Compensare de 50 de bani doar pentru motorină. PNL va susține măsura în ședința de Coaliție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii merg în ședința Coaliției cu propunerea ca în următoarele luni să fie păstrată măsura compensării de 50 de bani per litru doar la motorină, carburantul mai scump de pe piață, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Liberalii conduși de Ciucă vor continuarea parțială a măsurii compensării FOTO gov.ro
Liberalii conduși de Ciucă vor continuarea parțială a măsurii compensării FOTO gov.ro

UPDATE Nicolae Ciucă a confirmat, după ședința PNL, că prelungirea măsurii de compensare a prețului la motorină, cu 50 de bani, va continua, dacă sunt de acord și partenerii. „Discutăm această problemă, această situație, în coaliție, astăzi după amiază. Sigur că există posibilitatea astfel încât, în funcție de evoluția prețului, pe care o va prezenta ministrul Energiei, și în funcție de bugetul la dispoziție, pe care îl vom analiza pe datele prezentate de către ministrul Finanțelor, vom lua decizia în coaliție”, a precizat Ciucă.

În ședința de Coaliție din această după-amiază, liberalii vor să le propună partenerilor de Coaliție ca măsura compensării la carburant, de 50 de bani la litru, să fie aplicabilă doar pentru motorină, în condițiile în care prețul acesteia se apropie din nou de 9 lei, potrivit unor surse liberale. 

Potrivit informațiilor liberale, UDMR ar fi de acord cu măsura, însă rămâne să fie convinși și social-demicrații, cei din PNL fiind optimiști pentru acest lucru. 

De asemenea, în ședința de Coaliție vor urma discuții și pe tema plafonării metrului ster de lemne la 500 de lei, dacă e achiziționat de la ROMSILVA. Liderii Puterii și specialiștii vot să găsească o soluție și pentur problema peleților, în condițiile în care prețurile s-au triplat în ultimele luni. 

Nu în ultimel rând, liderii Coaliției trebuie să decidă extinderea ordonanței de Guvern pe energie, la culte, dar și la alte instituții, ca să fie protejate de facturile mari pe timp de iarnă. 

Discuțiile pe pensii și salarii, după proiectul de buget

Tema măririi pensiilor și salariilor este lăsată pentru mai târziu, pentru ca mai întâi să existe suficente date referitoare la veniturile pe care se poate baza Guvernu. De altfe, și ministrul Muncii a anunțat că a demarat discuțiile cu partenerii sociali.

„Recent am lansat din partea PSD un program de sprijin pentru cetățeni și vom lansa și în continuare. Deja lucrăm la un program pentru iarna 2022-2023, un program de măsuri sociale. Primele măsuri solicitate, luând în calcul analizele făcute, o majorare a pensiilor cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie, dar și o discuție transparentă, în urma discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și cu premierul, începând de astăzi, la nivelul Ministerului Muncii am declanșat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuție cu partenerii sociali, patronatele și sindicatele, astfel încât de la 1 ianuarie să avem o creștere a salariului minim brut garantat în plată, ținând cont și de directiva nou aprobată din cadrul Consiliului European privind salariul minim adecvat”, a declarat Marius Budăi în cadrul unei conferințe de presă de la Iași.

„Nu ne dorim să intervenim până la 1 ianuarie deoarece nu ne dorim să bulversăm activitatea economică pe un buget deja creat până la sfârșitul anului”,  a explicat ministrul Muncii.

Guvernul, prudent în abordare

Înainte de a decide creșterea pensiilor, Coaliția trebuie să ajungă la consens și pe alte măsuri cu impact bugetar. Potrivit informațiilor „Adevărul”, Puterea așteaptă să vadă ce anume de la CCR va trece și ce nu din cele trei proiecte de lege cu impact bugetar. De asemenea, sunt șanse mari ca și de la 1 ianuarie să fie prorogată intrarea în plată a pensiilor speciale pentru aleșii locali, adică pentru primari, viceprimari, președinți de Consiliu Județean și vicepreședinți de Consiliu Județean.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, au existat simulări pe procentul de 5%, pe 10% și în jurul procentulul de 16%. În mod normal, dacă PSD și-ar fi respectat promisiunile electorale, restanța care mai există este chiar de 16%, însă efortul bugetar ar fi mult prea mare. De aceea, fără a avea un răspuns clar până acum, discuția înclină spre 10%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite