Comisia Juridică are termen până marţi să dea aviz cu privire la cererea de arestare a lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Sebastian Ghiţă FOTO Mediafax
Deputatul Sebastian Ghiţă FOTO Mediafax

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de solicitarea DNA de reţinere şi arestare a deputatului Sebastian Ghiţă, acuzat, printre altele, de şantaj, dare de mită şi conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. Comisia Juridică are termen până marţi să întocmească raportul cu privire la ceerea DNA.

Cererea DNA nu poate intra în procedură parlamentară până când conducerea Camerei Deputaţilor nu ia act de solicitarea procurorilor anticorupţie. După şedinţa Biroului Permanent, cererea DNA va fi trimisă către Comisia Juridică, care are la dispoziţie trei zile pentru a întocmi un raport. În acest timp, Sebastian Ghiţă îşi poate consulta dosarul.

Pentru că deputaţii au liber luni, de Paştele catalicilor, Comisia Juridică va da, marţi, cel mai probabil, un vot privind cererea de reţinere şi arestare a lui Ghiţă, urmând ca plenul să ia decizia finală. Dacă deputaţii nu vor trage de timp, plenul Camerei Deputaţilor ar trebui să voteze săptămâna viitoare solicitarea DNA.

Multiple infracţiuni

Potrivit unui comunicat emis de DNA, Sebastian Ghiţă este suspectat de două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Concret, el este suspectat că, în perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate ar fi obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi. Printre cei care ar fi furnizat ilegal informaţii nedestinate publicităţii s-ar număra şi deputatul Sebastian Ghiţă.

Procurorii preciează că informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.

„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat şi o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, arată DNA.

În schimbul acestor informaţii, Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, persoanei din conducerea Poliţiei Prahova, că o va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. 

Pe de altă parte, el l-ar fi sprijinit pe magistrat să obţină funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.

Procurori mai precizează că, într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăţi comerciale, prin intermediul postului de televiziune România TV, pe care o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, Ghiţă l-ar fi constrâns pe reprezentantul acelei societăţi comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii.

„Scopul încheierii contractului era ca SC Asesoft International SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menţionat. Din acea sumă, SC Asesoft International SA a primit, în două tranşe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei”, arată DNA.

Ghiţă, acuzat că a condus un autovehicul deşi avea permisul suspendat

De asemenea, Ghiţă mai este suspectat că, pe 22 iulie 2012, Ghiţă ar fi condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, în condiţiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22 martie – 18 august 2012.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite