Comandantul forţelor NATO în Europa: România va găzdui tehnică grea de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa FOTO Mediafax
Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa FOTO Mediafax

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că sunt discuţii la nivel tehnic privind pre-poziţionarea în România de tehnică grea de luptă, în timp ce generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, a precizat că o decizie în acest sens va fi anunţată în curând.

Întrebat dacă s-a luat decizia ca România să găzduiască inclusiv tehnică grea de luptă, generalul Philip Breedlove a declarat: "Da, această decizie va fi anunţată foarte curând".

"Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu pre-poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO", a mai spus, marţi, la MApN, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Oficialul român a completat răspunsul la întrebare, precizând că există "discuţii deja la nivel tehnic vizavi de pre-poziţionare".

La rândul lui, premierul Victor Ponta i-a reconfirmat comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa angajamentul României pentru îndeplinirea obligaţiilor de stat NATO şi creşterea capacităţii operaţionale pentru prezenţa NATO pe teritoriul Aliaţilor estici, inclusiv România.

Asigurările au fost trasmise într-o întâlnire organizată, marţi, la Palatul Victoria.

"Cu acest prilej, prim-ministrul a mulţumit pentru angajamentul NATO în consolidarea capacităţii de apărare a României şi a reconfirmat angajamentul ţării noastre pentru pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate ca stat membru NATO. Totodată, prim-ministrul Victor Ponta a apreciat sprijinul şi atenţia acordate de NATO flancului estic, inclusiv regiunii Mării Negre. De asemenea, a exprimat aprecieri pentru contribuţia substanţială a SUA în vederea implementării măsurilor adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, cu accent pe cele care vizează consolidarea apărării colective. În context, a subliniat sprijinul ferm al României pentru punerea în aplicare cu succes a Planului de acţiune al NATO pentru creşterea capacităţii operaţionale, care asigură o prezenţă NATO pe teritoriul Aliaţilor estici, inclusiv în ţara noastră", se arată într-un comunicat.

Vizita Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa are loc în contextul desfăşurării la Bucureşti a Conferinţei organizată de Comandamentul European al SUA (EUCOM), la care participă şefi ai statelor majore generale din Europa Centrală.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, a declarat recent că Rusia a exercitat „presiuni mari“ asupra României şi Poloniei din cauza sistemului antirachetă NATO, avertizând că Moscova intenţionează să continue această atitudine cu toate ţările participante la scutul antibalistic. „Aceste ameninţări sunt doar următorul pas“, a spus Breedlove, notând că, anterior, Rusia a exercitat „presiuni mari“ asupra României şi Poloniei.

„Orice altă ţară care vrea să se alăture acestui sistem de apărare (antirachetă) va fi supusă presiunilor politice şi diplomatice“ din partea Rusiei, a subliniat Breedlove.


Nu exclude trimiterea de arme pentru Ucraina 

Întrebat despre oportunitatea trimiterii de armament Ucrainei, Breedlove a răspuns, potrivit Reuters: "Nu cred că vreun instrument pe care îl au la dispoziţie Statele Unite sau orice altă naţiune trebuie exclus".

Fără a menţiona Rusia, Breedlove a denunţat tactici de tip diplomatic, informaţional, militar şi economic care ar fi utilizate împotriva Ucrainei. "În replică, Occidentul cred că ar trebui să analizeze toate opţiunile avute la dispoziţie. Există riscul destabilizării? Răspunsul este afirmativ. Dar şi lipsa de acţiune poate fi destabilizatoare", crede Breedlove.

Informaţiile obţinute de NATO evidenţiază evoluţii militare "preocupante" în estul Ucrainei, existând riscul nerespectării armistiţiului valabil din 15 februarie. "Continuăm să asistăm la elemente preocupante de apărare antiaeriană, de comandă şi control, de realimentare, la echipamente transportate printr-o frontieră vulnerabilă. Există preocupări privind nerespectarea Acordului de la Minsk", a subliniat Breelove.

Ucraina şi insurgenţii proruşi se acuză de încălcarea armistiţiului din estul Ucrainei, iar luptele continuă în zona oraşului Mariupol, situat pe litoralul Mării Azov.

Statele Unite analizează opţiunea trimiterii de armament letal armatei ucrainene, dar deocamdată nu s-a luat nicio decizie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite