Cadouri pentru România de la regi şi şefi de state, 2004 - 2010: Năstase, ceas cosmopolit de la Josef Borrell

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase, deputat PSD, a primit la 24 mai 2011 o delegaţie suedeză (sursa: Agerpress)
Adrian Năstase, deputat PSD, a primit la 24 mai 2011 o delegaţie suedeză (sursa: Agerpress)

Camera Deputaţilor a primit în dar, în 2004-2010, cu titlu gratuit, sute de cadouri din toată lumea, din Venezuela până în Vietnam. Printre ele, o oglindă cu rama încrustată cu sidef, de 1.000 de Euro, o libelulă din cristal, un leu din argint, covoare, vase şi vaze, ceasuri, cărţi, CD-uri, tablouri, genţi, platouri şi broderii.

Adrian Năstase a primit în 2005 un ceas cosmopolit de la liderul Parlamentului European, Josef Borrell, iar Viorel Hrebenciuc a primit o vază de cristal de Bohemia de la cehi. Dick Marty, raportorul pe problema închisorilor secrete ale CIA, ne-a adus un ceas de mână şi un briceag elveţian cu tirbuşon şi cinci dispozitive de tăiat, iar Miron Mitrea a primit un covor cu motive orientale, de lână, de la liderul Senatului din Pakistan, Mohamedmian Soomro.

De la Iran am primit o statuetă din os cu hieroglife, reprezentând primul papirus arab pe care au fost scrise drepturile omului, din India am primit un elefant sculptat în marmură albă, chinezii ne-au dăruit o faţă de masă şi ruşii - un serviciu de supă.

România a mai primit un portomoneu, statui, ceasuri, platouri, CD-uri, vase, vaze, stilou, farfurii, tablouri, statuete, cărţi, de la Iran, Finlanda, Cehia, Luxempburg, China, Ungaria, Elveţia, Pakistan, Egipt, Venezuela, Macedonia, Cipru, Belgia, Iordania, India, Grecia, Germania, Canada, Rusia, Turcia, Danemarca, Lituania, Tunisia.

Liderul Senatului din Franţa, Christian Poucelet, ne-a dat în 2005 un set de ceai pentru două persoane, din porţelan de Limoges, verde cu argintiu, în valoare de 200 de Euro.

Toate au fost restituite.

În 2004 am primit puţin peste douăsprezece cadouri, anume farfurii, vase, statuete şi medalii, cel mai scump fiind un vas artizanal, argintat, de 180 de Euro.

Oul de struţ şi războinicii de terracota

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, ne-a dat în 2008 o gravură de metal reprezentând Palatul Elysee, în timp ce, într-o vizită oficială în regatul Haşemit al Iordaniei, România a primit în dar un ou de struţ pictat.

Ne-au mai întâmpinat cu gravuri, casete, platouri, broderii, clopot de porţelan, vaze şi platouri, mai multe state, printre care Turcia, Iordania, Canada,Ungaria, China, Turcia, Serbia, Vietnam, Maroc, Irlanda şi Cehia.

Am primit o farfurie decorativă din argint, grea de 830 de grame, în 2007, de la preşedintele Ciprului, Tassos Papadopoulos, plus alte vase cu decoraţii chineze, tablouri, războinici de terracotta, un vas din chihlimbar, farfurii, butoni, medalii, statuete, din China, Polonia, Cipru, Luxemburg, Indonezia, Irlanda, Elveţia, Turcia, Chile, Rusia, Arabia Saudită.

În 2006 am primit 23 de cadouri. O carte cu obiceiuri şi tradiţii din Kazakhstan, platouri, pictură manuală realizată pe piele, reprezentându-l pe Gengis Han, un tablou în ulei pe pânză, port-card argintat, ceas de birou, set ceşti, rame foto, tabacheră argintată, icoană pictată pe sticlă, farfurii şi altele. Cea mai scumpă piesă din 2006: un tablou pe pânză de ulei de la preşedintele Parlamentului Macedoniei, Liubisha Georgievski, reprezentând un peisaj de toamnă pictat de un pictor contemporan necunoscut din Macedonia, în valoare de 180 de Euro. Ne-au dat cadouri Kazakhstan, Iran, Mongolia, Slovania, Filipine, Japonia, Azerbaidjan, Irlanda, Portugalia, China, Macedonia şi Austria.

Platouri de la Regele Belgiei

În 2009, ambasadorul Bosniei şi Herţegovinei în România, Branko Neskovic, ne-a dăruit un extras din cel mai vechi document bosniac de stat, scris în anul 1189, "fără valoare comercială". Iar de la preşedintele Serbiei, Boris Tadici, am primit un "detaliu din portul naţional sârbesc din prima jumătate a secolului 20, lucrat manual", fără valoare comercială.

Alteţele Lor Imperiale Prinţul şi Prinţesa Akishino ai Japoniei, aflaţi în vizită oficială în România, au adus o vază din porţelan de culoare albastru cobalt cu însemnul aurit al sigiliului imperial japonez, iar Majestatea Sa Albert II, Regele belgienilor, ne-a dăruit la 7 iulie 2009 şase platouri din staniu gravate cu însemnul Casei regale. ALR Prinţul şi Prinţesa de Asturias ne-a dăruit un album "Simbolos de Espana"

Am mai primit un covor lucrat manual, cu motive tradiţionale turkmene, din lână, de la preşedintele parlamentului din Turkmenistan, Akja Nurberdiyeva,.

Cel mai scump cadou primit de România în 2009 a fost o geantă din piele sintetică, conţinând un covor lucrat manual ,cu motive tradiţionale azere, în valoare de 1.000 de Euro, primit la 29 septembire de la preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

În rest, multe vaze, casete, figurine, farfurii, broderii, oglinzi, covoare, genţi şi albume foto din China, Cipru, Bosnia, Azerbaidjan, Germania, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Polonia, Coreea, Canada, Japonia, China, Turcia, Italia, Turkmenistan, Iordania, Bulgaria, Polonia şi Slovacia.

"God bless Jerusalem our home"

Cel mai preţios obiect primit în dar de România în 2010 a fost o oglindă cu ramă din lemn de nuc şi intarsii din sidef , în valoare de 1.000 de Euro, cadou de la preşedintele Siriei, Bashar al-Assad. Preşedintele Parlamentul European, Jerzy Buzek, a dăruit şi el României o libelulă din cristal, în valoare de 700 de Euro. De la Palestina, stat pe care România a spus că nu-l recunoaşte, a primit un tablou din sidef, inscripţionat "God bless Jerusalem our home", având pe fundal imaginea bisericii Sfîntului Mormânt din Ierusalim, în valoare de 250 de euro. Cadoul a venit din mâna preşedintelui Statului Palestina, Mahmoud Abbas.

Am mai primit un leu din argint de la preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili, în valoare de 450 de Euro şi alte casete, pandantive, albume filatelice, eşarfe, genţi din Coreea, Israel, Moldova, Germania, Muntenegru, Ungaria, Polonia, Siria şi China.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite