea lui Teo Trandafir şi forţa de mobilizare a electoratului de care dispune Cristian Popescu Piedone", crede analistul politic Cristian Pârvulescu. Acesta susţine că afişele şi sloganurile folosite de cele două candidate nu vor fi suficiente pentru a scoate cetăţenii la vot şi că în această situaţie ar fi mai eficientă o campanie din uşă în uşă.

Dacă Liliana Mincă a mizat pe o campanie politică, folosind culorile PSD şi sloganul „Votează pentru tine", Teo Trandafir nu a pus culorile PDL pe afişe şi s-a axat pe „Mai puţină politică, mai mult suflet".

„Sloganul lui Teo se adaptează imaginii publice pe care o are", a mai spus Pârvulescu. Politologul Andrei Ţăranu califică drept o ipocrizie imaginea pe care Teo Trandafir încearcă să o afişeze. „Campania candidatei PDL se bazează pe concepte vagi - suflet, inimă - şi pe mai puţină politică. Este o ipocrizie pentru că ea cere un vot politic pentru un post pe cât de politic se poate", crede Ţăranu.   

Cele două candidate au avut până acum acţiuni mai ales în pieţele şi parcurile din Sectorul 4 şi au mizat pe comunicarea directă. „Campania a fost ţintită în anumite zone precum pieţe şi zone ale sectorului unde pungile cu însemnele candidaţilor sunt mult mai uşor primite. Jocul este făcut astfel încât să fie pus în valoare primarul, care are o imagine vizibilă în astfel de locuri", afirmă Andrei Ţăranu.

În privinţa apariţiilor televizate, analiştii susţin însă că Liliana Mincă a fost mai prezentă la emisiuni, în timp ce Teo Trandafir a avut o prezenţă foarte discretă. Un motiv pentru aceste apariţii palide ale candidatei PDL ar putea fi decizia formaţiunii de a nu-şi mai lăsa reprezentanţii să participe la emisiunile realizate de canalele de ştiri Realitatea TV şi Antena 3. Teo Trandafir a primit însă dezlegare de la partid să participe la emisiuni în perioada campaniei. 

Polemica dezbaterii televizate 

În urmă cu câteva zile, Liliana Mincă a provocat-o pe contracandidata sa la o confruntare televizată. Răspunsul lui Teo Trandafir s-a lăsat aşteptat, iar lipsa unei reacţii  a făcut-o pe Mincă să iasă la atac. Ulterior, reprezentanţi ai PDL au afirmat că Teo Trandafir ar putea participa la o dezbatere ce ar urma să aibă loc miercuri. Analiştii politici spun însă că o confruntare de acest gen nu ar putea avea un impact foarte mare.

„Este o armă politică a Lilianei Mincă. Teo Trandafir nu este la fel de bine pregătită la capitolul măsuri sociale şi economice. Teo ar putea refuza confruntarea pentru că nu are nevoie de notorietate. Ea are deja o imagine puternică", mai spune Cristian Pârvulescu.

"PDL a găsit o formulă foarte bună. Dacă va pierde poate spune că a fost învins un candidat care nu era din partid, dacă va câştiga, că PDL are forţa politică de a promova orice candidat."
Cristian Pârvulescu
analist politic

"Campania Lilianei Mincă s-a bazat pe acţiuni care să-l pună în valoare pe primarul Piedone. În pieţe şi în parcuri, figura primarului este mai puternică decât imaginea oricărei vedete."
Andrei Ţăranu
analist politic

„Am o relaţie inexistentă cu Emil Boc"

Teo Trandafir susţine că a decis să candideze acum pentru un post de deputat pentru că aşa s-au aliniat astrele şi spune, în glumă, că ar putea apela la o eşarfă violet pentru a-şi maximiza şansele de a câştiga scrutinul din 25 aprilie. Cu toate acestea, ea afirmă că politica nu este un show de divertisment, ci o treabă foarte serioasă.

Candidatul PDL pentru Colegiul 19 declară că ceea ce o avantajează în bătălia electorală, faţă de contracandidata sa, este tocmai faptul că provine din afara sistemului politic.

Nu s-a mai văzut cu SOV de doi ani

Despre relaţia sa cu şeful de partid, Emil Boc, Teo Trandafir afirmă că este „sublimă, adică inexistentă" întrucât nu a avut timp pentru aşa ceva din cauza programului încărcat din campanie. În schimb, mizează pe sprijinul premierului şi ceea ce a convins-o să candideze în numele PDL a fost promisiunea faptului că nu va fi transformată într-un „soldăţel al partidului".

Aflată în plină campanie, Teo Trandafir nu crede, pe termen mediu, în decizia PDL de a boicota presa şi va pleda pentru ridicarea acestui boicot. Întrebată cât de apropiată mai este de fostul său patron, Sorin Ovidiu Vîntu, Teo Trandafir afirmă că a rămas în relaţii bune cu toţi oamenii şi patronii cu care a lucrat. „Am relaţii personale foarte bune cu toţi oamenii cu care am lucrat, colegi sau patroni. Nu prea am reuşit să-mi fac duşmani". Ea a precizat totuşi că nu s-a mai văzut cu Vîntu de doi ani de când a plecat de la Romantica.

„Băsescu nu este extraordinar de sexy"

Când vine vorba despre femeile din politică, Teo Trandafir susţine că rostul ei nu este acela de a comenta prestaţia colegelor de partid Elena Băsescu sau Elena Udrea. Modelele ei în politică sunt mai apropiate de Condoleeza Rice, Mona Muscă, Monica Macovei sau Renate Weber.

Ea admite că frumuseţea şi sex-appealul sunt avantaje, dar nu sunt decisive. „Traian Băsescu nu este un politician extraordinar de sexy", argumentează candidatul. Elena Udrea nu este însă un model pentru ea, dar are legitimitatea pe care i-a dat-o electoratul.

De altfel, despre şeful statului spune că are  trei calităţi -„inteligent, determinat şi responsabil", iar ca defecte i-ar putea reproşa faptul că este „temperamental, emoţional şi fumător". Despre liderul PNL Crin Antonescu crede că este un politician „charismatic".

Referitor la propunerea comisiei prezidenţiale privind dezincriminarea consumului de droguri, Trandafir nu ar vota o astfel de lege. Cât despre proiectele sale concrete ca viitor deputat, Teo Trandafir vorbeşte despre un program politic în 10 puncte, axat pe protecţia  copilului şi pe educaţie, fără a da însă date concrete.

Spontană, dar impresionabilă

Teo Trandafir este o bună comunicatoare şi are o fire foarte deschisă, crede psihiatrul Florin Tudose, care a identificat calităţile şi defectele  acesteia.

Puncte forte:

- Simţul umorului
- Spontaneitatea
- Inteligenţa

Puncte slabe:

- Impresionabilitatea
- Sindromul salvatorului
- Încercarea de a se reprofila continuu

"Frumuseţea poate fi un avantaj, dar nu este nici atributul hotărâtor pentru formarea opţiunii de vot. Băsescu nu mi se pare un politician extraordinar de sexy. Cred că cel mai mult contează, până la urmă, determinarea şi implicarea."
Teo Trandafir
candidat la Camera Deputaţilor

„Piedone nu o susţine pe Teo"

Deşi Parlamentul poate fi considerat cu greu o mănăstire, candidatul PSD+PC pentru un post de deputat în Colegiul 19, Liliana Mincă, susţine că ceea ce o recomandă pentru funcţia de deputat este „credinţa în Dumnezeu", la care s-ar adauga experienţa profesională.

Despre contracandidata sa crede că este un „om extraordinar", însă Teo Trandafir ar avea, în opinia ei, misiunea dificilă de a explica electoratului prestaţia Guvernului Boc. Într-un interviu acordat „Adevărul", Liliana Mincă mai declară că mizează pe sprijinul politic al Alianţei  PSD+PC, dar şi al liberalilor.

Despre Băsescu: No comment

Dacă atunci când vine vorba de Guvern încearcă să câştige puncte criticând prestaţia Cabinetului Boc, Mincă refuză să vorbească însă despre calităţile şi defectele lui Traian Băsescu sau despre preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, ori despre alţi lideri de partid. În schimb, afirmă că cel mai puternic om politic ar fi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, despre care susţine că s-a spus în mod eronat că ar juca la două capete în cursa electorală în care este implicată.

Mai exact, Mincă este deranjată de „zvonurile" potrivit cărora principalul său susţinător în campania pentru Colegiul 19 o sprijină, de fapt, pe Teo Trandafir. „Am citit deunăzi, într-un cotidian, recent apărut, un articol potrivit căruia primarul Cristian Popescu Piedone ar juca la două capete şi că ar ajuta-o pe Teo Trandafir în această campanie. Nimic mai neadevărat. (...) Sunt convinsă că în perioada următoare zvonurile vor apărea ca ciupercile după ploaie", a declarat Mincă.

Nu crede în sloganuri

În condiţiile în care stafful său de campanie a fost acuzat că a furat sloganul electoral al lui Traian Băsescu venind cu deviza „Mincă luptă pentru tine", candidata PSD+PC spune că nu s-a implicat alegerea acestuia şi nu crede în slogan. „Eu nu cred în sloganuri. Eu sunt un om al faptelor", susţine ea.

Referitor la femeile din politică, Liliana Mincă afirmă că modelul ei este fostul premier al Marii Britanii, Margaret Thacher, pentru că „este o femeie puternică, care a luat decizii importante, în momente cheie şi mai ales în situaţii de criză". Liliana Mincă mai susţine că neregulile de la Loteria Română despre care presa a relatat pe vremea când conducea această instituţie sunt nişte „minciuni" .

Întrebată dacă poate da exemplu de propuneri legislative, candidata spune că are pregătit „un pachet legislativ ce va avea un impact social puternic". Concret însă, ea vorbeşte doar despre amendarea iniţiativei Guvernului referitoare la pensionarea femeilor la vârsta de 65 de ani. 

Tenace, dar agresivă

Liliana Mincă încearcă să te seducă prin discursul ei şi vrea să fie mereu în prim-plan, crede psihiatrul Florin Tudose, care a identificat calităţile şi defectele  acesteia.
 
Puncte forte:

- Talentul dramatic
- Lipsa de impresionabilitate
- Tenacitatea

Puncte slabe:

- Narcisismul
- Agresivitatea
- Aleargă după bunuri materiale

"Nu poţi caracteriza întreaga clasă politică la grămadă. Cunosc oameni serioşi, cinstiţi şi foarte bine pregătiţi în Parlament. Din păcate, există o anumită categorie, de oportunişti."
Liliana Mincă
candidat la Camera Deputaţilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite