Conflictele care zguduie partidele Puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL și PSD, partide care asigură guvernarea, se confruntă cu câteva luni înainte de alegeri cu mai multe probleme la nivelul unor filiale, fiind vorba de conflicte interne între lideri

Situația mai dificilă poate fi întâlnită la nivelul PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Situația mai dificilă poate fi întâlnită la nivelul PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Partidele Coaliției nu au pe agenda lucrurilor pe care trebuie să le gestioneze doar teme esențiale ale guvernării, cum ar fi cele legate de buget sau reformele în lucru, cele mai vizibile fiind reforma pensiilor speciale, a pensiilor publice sau a salarizării, dar și probleme interne, în condițiile în care în mai multe filiale există tensiuni exprimate fie prin decizii de excludere sau atacuri la persoane, fie prin jocuri de culise.

Iar dintre cele două partide ale guvernării, situația mai dificilă poate fi întâlnită la nivelul PNL, care mai ales în județele din sud are de gestionat probleme interne. O situație inedită este în PNL Teleorman, unde conducerea încearcă să-l dea jos pe propriul vicepreședinte de Consiliu Județean, Adrian Florescu.

Eugen Pîrvulescu, șeful filialei, este cel care de la început a insistat pentru excluderea lui Florescu. Liberalii i-au reproșat lipsa de implicare în proiectele liberale și că și-ar fi folosit influența politică pentru a favoriza proiectele PSD. După excludere au urmat nenumărate vizite ale celor doi la centru, în încercarea de a explica situația de la Teleorman. Până la urmă, inclusiv forurile superioare au fost de acord cu excluderea și cu radierea fostului coleg liberal. Însă în continuare Florescu a rămas în funcție, fiind așteptată o demisie a acestuia, care însă nu mai vine.

Și PNL Olt stă pe un butoi cu pulbere, în condițiile în care sunt trimise săgeți publice între șeful organizației județene, senatorul Liviu Voiculescu, și prefectul de Olt, Mario de Mezzo. De altfel, în ultimele săptămâni, Liviu Voiculescu a admis faptul că în filiala Olt sunt tensiuni. Cea mai relevantă luare de poziție a lui Voiculescu a fost la finalul lunii august. La acel moment, Voiculescu atrăgea atenția că e încercată dezbinarea filialei. Mai ales la nivelul local, conflictul între Voiculescu și de Mezzo (persoană sprijinită pentru funcția de prefect de Gigel Știrbu) e arhicunoscută, scriindu-se de atacurile pe care le lansează ambele tabere, prin informațiile furnizate despre slăbiciunile adversarilor. De Mezzo a acuzat faptul că din cauza disputelor politice, fără a menționa dacă e vorba de cele cu PSD sau cu adversarii din PNL, a ajuns să-i fie furate din pozele pe care le avea pe un laptop personal.

Haos și la Gorj

În Gorj, PNL se află într-o situație dificilă. Conducerea filialei este asigurată în prezent de senatorul Ion Iordache, care pentru o perioadă plecase la Forța Dreptei, formațiune condusă de Ludovic Orban. Însă încă rămân aleși care au o relație bună cu fostul șef al filialei, Dan Vîlceanu, politician care a deținut pentru câteva luni și funcția de secretar general al partidului. Iordache nu a putut să-l țină aproape nici pe primarul celui mai important oraș din județ, adică pe edilul din Târgu-Jiu, Marcel Romanescu. Primarul din Târgu-Jiu deja a anunțat că va candida din partea PSD la următoarele locale. De asemenea, în județ este o competiție mare pentru păstrarea edililor în funcție, dat fiind că o parte oscilează să treacă de partea formațiunii care garantează accesul la resurse, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul“. Mai precis, cine va putea să direcționeze o parte din banii pentru proiectele de investiții din acest județ.

Și PSD are probleme

Social-democrații se confruntă cu probleme în filialele care au fost afectate de scandaluri de corupție, cum se întâmplă în Vaslui, dar și în Mioveni (județul Argeș). Interimar la Vaslui a fost pus Dragoș Benea, europarlamentar și vicepreședinte al PSD la nivel național. Însă funcția de șef al organizației e vizată de mai mulți social-democrați locali. Primul e deputatul Adrian Solomon, președinte al Comisiei de muncă. Un alt om în cursă este Adrian Trifan, vicepreședinte al CJ Vaslui. Cea de-a treia variantă luată în considerare este Adrian Ciupilan, primarul municipiului Huși. Cu toate acestea, surse din PSD au precizat pentru „Adevărul“ că până la anul va fi preferat un interimat asigurat de Benea.

În ceea ce privește situația din Argeș, organizația PSD Mioveni a trecut peste decizia filialei județene și s-a solidarizat cu primarul Ion Georgescu, un gest de frondă care nu a fost bine primit de conducerea centrală. Situația ar fi trebuit discutată sâmbăta trecută, dar Ion Mînzînă, șeful PSD Argeș, nu era în țară, fiind plecat în Israel. Prin urmare, o decizie privind dizolvarea PSD Mioveni, care era pregătită încă de vineri, a fost amânată pentru o ședință ulterioară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite