Ciolacu: „Dorim să avem bugetul pe anul viitor aprobat până la finalul anului”. Ce spune despre măsurile fiscal-bugetare

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va avea o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a discuta cu privire la bugetul pe anul viitor, care trebuie aprobat până la finalul anului. Șeful Guvernului a respins posibilitatea ca deficitul pe anul în curs să depășească 6,8%, condamnând însă atacarea la CCR a măsurilor fiscal-bugetare, despre care spune că a creat o pierde de un miliard de lei.  

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„România nu va fi amendată cu 0,5% din PIB, în eventualitatea în care depășește dificitul, lucrurile sunt sub control. (...) Nu avem probleme de incapacitate de plată, de nimic. Noi avem o singură problemă de a ne încadra într-un deficit, unde avem de închis cu Comisia, să vedem cheltuielile directe şi indirecte în ceea ce priveşte Ucraina (...) Lucrurile nu sunt critice, nu avem probleme de salarii de pensii, dimpotrivă. Săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu dânsul (n. r. ministrul Finanțelor), inclusiv pe proiecția bugetului pe anul viitor, pentru că dorim ca până la sfârșitul anului să avem și bugetul aprobat”, a afirmat Marcel Ciolacu. 

În același timp, premierul a negat că deficitul de anul acesta ar putea să depășească 6,8%. 

Cu privire la măsurile fiscal-bugetare, blocate la CCR, premierul a afirmat că, deși marea majoritate a măsurilor se aplică de la 1 ianuarie, s-a pierdut deja un miliard de lei. 

„Cu acest atac ipocrit, din punctul meu de vedere, la CCR s-au pierdut deja sume pe care ne bazam în primul şi în primul rând din reorganizare şi din combaterea evaziunii. În jur de un miliard, dar vom încerca să recuperăm”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Când va fi analizată sesizarea privind măsurile fiscal-bugetare

Curtea Constituțională a anunțat că analiza privind posibila neconstituționalitate a legii privind măsurile fiscal bugetare va avea loc pe 18 octombrie. Atacarea la CCR a fost făcută de aleșii USR, Forța Dreptei și doi din PNL.

Porivit autorilor sesizării, Legea pentru care a fost angajată răspunderea încalcă principiul previzibilității, securității juridice și clarității normelor. Spre exemplu, modul în care sunt redactate dispozițiile privind impozitul minim pe cifra de afaceri poate conduce la interpretări arbitrare.

Neclare sunt și prevederile privind impozitul suplimentar pentru sectorul de petrol și gaze, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru cei care realizează venituri din activități independente, dar și impozitul suplimentar pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Totodată, legea ar încalcă principiul egalității în drepturi, în condițiile în care persoanele care au semnate în anul 2022 antecontracte care prevăd livrarea locuințelor în anul 2024, vor plăti TVA majorat față de persoanele care au semnat antecontractele în anul 2023.

CCR este sesizată și cu privire la încălcarea principiului separației puterilor, în condițiile în care adoptarea unui proiect de lege prin angajarea răspunderii, adică fără dezbateri parlamentare, este o modalitate de legiferare la care trebuie să se apeleze in extremis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite