Bugetul pe 2023, gata din noiembrie. Ciolacu: Mențin măsurile anunțate de PSD

0
0

Liderul PSD a anunțat că decizia privind măririle de pensii va fi luată după pregătirea bugetului pe 2023, care va fi gata din luna noiembrie, însă el vrea să fie menținute propunerile anunțate de social-democrați.

Marcel Ciolacu asigură că bugetul pe 2023 e gata din noiembrie FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu asigură că bugetul pe 2023 e gata din noiembrie FOTO Inquam Photos

Întrebat de posibilitatea majorării pensiilor cu peste 10%, președintele PSD a subliniat că o decizie nu a fost luată, fiind nevoie de proiecția bugetară: „Nu. Au început în Coaliție discuții privind bugetul pe anul viitor. Va fi prima oară când finalizăm discuțiile pe buget în luna noiembrie”.

Marcel Ciolacu a precizat că toate măsurile de ordin economic trebuie să plece de la proiecția bugetară pentru ca Puterea să fie coerentă în ceea ce poate decide pentru populație. „Toate măsurile se iau în bugetul pe stat pe anul viitor. Întâi să construim bugetul”, a completat președintele PSD. Mai mult, acesta a subliniat: „eu mențin măsurile anunțate de PSD”.

Iar PSD vrea ca pensiile să crească minim cu 10%, în timp ce premierul Nicolae Ciucă nu a avansat niciun procent până în momentul de față. De asemenea, tot PSD ar vrea ca salariul minim să fie de 3.000 de lei, iar pentru acest lucru au început discuțiile între ministrul Muncii, Marius Budăi, și partenerii din Comisia de Dialog Social.

Ciolacu neagă tensiunile din Coaliție

Președintele PSD a subliniat că în discuțiile din Coaliție, Nicolae Ciucă nu i-a cerut ca social-democrații să nu mai iasă cu anunțuri de măsuri care pun presiune pe buget. „Suntem doi lideri, de la două partide. Eu de la PSD, cel mai mare din România, dânsul de la PNl, al doilea cel mai mare partid. Dar nu cred că am ajuns să ne cerem ce să comunicăm. Nu am auzit de o astfel de propunere sau o astfel de remarcă (...) Cine transmite știri pe surse astfel de lucruri îngreuneaă activitatea coaliției”, a fost de părere Marcel Ciolacu. 

Potrivit informațiilor „Adevărul”, premierul Ciucă i-a cerut lui Ciolacu mai multă prudență în comunicarea publică privind cifrele pentru măriri. 

Liderul PSD a anunțat că săptămâna viitoare este dat raportul de la comisia de specialitate din Senat pe ordonanța d eurgență privind energia. „OUG-ul este acum la prima Cameră sesizată, la Senat. Săptămâna viitoare se dă raportul. Deja am convenit modificări pentru instituțiile cultelor, serviciile publice - respectiv companiile d apă și transport. Deja au fost convenite. Mai avem (...) Ținând cont că fabriciile de medicamente generice au preț plafonat, acele medicamente dispar de pe piața din România. Normal că statul dacă a plafonat, să vină cu o măsură”,a punctat preledintele social-democrat.

Compensarea la carburanți

Coaliţia de guvernare a decis prelungirea compensării cu 50 de bani pentru carburanţi până la sfârşitul anului, au declarat surse politice pentru „devărul”. Măsura compensării cu 50 de bani pe litru ar urma să fie aplicată pentru benzină şi pentru motorină, deşi, anterior şedinţei coaliţiei, se vehicula informaţia conform căreia liberalii ar urma să solicite compensarea doar pentru motorină, combustibilul mai scump. Preţul benzinei este se apropie de 7 lei/l, iar cel al motorinei depășește cu puțin 8 lei, daăc nu este compensat.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri