Ciucă, la întâlnirea cu primarii: Municipiile reprezintă motorul și modelul de dezvoltare pentru societate
0Premierul României a promis primarilor că vor avea tot sprijinul din partea Guvernului, dar și aceștia trebuie să sprijine Executivul în procentul de descentralizare și de implementare a PNRR.
„Avem nevoie ca împreună să menținem această linie de comunicare și dialog pentru că municipiile reprezintă motorul și modelul de dezvoltare pentru societate. E nevoie, să recunoaștem toate aspectele care sunt pe agenda autorităților locale, dar și a Guvernului, în ceea ce privește anumite aspecte de natură punctuală. Sunt și altele, de natură structurală, unde doar prin dialog și măsuri, cum a fost cea a descentralizării putem cu adevărat să continuăm procesul”. a afirmat șeful Guvernului, după participarea la o întâlnire cu edilii din Asociația Municipiilor din România.
Pe de altă parte, liderul de la Palatul Victoria a precizat că și edilii trebuie să sprijine Guvernul: „E nevoie să asigurăm sprijinul de la nivel central, dar partea de execuție și implementare revine autorităților locale”.
Întrebat dacă la întâlnirea cu primarii de mari orașe, Nicolae Ciucă a confirmat acest lucru, însă fără a spune concret care va fi calea de urmat. „A fost această discuție și știm cu toții că există o lege care a fost aprobată în Parlament, a fost contestată. Se află în analiză la CCR. Odată ce va exista o decizie CCR vom proceda în conformitate cu aceasta”.
Fără Anghel Saligny pe ordinea de zi
Premierul României a negat că ar fi fost vreo discuție despre implementarea Programului Național Anghel Saligny, prin care comunitățile locale sunt finanțate pentru proiecte de infrastructură. „Nu au fost discutate aspectele legate de Anghel Saligny, ci aspectele de implementarea PNRR, descentralizarea și asumarea proiectelor prin PNRR, dar și a celor prin cadrul financiar multianual”, a conchis liderul de la Palatul Victoria.
Joi, la Curtea Constituțională a României este proiectul de lege privind creșterea lefurilor primarilor cu aproape 10%, adică acea actualizare a salariului minim - de la 2.080 la 2.300 de lei- în funcție de care sunt făcute calculele salariilor. E o decizie cu emoții pentru Coaliție, pentru că parlamentarii inițial, la Senat, au adoptat creșteri pentru mai multe categorii, apoi le-au scos rămânând doar aleșii locali. Așadar, legea are modificări substanțiale de la un for la altul
Fără pensii, rămâne de văzut dacă și fără salarii mărite
Dacă judecătorii CCR decid neconstituționalitatea proiectului, e a doua palmă dată aleșilor locali, pe lângă noua prorogarea pensiilor speciale cu un an. În „Ordonanța trenuleț”, Guvernul Ciucă a decis să amâne pentru al patrulea an la rând intrarea în plată a pensiilor pentru aleșii locali.
Potrivit informațiilor „Adevărul”, dacă nu trece de CCR, Guvernul va da OUG. De altfel, Guvernul oricum are un OUG pregătit pentru a crește lefurile bugetarilor simpli. Așadar, ori atașasează acolo și lefurile pentru aleșii locali, ori OUG separată.
Intrumentul OUG, deși neindicat din punct de vedere al practicii democratice, i-a feri de atacul la CCR din partea Opoziției, adică o problemă cu care se confruntă în prezent. De altfel, creșterea lefurilor ar fi trebui să fie de la 1 noiembrie, dar acum eva fi întârziată cu mai multe luni.