Cine e stăpân pe legile României?
0Guvernul a decis să preia Monitorul Oficial de la Camera Deputaţilor, pentru a controla momentul apariţiei unor acte normative.
Monitorul Oficial trece din subordinea Camerei Deputaţilor sub autoritatea Guvernului, a decis Executivul, printr-o ordonanţă de urgenţă.
Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii de organizare a Monitorului Oficial al României prevede ca Regia Autonomă Monitorul Oficial să „se reorganizeze ca regie autonomă persoană juridică ce desfăşoară activitate de interes public naţional şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului".
Argumentele guvernului
Secretariatului General al Guvernului va numi directorul general, acesta fiind şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Monitorului Oficial. Guvernul îşi motivează ordonanţa prin faptul că „ la nivelul Regiei Autonome Monitorul Oficial se manifestă disfuncţionalităţi importante". Aprobarea ordonanţei a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.
Presa a speculat că unul dintre efectele acestei mutări ar putea fi amânarea publicării deciziei date de CCR în favoarea lui Traian Băsescu. Aceasta nu devine obligatorie până când nu este publicată în Monitorul Oficial.
În realitate, lucrurile sunt mai complicate. Pentru a deveni lege, ordonanţa de urgenţă privind transferul Monitorului Oficial trebuie să apară în paginile publicaţiei Monitorul Oficial. Camera Deputaţilor, instituţia care coordonează Monitorul Oficial, o are în frunte pe Roberta Anastase (PDL).
Monitorul este coordonat de secretariatul general al Camerei Deputaţilor, condus în prezent de Gheorghe Barbu, provenit tot din PDL. Instituţia este, în prezent, condusă de Mircea Marinescu, numit la propunerea PDL. Practic, PDL are toate pârghiile necesare pentru a publica decizia Curţii Constituţionale înainte de apariţia ordonanţei de urgenţă privind transferul Monitorul Oficial.
Ce pârghii are PDL
De altfel, politizarea Monitorului Oficial a fost evidentă atunci când actuala conducerea a întârziat mai bine de o lună de zile publicarea unei decizii a Curţii Constituţionale prin care Guvernul era obligat să restituie CASS-ul încasat ilegal la pensiile sub 740 de lei.
Singura problemă este legată de momentul în care Curtea Constituţională va redacta motivarea, proces care durează, de obicei, aproape o săptămână. Până la lămurirea lucrurilor din punct de vedere juridic, disputa pentru Monitorul Oficial a intrat în faza acuzaţiilor politice.
Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că „mută instituţiile cum îi trece prin cap. „Nimeni nu a îndrăznit să mute Monitorul Oficial, să-l scoată din subordinea Parlamentului. Până şi comuniştii au lăsat Monitorul Oficial acolo unde l-au găsit, în Parlament", a comentat Traian Ungureanu.
Instituţia pe care o vor toate partidele
Disputele pentru controlul Monitorului Oficial nu sunt o noutate, dată fiind importanţa instituţiei. În 2006, Alianţa DA a fost zguduită de un scandal după ce liberalii şi-au plasat un om în fruntea Monitorului Oficial pe un post care revenea, iniţial, PD.
Democraţii au fost nemulţumiţi, dar liberalii le-au transmis că decizia s-a luat prin vot de către membrii C.A. al Monitorului Oficial şi că reprezentantul lor nu a fost suficient de convingător. Conflictul s-a stind după ce liberalii au promis că vor oferi „compensaţii" - adică funcţii în alte instituţii ale statului.
În ianuarie 2009, la o lună după preluarea puterii, Guvernul Emil Boc a folosit majoritatea pe care o avea în Camera Deputaţilor pentru a-l instala în fruntea instituţiei pe actualul director, Mircea Marinescu.