Ciolacu: Am ținut mult la impozitarea luxului, a viciului și mai ales a profiturilor excesive

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat în cadrul ședinței de Guvern, în care este analizat în primă lectură proiectul privind măsurile fiscale pe care Executivul își va asuma răspunderea, că impozitarea luxului, a viciului și a profiturilor excesive sunt necesare, mai ales în contextul actual. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Am încheiat azi consultările pe tema ordonanței privind modificările fiscal-bugetare. Acum putem să discutăm în primă lectură acest proiect care propune reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Vrem să stimulăm munca cinstită și să decurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziune”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Șeful Executivului a explicat că este propusă „o abordare echilibrată din patru componente: reducrea cheltuielilor statului este prima. Urmată de creșterea colectări și combaterea evaziunii fiscale, iar elementele cheie ale proiectuluui sunt legate de supra-impozitarea luxului, viciului și profitului excesiv și, extrem de important, de asigurarea echității fiscale între contribuabili”.  

Reducerea cheltuielirlor statului

„Reducrea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu. Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar, tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor”, a mai explicat premierul. 

Marcel Ciolacu a mai susținut: „Cu salariu la stat de 8 mii de lei nu poți cere vouchere de vacanță plus indemnizație de hrană. Cei cu salarii mici vor primi în continuare vouchere, chiar creștem valoarea, dar e total incorect să le dăm și super bugetarilor. În plus, nu mai poți să fii șef la o companie de stat cu zeci de consilieri, secretari și bonusuri uriașe și tu să fii pe pierdere”. 

„Un capitol important îl reprezintă măsurile de reducere a fraudei, evaziunii fiscale. Creștem masiv amenzile și trecem pe scară largă la confiscarea bunurilor din evaziune. Introducem un instrument nou, numit E-sigiliu, ca să vedem transabilitatea mărfurilor și impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice”, a mai subliniat premierul. 

„Impozitarea luxului, a viciului și a profiturilor excesive”

„Am ținut mult la impozitarea luxului, a viciului și mai ales a profiturilor excesive. Cred cu tărie că sunt necesare și legitime, mai ales în această perioadă. Cine are proprietăți scumpe, de peste 500 de mii de euro, sau mașini scumpe, este normal să plătească mai mult”, a mai susținut premierul. 

Șeful Guvernului a subliniat, de asemenea, că „tutunul, alcoolul, băuturile cu zahăr și ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult”, pentru „că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică ale țării”. 

Taxarea cu 1% a profiturilor băncilor și companiilor mari

Taxăm suplimentar profitul băncilor și mai ales venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”, a mai arătat premierul.

Marcel Ciolacu a subliniat totodată că „este o măsură de echitate pe care o propun de doi ani de zile, de când eram în Opoziție, ca marile companii să plătească măcar nivelul minim al unei companii românești. Avem însă grijă ca investițiile acestor mari companii, sume importante, să fie protejate, fiind eliminate în calcului acestui impozit”. 

Eliminarea unor excepții fiscale

„Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepțiilor și privilegiilor fiscale”, a mai anunțat premierul, arătând că „aceste facilități fiscale sunt estimate la 75 de miliarde de lei, aproape 5% din PIB”.

„Nu putem continua cu acest sistem ciuruit fiscal care a devenit un paradis fical”, a subliniat Ciolacu. 

Creșterea salariului minim

În paralel însă creștem salariul minim pe economie, majorarea este de 10% la cel general, de la 3 mii la 3300 și 12,5% în construcții, de la 4000 la 4500”, a anunțat Ciolacu. 

Totodată, premierul a subliniat: „Nu mărim cota generală de TVA de 19% și păstrăm cota generală de 5% la lemne, energie termică, cărți, manuale, evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente și medicamente”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite