Cum arată calculele economice pentru organizarea alegerilor, în funcție de comasări. Rareș Bogdan: În câteva zile cunoaștem calendarul
0Prim-vicepreședintele PNL, Rareş Bogdan, a anunţat că săptămâna viitoare coaliţia va stabili cum vor fi organizate alegerile din acest an, bugetul pentru toate scrutinurile fiind de 800 de milioane de euro, care ar putea fi diminuat la 500 de milioane de euro, în funcție de comasări.
„Vor mai fi runde de discuţii luni şi marţi. Calendarul legislativ electoral ne spune că săptămâna viitoare trebuie să ne hotărâm ce vom face”, a precizat Rareș Bogdan, punctând că organizate la termen toate alegerile, costurile ar fi de circa 800 milioane de euro, în timp ce prin unele comasări ar fi redus la 500 de milioane, în varianta cu cele mai mari economii. În cazul unei singure comasări, a europarlamentarelor cu localele, bugetul pentru alegeri ar fi undeva la 650 de milioane de lei.
„Vom sta de vorbă, vom vedea ce e mai bine pentru cetăţeanul român, ce e mai bine pentru România şi după asta vom hotărî. Ascultăm (...) şi vocea presei şi vocea analiştilor şi vocea societăţii civile şi vocea cetăţenilor, nu vom lua nici într-un fel vreo hotărâre prin care să intrăm cumva pe contrasens cu dorinţa cetăţenilor români şi vă asigur că în câteva zile va exista o decizie şi se va cunoaşte calendarul alegerilor", a declarat Rareş Bogdan, sâmbătă, la Piteşti.
Potrivit eurodeputatului, „comasarea ar duce la o prezență de peste 50% din votanți la vot, altfel vom avea 33-34%”.
Cum răspunde criticilor privind comasarea
„Sigur că au fost întrebări legate de faptul că de ce s-a întâmplat acest lucru şi că nu s-a întâmplat şi în alte ţări şi că nu ar fi democratic sau ar fi o siluire a democraţiei. Nu. În Germania au loc alegeri locale şi regionale odată cu europarlamentare în nouă landuri din 16. În Italia, din 20 de regiuni, în 12 regiuni au loc alegeri locale şi regionale odată cu europarlamentare. În Belgia, în Flandra sunt organizate alegeri inclusiv parlamentare, nu doar locale şi regionale. În Luxemburg este la fel. Ungaria are alegeri locale şi regionale, odată cu europarlamentare. Irlanda, la fel. Şi exemplele pot continua. Numai puţin de nouă state europene din 27 organizează alături de scrutinul de europarlamentare şi un scrutin sau două de alegeri interne, locale sau regionale, sau locale, regionale sau în cazul Belgei, inclusiv parlamentare. Deci exemplele europene sunt cât se poate de elocvente”, a mai afirmat Rareş Bogdan.