CCR: Legea care se elimină 102 taxe, constituţională. Dragnea: Cei care au atacat au avut doar o miză electorală. Iohannis refuză să promulge legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CCR) a admis, vineri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea iniţiatăd e PSD prin care se elimină 102 taxe nefiscale. În ciuda deciziei CCR, şeful statului a retrimis, spre reexaminare, legea prin care se elimină cele 102 taxe nefiscale

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis: O a doua lege, care a fost discutată astăzi, şi care se referă la renunţarea a câteva taxe a fost declarată constituţională. Eu voi trimite această- lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe, fără o discuţie alşezată, la taxa radio şi TV. 

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea: Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale privind eliminarea celor 102taxe este o nouă dovadă că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional. Este a DOUA dovadă că cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miză electorală. Au crezut că, dacă blochează cele două legi, PSD va pierde voturi în alegeri. A fost însă un calcul greşit, iar totul s-a întors împotriva lor. Sper ca preşedintele Iohannis să accepte rezultatul şi să promulge cât mai repede cele două legi. Mă bucur pentru români şi îi asigur din nou că am prevăzut în bugetul pentru 2017 atât eliminarea celor 102 taxe, cât şi majorările de venituri cu 15% pentru dascăli şi medici.

UPDATE Curtea Constituţională a admis că Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constituţională.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu: Ne-am pronunţat în sensul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată, motivând că toate criticile care s-au formulat nu îşi găsesc un temei constituţional care să ne justifice admiterea sesizării. Chestiunea asta nu e atributul CCR, să stabilească ce taxe sunt valabile şi ce taxe nu sunt valabile. Am avut în vedere şi faptul că proiectul s-a derulat în procedură parlamentară de urgenţă, ceea ce justifica într-un fel Parlamentul să scurteze nişte termene şi să treacă peste nişte termene. În ceea ce priveşte criticile cu privire la faptul că nu s-ar fi solicitat informarea Guvernului, ea s-a solicitat, chiar dacă nu a venit. Raporturile dintre Parlament şi Guvern sunt dictate de nişte principii constituţionale, potrivit cărora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare şi într-un fel Guvernul se află sub control parlamentar”, a adăugat Dorneanu.

Dorneanu spune că egea nu a afectat principiul separaţiei puterilor în stat, aşa cum a arătat preşedintele Klaus Iohannis. ”În ceea ce priveşte cele două mari instituţii, să zic aşa păgubite de această măsură, noi am reţinut, fără a intra în analiza fondului, că legea a modificat art. 41 din Legea de organizare a radiodifuziunii şi televiziunii, spunând că toate cheltuielile necesare pentru funcţionarea şi dezvoltarea instutiţiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat. Deci, este treaba Guvernului şi a Parlamentului să înlocuiască resursele de unde vor fi finanţate cele două instituţii”, a mai spus preşedintele CCR.

Contestaţia preşedintelui Klaus Iohannis trebuia discutată, pe 14 decembrie, dar CCR a amânat judecata, pentru astăzi. Curtea Constituţională (CCR) a fost sesizată de preşedintele Klaus Iohannis pentru a arbitra disputa dintre Guvern şi PSD privind legalitatea şi sustenabilitatea legii votate de PSD prin care au fost tăiate 102 taxe.

În sesizare, preşedintele acuză încălcarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare de către Parlament în momentul adoptării legii iniţiate de Dragnea. Şeful statului arată că sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis mai contestă faptul că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare. PSD a indicat ca sursă de finanţare „creşterea economică“.

Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune. Şeful deputaţilor Florion Iordache arată că această problemă poate fi rezolvată rapid, prin modificarea legii de fucnţionare a televiziunii şi a radioului public. „Să modificăm o lege adiacentă, cum e legea televiziunii şi a radioului, nu e problemă. Colegii mei de la cultură au o astfel de lege pe care o putem băga în circuit în viitorul Parlament. Nu trebuie să depindă televiziunea naţională de factorul politic, ci să fie prinsă suma pentru ea în buget “, spune Iordache. Şeful statului avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de deficit de 3%, agreeată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite