Canada dorește să finanțeze cu 3 miliarde de dolari canadieni construcția a două reactoare nucleare la Cernavodă

0
Publicat:

Canada poate să susțină finanțarea cu până la 3 miliarde de dolari canadieni a dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă și Energonuclear, subsidară SNN pentru dezvoltarea proiectului, a anunțat Ministerul Energiei, după o întâlnire între Sebastian Burduja și Jonathan Wilkinson, ministrul Canadian al energiei și resurselor naturale, potrivit ministerului energiei.

Nuclearelectrica Foto: Facebook
Nuclearelectrica Foto: Facebook

România intenționează să construiască unitățile 3 și 4 de tip CANDU (Canada deuterium uraniu) la Cernavodă. Construcția celor două reactoare CANDU-6 va aduce un plus de 1.400 megawați în sistemul energetic al României, cu potențial de export în țările vecine, dependente de energie din Rusia. Construcția noilor reactoare ar duce la reducerea cu aproximativ opt milioane de tone a emisiilor de carbon, precum și eliminarea cărbunelui din producția de electricitate până în 2032.

 Sebastian Burduja, ministrul român al energiei, a precizat:

Relațiile de colaborare dintre țările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii 70, când Romania a luat o decizie istorică și înțeleaptă de a fi singura țară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică și singura țară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU. Așa cum arată contextul geopolitic astăzi, aceasta a fost cea mai bună decizie pe care România o putea lua la acel moment. Cooperarea dintre statele noastre a devenit din ce în ce mai puternică în acest domeniu. Sunt mândru să reafirm astăzi angajamentul nostru ferm pentru o cooperare prosperă și pe termen lung între țările noastre în domeniul nuclear. De asemenea, subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unități care utilizează tehnologia CANDU și angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate națională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanțarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaștere a relației bilaterale excepționale și a importanței strategice a acestei investiții, susținută constant la toate nivelurile statului român”.

Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei și resurselor naturale, a declarat:

Canada este mândră de rolul pe care l-a avut în construirea și finanțarea Unităților 1 și 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, care furnizează acum aproximativ 21% din energia electrică a României. Proiectul pentru noile unități 3 și 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-și valorifica expertiza nucleară puternică și de a lucra cu aliații noștri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluții energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite