Candidatura lui Nicușor Dan, contestată la CCR. Care sunt motivele
0Curtea Constituțională a României (CCR) a primit luni, 10 martie, o contestație împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de a accepta candidatura lui Nicușor Dan.

„Astăzi, 10 martie 2025, a fost înregistrată la Curtea Constituțională contestația formulată de domnul S.C.A. împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D/9.03.2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului DAN Nicușor-Daniel și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025”, se arată într-un comunicat de presă remis de CCR.
Tot potrivit CCR, sesizarea va fi soluționată până marți, 11 martie 2025, ora 14.00.
Care sunt motivele
În contestație, autorul afirmă că primarul Capitalei ar fi încălcat sistemic în calitate de demnitar public, cu nesocotirea art. 1 alin.(5) şi art. 82 alin.(2) din Constituție.
„Prin Decizia nr.156 din 6 mai 2020, publicata în MONITORUL OFICIAL nr.478 din 5 iunie 2020, parag.33, Curtea Constituțională a subliniat că toate subiectele de drept trebuie să fie animate de respectarea principiului legalitătii, element central al statului de drept.
Principiul legalității reprezintă un principiu fundamental al activității statale, се reflectă desfăşurarea normală a vieții sociale, care nu este posibilă fără respectarea strictă a acestui principiu, întrucât în caz contrar s-ar ajunge la arbitrariu şi la dezordine socială.
Aşa cum am arătat mai sus, domnul Nicuşor Dan ocupă încă din anul 2020 funcția de Primar General al Capitalei. Cu ocazia depunerii jurământului său, acesta şi-a asumat respectarea legilor țării.”
De asemenea, contestatarul invocă și încălcarea sistematică a obligațiilor administrative.
În linia atribuțiilor administrative ce îi revin în această calitate, Primarul General trebuie să emită certificate de urbanism şi autorizații de construire.
În domeniul disciplinei în urbanism şi al regimului de autorizare a construcțiilor funcţionează Inspectoratul de Stat în Construcții - ISC, acesta monitorizând în permanență respectarea prevederilor legale în materie.
Ca urmare a numeroaselor petiții adresate acestei instituții, cu privire la nerespectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism şi autorizațiilor de construire de către domnul Nicuşor Dan în calitate de Primar General al Capitalei, respectiv art. 6 alin. (2) şi art. 7 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inspectorii în construcţii cu atribuții de control din cadrul ISC au efectuat controale prin sondaj, verificând aspectele sesizate, acestea concretizându-se în încheierea de procese verbale de control și procese verbale de constatare şi sancționare a contravențiilor - PVCSC.
În acest sens au fost aplicate sancțiuni contravenționale d-lui Dan Nicuşor Daniel, în calitate de Primar General al Municipiului Bucureşti”, se mai arată în contestație.
Contestatarul aduce în discuție și o încălcare a regimului conflictului de interese.
„În fapt, în data de 21.12.2023 a fost emisă Dispoziția Primarului General nr. 1925, prin care s-a dispus majorarea indemnizației lunare a Primarului General al municipiului Bucureşti, Dan Nicuşor Daniel, cu +50%, respectiv de la 24.150 lei la 36.225 lei.
Din cuprinsul Dispoziției, temeiurile invocate au fost Legea nr. 153/2017 şi HG nr. 243/2023, în baza cărora Primarul General a găsit de cuviință să-şi majoreze pentru sine cuantumul indemnizației”, se arată în document.
În contestație se arată și faptul că Nicușor Dan ar fi colaborat cu fosta securitate.
„În concret, la data de 10.06.2024, a circulat în spațiul public un document prin care s-a arătat că domnul Nicuşor Daniel Dan, la vârsta de 17 ani, ar fi făcut poliție politică.
Documentul furnizat presei se numeşte „RAPORT Privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică". El este calificat drept „Strict secret” şi că a fost întocmit într-un exemplar unic”, se mai arată în Contestație.