Coabitarea Iohannis-Ponta a fost tăiată cu drujba. Cum traduc specialiştii reacţia preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a ripostat dur, după ce premierul Victor Ponta i-a pus în cârcă scandalul iscat în jurul Codului Silvic. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ arată că reacţia lui Iohannis vine puţin cam târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Insinuările premierului Victor Ponta privind legătura Preşedinţiei cu firma austriacă Schweighofer Holzindustrie au dezvăluit şi faţa mai dură a preşedintelui Klaus Iohannis, care, pentru prima dată de la preluarea mandatului, l-a pus la punct pe Victor Ponta. „Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui. Este fals şi surprinzător. Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie cu lobbyşti. Încă de aseară i-am rugat pe cei din Departamentul Juridic să verifice care este încadrarea unor astfel de informaţii, în cazul, foarte probabil, să fie nesusţinute de dovezi. Cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva“, a reacţionat preşedintele, după ce, cu o seară înainte, premierul Victor Ponta a lăsat de înţeles că şeful statului e moale, că s-a lăsat influenţat de unii liberali care fac jocurile companiei austriece.

„Impresia mea personală este că preşedintele a retrimis legea în Parlament pe baza unor informaţii de la nişte «binevoitori», în special liberali, pe care îi vedeţi şi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer, interese care, din punctul meu de vedere, sunt strict private“, a spus Ponta miercuri seara, într-o intervenţie telefonică la B1. Întrebat, concret, cine sunt acei „binevoitori“ din PNL, premierul a refuzat să dea nume.

În plus, Ponta a lăsat să se înţeleagă că aceste informaţii i-au fost livrate de serviciile secrete. „În calitate de prim-ministru trebuie să mă informez foarte bine întotdeauna când apare o situaţie de criză, iar situaţia actuală este una de criză“, a spus Ponta. „Am avut o discuţie telefonică cu directorul SRI să analizeze cu maximă exigenţă aceste afirmaţii“, a replicat Iohannis, înainte să se urce în avion, cu destinaţia Vatican.

„Nu a mai rezistat obrăzniciei lui Ponta“
Deşi îl critică puţin pentru reacţia sa întârziată, specialiştii contactaţi de Adevărul“ cred că răbufnirea lui Klaus Iohannis a venit pe fondul multiplelor nemulţumiri ale electoratului, pe de-o parte, dar şi al faptului că Ponta a întrecut orice măsură. „Este o presiune asupra lui Iohannis din partea celor care l-au votat. Sunt mulţi pe mediul online revoltaţi că nu se confruntă cu Ponta, că nu-l pune la punct. Pe Iohannis nu-l deranjează, el poate să meargă înainte, dar totul se răsfrânge, într-un fel sau altul, şi asupra PNL-ului. Cred că Iohannis nu a mai rezistat, iar acesta a fost un moment de cotitură pentru că Ponta a devenit la fel de obraznic ca şi înainte să piardă alegerile“, a spus Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier prezidenţial în Admnistraţia Băsescu.

Specialistul în comunicare politică, Dan Ionescu, arată că scandalul fabricat de PSD în jurul Codului Silvic îl dezavantajează pe Iohannis pentru simplul motiv că nu a reacţionat la timp. „Klaus Iohannis trage ponoasele modului în care a gândit relaţia sa  cu Victor Ponta. Premierul îi întinde capcane de imagine preşedintelui. Şi îi reuşeşte acest lucru cu mult succes din cauza inadecvării politice a Cotroceniului. Scandalul defrişărilor îl loveşte din plin pe Klaus Iohannis pentru că a reacţionat tardiv şi disproporţionat. Nu e prima oară când preşedintele ia măsuri abia după ce opinia publică îl împinge de la spate şi acest lucru este perfect pentru premier. Ce i se mai poate reproşa suplimentar muntelui de critici din ultimii ani? Mai nimic. Pe când, peste Klaus Iohannis se lipeşte eticheta că este şi el acelaşi tip de politician ca Victor Ponta“, a opinat Dan Ionescu.

„Opinia publică aştepta de multă vreme“

Şi analistul politic Sorin Bocancea îl găseşte vinovat pe Iohannis pentru blândeţea arătată în relaţia cu Ponta. „La această situaţie s-a ajuns şi din vina preşedintelui, pentru că tăcerea pe mai multe teme, rezistând chiar presiunii opiniei publice, a dus la revenirea premierului la vechile comportamente. Reacţia de astăzi a preşedintelui este una pe care opinia publică o aştepta de multă vreme, nu numai pe Codul Silvic, ci pe oricare alt derapaj al domnului Ponta. Eleganţa de care a dat dovadă până acum preşedintele nu a fost înţeleasă corect de către premierul Ponta. Se impunea de mai demult să-l pună la punct, pentru că domnul Ponta, când simte că nu are Opoziţie, are tendinţa de a deveni abuziv“, a spus Sorin Bocancea.

Se impunea de mai demult să-l pună la punct, pentru că domnul Ponta, când simte că nu are Opoziţie, are tendinţa de a deveni abuziv. Sorin Bocancea, politolog


Schweighofer, legături putrede cu PSD
Fostul preşedinte Traian Băsescu a postat un mesaj pe Facebook în care arată cum s-au intersectat interesele firmei austriece Schweighofer Holzindustrie cu PSD în ultimii 12 ani. „Tata-socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sîrbu, a patronat semnarea, în 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer. La semnarea contractului, şeful corpului de control era actualul premier, V.V. Ponta. Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Crăciunescu, protejat al lui tata-socru, era secretar de stat, responsabil cu pădurile în Ministerul Agriculturii atunci când s-a semnat contractul cu austriecii. În 2013, cînd contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, V.V. Ponta era prim-ministru, Adrian Crăciunescu era director la ROMSILVA, iar tata-socru devenise celebru samsar al codrilor şi terenurilor agricole ale României. Niciunul nu a făcut nimic pentru a pune frână lăcomiei austriecilor“, a scris Băsescu pe Facebook.

„Mai mult, ticălosul plagiator şi mincinos face aluzie la faptul că, în susţinerile lui, are argumente primite de la servicii de informaţii, lucru absolut imposibil fără informarea simultană a preşedintelui, având în vedere magnitudinea subiectului. Şi pentru că, urmare a reacţiei societăţii, se strânge laţul în jurul politicienilor care au patronat jaful pădurilor, ca orice ticălos, Ponta încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor, profitând de faptul că preşedintele a fost suficient de inabil să nu explice public motivul întoarcerii la Parlament a Codului Silvic. Este drept că, dincolo de gardul Cotroceniului, se află şi sforarul Dan Mihalache, dar totuşi... Ponta, vezi că mortul este în familia ta, în administraţia ta şi în clientela ta politica, vezi Hrebenciuc, Adam, Ilie Sîrbu etc.“, încheie fostul şef al statului.

Mihalache, trădat de trecut
Un alt amănunt care arată faptul că firma austriacă a fost legată mai degrabă de PSD decât de liberali îl regăsim în trecutul lui Dan Mihalache, actualul şef al Cancelariei Prezidenţiale. În anul 2008, pe când era deputat PSD de Maramureş, Dan Mihalache l-a interpelat pe ministrul de atunci al Agriculturii, Dacian Cioloş, pledând în favoarea companiei Schweighofer Sebeş. „Am primit în mod repetat semnale din judeţul Maramureş referitoare la situaţia conflictuală creată în Poienile de sub Munte. Problema este complicată deoarece, pe de o parte, localitatea se confruntă cu o adevărată criză socială. Cetăţenii, deşi trăiesc din exploatarea lemnului, nu pot accede la masa lemnoasă, ceea ce a generat proteste sociale soldate inclusiv cu blocarea prin forţă a căilor de acces. Pe de altă parte, un mare investitor, SC Schweighofer Holzindustrie Sebeş, este împiedicat să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale. Considerăm că este de datoria Romsilva să găsească o soluţie convenabilă ambelor părţi“, arată interpelarea întregistrată de Dan Mihalache în data de 6 mai 2008. 
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite