Ciolacu, despre amânarea ratelor la bancă: Hotărârea în interiorul coaliţiei a fost luată, nu a fost o necesitate imediată. Ce se întâmplă cu datoria publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu FOTO Facebook / Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că măsura amânării ratelor la bancă nu a fost încă adoptată, nefiind „o necesitate imediată”, precizând însă că hotărârea a fost luată în interiorul coaliţiei. Despre datoria publică, liderul PSD i-a reproşat fostului premier Florin Cîţu că a lăsat-o la un procent de peste 49%, explicând că se va veni cu un act normativ care să explicesituaţia, care e legată de împrumurile primite prin PNRR.

„Este prinsă în plan, s-a venit în primul rând cu ce a fost urgenţă în acest moment”, a declarat Ciolacu, fiind întrebat dacă amânarea ratelor va mai fi aplicată în perioada următoarea printre măsurile de sprijin economic pentru români. 

Marcel Ciolacu a completat că este ferm convins că „totul este perfectibil, dar mai ales când există anumite subiecte care au fost deja hotărâte. (..) Hoărârea în interiorul coaliţiei a fost luată, pentru amânarea ratelor, nu a fost o necesitate imediată, ştim lucrul acesta, pentru că încercăm să depăşim momentul”, precizând, totodată, că „avem de-a face cu o inflaţie care se manifestă în toată zona euro, şi Marea Britanie, care nu mai este acum şi SUA. Important este că în România, chiar dacă avem inflaţie, nu avem şomaj şi cu acest pachet de măsuri am în cercat să creăm echilibru între cerere şi ofertă şi am mers direcţioonaţi pe industria alimentară şi pe agricultură”.

Referitor la datoria publică, Marcel Ciolacu a precizat: „Mă bucur că mi-aţi pus această întrebare, poate îl lămuresc şi pe domnul Florin Cîţu anumite aspecte, mai ales că a lăsat datoria publică la 49 virgulă”. „Faptul că România a primit din împrumuturi pentru PNRR, anumite sume, peste 3 miliarde, este normal că datoria publică a sărit peste 50%, pentru că e vorba de graturi şi împrumuturi. Alte state, cum a fost Italia nu au mers şi pe zona de împrumuturi, ca să nu crească datoria publică. Am avut o discuţie cu premierul şi cu ministrul de Finanţe şi se va veni cu un act normativ care va explica foarte clar şi au fost discuţii şi la Comisia Europeană”, a mai afirmat Ciolacu, precizând că „nu este o problemă în acest moment”. 

În ceea ce priveşte dobânzile mari la care se împrumută statul, Ciolacu a spus că „nimeni, niciodată nu s-a mai împrumutat la astfel de dobânzi”. „Deja state precum Ungaria şi Polonia au început să ne depăşească la dobândă, asta este trendul european, nu poţi compara România cu economia Germaniei”, a mai spus Ciolacu, precizând că „Italia are în acest moment datorie publică de 80%”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite