Cîțu: Pensiile pot să crească și cu 15% în 2023, dar lipsește apetitul PSD-iștilor să facă reforme

0
Publicat:

Florin Cîțu, fost premier și lider al PNL, susține că Puterea își poate permite să crească pensiile inclusiv cu un procent mai mare, de 15%, chiar fără renegocierea PNRR, însă trebuie făcute reforme.

Florin Cîțu vede posibilă creșterea pensiilor cu mai mult de 15% în 2023 FOTO Inquam
Florin Cîțu vede posibilă creșterea pensiilor cu mai mult de 15% în 2023 FOTO Inquam

Marcel Cioalcu, stai acasă! Pensiile pot să crească și cu 15% în 2023 și nu se depășește ținta de 9.4% din PIB stabilită în PNRR. Românii trebuie să știe că există spațiu până în țintă, dar lipsește apetitul psd-iștilor pentru reformă. Marcel Cioalcu ar face bine să stea acasă și să facă reformele din PNRR și nu să cheltuiască banii românilor pe călătorii la Bruxelles”, precizează Florin Cîțu, într-un mesaj scris pe pagina de Facebook.

Fostul premier îi îndeamă pe colegii social-democrați să treacă la muncă, pentru realizarea reformelor. „Terminați cu propaganda/manipulările și treceți la muncă. În câteva luni trebuie să fie în vigoare legea care diminuează cheltuielile cu pensiile speciale iar la finalul trimestrului I din 2023 trebuie să fie în vigoare reforma pensiilor”, a completat fostul șef al PNL. De altfel, PNRR-ul a fost negociat în perioada în care Guvernul era condus de Florin Cîțu.

Marcel Ciolacu a precizat, marți, că e posibil să mearg împreună cu premierul Nicolae ciucă la Bruxelles pentru renegocierea PNRR.  „Premierul colectează de la absolut toți miniștrii un draft cu care se va merge la Bruxelles pentru a se negocia. Este posibil ca atât domnul prim ministru cât și eu să mergem împreună să ducem aceste negocieri cu Comisia Europeană”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat despre proiectul de majorare a pensiilor, care s-ar putea să se bată cap în cap cu lucrurile asumate în PNRR, adică faptul că pensiile nu vor depăși 9,4% din PIB.

Reforma pensiilor, „cartoful” fierbinte

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat pe larg situația, într-un interviu pentru „Adevărul”. „Din perspectiva Legii pensiilor speciale, fiind cartoful fierbinte al acestor jaloane, va trebui să limpezim problema pentru că jalonul în sine nu este prietenos cu beneficiarii de pensii speciale”, a spus Marcel Boloș în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”.

Astfel, ministrul a explicat că pensiile speciale trebuie „raționalizate”, arătând că acesta este formularea exactă din PNRR.  „Scrie limpede și se poate vedea de departe că trebuie să raționalizăm pensiile speciale și să le punem în acord cu principiul contributivității”, a mai spus Boloș.

Potrivit ministrului, „formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficarii de pensii speciale pentru că au în vedere diminuarea acestor beneficii”, a spus Marcel Boloș în cadrul interviului. Ministrul a mai menționat că a primit pe e-mail mai multe opinii de la cei care beneficiază de pensii speciale, precizând că „ jalonul nu poate fi interpretabil”. 

Eliminarea pensiilor speciale, încă problematică

Coaliția nu a reușit să elimine niciuna dintre pensiile speciale, iar față de unele chiar are rezerve, De exemplu, potrivit informațiilor „Adevărul”, în loc să elimine pensiile speciale pentru aleșii locali, încă neintrate în plată, deși ar fi trebuit să aibă loc acest lucru din 2020, Guvernul e pe cale să proroge aplicarea legii cu încă un an, prin bugetul de stat pe 2023. Practic, s-ar ajunge la a patra prorogarea pentru a patra oară a măsurii plății pensiilor speciale pentru aleșii locali. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite