Ce ar însemna victoria lui Călin Georgescu la prezidentiale. Analist: „Sfârșitul sau începutul sfârșitului”| ANALIZǍ

0
Publicat:

Într-o perioadă electorală marcată de polarizare și schimbări de paradigmă, victoria lui Călin Georgescu ar putea reprezenta un punct de cotitură semnificativ în istoria recentă a României.

Călin Georgescu
Călin Georgescu. Foto: David Muntean

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a oferit pentru Adevărul o interpretare detaliată a ceea ce ar însemna ascensiunea acestui candidat pentru viitorul țării. 

O posibilă întoarcere la o eră de izolare și autoritarism

Pîrvulescu consideră că victoria lui Călin Georgescu ar reprezenta „sfârșitul sau începutul sfârșitului”, un moment în care România ar ieși de pe traiectoria europeană pe care a fost plasată după 1990. În opinia sa, acest moment ar marca un regres semnificativ, iar România ar putea ajunge să trăiască o perioadă similară celei din perioada regimului comunist, mai ales în contextul influențelor încă active ale fostei Securități și ale structurilor ce au dominat regimul totalitar. Pîrvulescu explică faptul că „în orice caz, ieșirea de pe traiectoria pe care a fost pusă România după 1990” ar însemna, în esență, o schimbare radicală a direcției țării, o revenire la o „era comuniștilor și securiștilor, în special a acestora din lume care au fost masiv implicați și, de altfel, se și vede în structurarea votului”.

Mobilizarea electorală – mai mult decât un vot spontan

Un alt punct important pe care îl ridică Pîrvulescu se referă la mobilizarea electoratului în favoarea lui Georgescu. Potrivit analistului, „cine crede în febra votului spontan în favoarea lui Georgescu se înșală”, subliniind că „a fost un vot organizat, nu a fost nici pe departe invizibil”. El adaugă că acest vot „a fost invizibil pentru cei care nu au vrut să-l vadă”. În această lumină, Pîrvulescu consideră că succesul lui Georgescu nu este rezultatul unei mobilizări populare naturale, ci mai degrabă al unei campanii bine coordonate, care a avut loc atât în mediile online, cât și în comunitățile religioase sau tradiționale: „A fost o foarte clară campanie, nu doar cea dusă pe rețelele sociale, cea dusă în biserici, în case de rugăciune și așa mai departe”. Astfel, mesajele lui Georgescu, cu un pronunțat caracter naționalist și antieuropean, s-au răspândit în rândurile unor segmente de populație vulnerabile, mai ales în fața teoriilor conspiraționiste.

Georgescu și susținătorii săi: o mișcare pro-rusă și anti-occidentală

Pîrvulescu consideră că susținătorii lui Georgescu sunt, în mare parte, persoane „mai puțin educate, deci vulnerabile la tot felul de teorii ale conspirației”. El subliniază că Georgescu promovează un mesaj puternic anti-NATO, anti-UE și pro-Rusia, o linie ideologică care se aliniază cu „neocomunismul” și cu o viziune autoritaristă de tip ceaușist. „Georgescu este un perfect reprezentant al neocomunismului, ceaușist, al acelei îngemănări între tradiția naționalistă legionară interbelică și comunismul naționalist care să fie diferit de sovietici, doar că acum s-a convertit într-o formă ideologică care să fie favorabilă «păcii»”. În acest context, Pîrvulescu avertizează că, în spatele discursului despre „pace” se ascunde o agendă mai periculoasă, susținând că „putino-pacifiștii sunt de fapt o cohortă foarte bine organizată și foarte determinată”.

România riscă să „sară în prăpastie”

Analistul politic atrage atenția că această mișcare nu este una lipsită de riscuri, iar, dacă ar câștiga teren, ar putea duce România într-o direcție periculoasă, cu repercusiuni grave pentru politica sa externă și internă. „De data asta s-ar putea ca România să sară în prăpastie”, subliniază Pîrvulescu, sugerând că o victorie a lui Georgescu ar putea însemna o rupere de valorile democratice, o înclinare spre autoritarism și o apropiere periculoasă de regimul de la Moscova. El adaugă că susținătorii lui Georgescu reprezintă o mișcare extrem de bine organizată, iar în contextul geopolitic actual, România riscă să își piardă locul în comunitatea europeană și în cadrul NATO.

„Victoria lui Călin Georgescu ar speria pe foarte mulți oameni"

Şi analistul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial și profesor de comunicare politică și comunicare de criză la Universitatea din București, este de părere că „victoria lui Călin Georgescu ar speria pe foarte mulți oameni, din țară și din afaceri externe, pentru că acest candidat are tot felul de opinii ciudate, altele care de-a dreptul reiau teorii ale conspirației”

De asemenea, analistul a subliniat că Georgescu, atunci când este întrebat despre soluțiile sale pentru România, nu reușește să răspundă concret: „Când este întrebat despre soluții, acolo se blochează. Ori, să faci ceva pentru români înseamnă să ai soluții, nu doar să rostesti tot felul de bazaconii cu fața unui actor de la Teatrul Național”. Acesta arată că, în lipsa unui plan clar, Georgescu riscă să devină doar un exponent al unui discurs confuz, care nu răspunde la așteptările concrete ale cetățenilor. Turcan accentuează faptul că succesul unui lider trebuie să fie bazat pe propunerea unor soluții fezabile, nu pe a invoca idei vagi și nerealiste.

Turcan avertizează că, în ciuda acestor lacune, atacurile furibunde asupra lui Georgescu ar putea să-l ajute să câștige simpatia alegătorilor: „Cred că ar fi mare eroare ca el să fie atacat furibund, pentru că acest lucru i-ar da șansa la victimizare”. Potrivit analistului, un atac agresiv asupra lui Georgescu ar putea întări percepția acestuia ca un lider luptător împotriva sistemului și al elitelor, aspect care ar putea adânci diviziunea politică din România și l-ar putea transforma într-un simbol al opoziției.

Turcan subliniază, astfel, importanța unei abordări tactice mai subtile. Atacurile directe și prea virulente ar putea încuraja electoratul să-l considere pe Georgescu o victimă a unui sistem opresiv, oferindu-i astfel o platformă mai largă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite