Concluziile lui Iohnnis după ultimul Consiliu European: Ucraina trebuie să rămână o prioritate pentru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis afirmat, joi, după reuniunea Consiliului European, că adoptarea pachetului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual va putea asigura continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina, în toate formele, inclusiv militar.

Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European Foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a salutat adoptarea pachetului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual, prin care Uniunea va putea asigura continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina și va dispune de instrumente importante care vor înlesni acțiunea sa în arii relevante, precum gestionarea migrației, apărare și creșterea competitivității”, transmite Administrația prezidențială.

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis a menționat de asemenea, că acordul obținut este esențial în asigurarea predictibilității sprijinului pentru Ucraina, dar și în transmiterea unui mesaj politic puternic din partea Uniunii față de Ucraina.

Șeful statului a reiterat totodată că „Ucraina trebuie să rămână în continuare o prioritate pentru Uniune, iar sprijinul pentru Ucraina, sub toate formele, trebuie să continue și să capete o predictibilitate sporită, atât pe plan economic, cât și militar”.

În acest sens, Klaus Iohannis a evidențiat că adoptarea ajutorului pentru Ucraina reprezintă un pas important. De altfel, România a susținut, încă de la începutul procesului de negociere, crearea și finanțarea corespunzătoare a acestei „Facilități”, în complementaritate cu celelalte măsuri de sprijin multidimensionale acordate Ucrainei.

Situația din Orientul mijlociu

În cadrul discuțiilor purtate de liderii europeni privind situația preocupantă din Orientul Mijlociu, Iohannis a pledat: pentru menținerea unității UE în abordarea conflictului, păstrarea influenței sale „ca actor activ angajat în revigorarea soluției celor două state” și pentru continuarea acțiunilor, în cooperare cu toți actorii internaționali și regionali relevanți, în vederea dezescaladării conflictului și evitarea extinderii acestuia.

De altfel Comisia Europeană a promis că  în perioada următoare va veni cu o serie de măsuri care să contribuie la soluționarea situației fermierilor europeni, pe fondul protestelor declanșate de aceștia în mai multe state membre. Președintele României a menționat, în cadrul discuțiilor, că solicitările fermierilor sunt legitime, subliniind necesitatea identificării unor soluții coordonate la nivel european.

Liderii europeni au ajuns la un consens privind bugetul multianual

Liderii europeni au obținut joi acordul cu privire la pachetul de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, pe baza elementelor de conținut deja agreate în format UE26 la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023.

Totodată, liderii au decis cu privire la crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, care va permite finanțarea directă a cheltuielilor bugetare ale Ucrainei pentru perioada 2024-2027 și acordarea de garanții pentru proiectele de reconstrucție.

Potrivit sursei citate, complementar deciziei de creare a Facilității, liderii UE au agreat să aibă o dezbatere anuală, pe baza unui raport elaborat de Comisia Europeană, cu privire la implementarea acestui instrument în sprijinul Ucrainei și să formuleze orientări privind acțiunile ulterioare. De asemenea, după doi ani, Consiliul European va invita, în măsura în care va fi necesar, Comisia Europeană să formuleze propuneri de revizuire în contextul noului Cadru Financiar Multianual post-2027.

Acordul formulat de liderii europeni cu privire la revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 reprezintă o reconfirmare a angajamentului ferm al Uniunii Europene în susținerea Ucrainei, precum și în sprijinul continuării finanțării adecvate ale celorlalte priorități ale UE legate de gestionarea migrației, întărirea cooperării în domeniul apărării și consolidarea competitivității europene. Concluziile Consiliului European adoptate de lideri la finalul reuniunii reiterează, de asemenea, Concluziile adoptate în decembrie 2020 privind aplicarea mecanismului general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.

Totodată, Consiliul European a reiterat determinarea de a continua sprijinul militar pentru Ucraina, în mod previzibil și durabil, prin înființarea Fondului de Asistență dedicat Ucrainei sub egida Facilității Europene pentru Pace, prin Misiunea de asistență militară a UE și prin asistență bilaterală directă din partea statelor membre, cu scopul de a răspunde nevoilor Ucrainei atât timp cât va fi nevoie. De asemenea, a fost reliefat acordul privind valorificarea în sprijinul Ucrainei a profiturilor rezultate din activele imobilizate ale Rusiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite