Buşoi: Este nevoie ca actul managerial în spitale să fie profesionalizat, cât mai departe de politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi. FOTO Arhivă Adevărul
Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi. FOTO Arhivă Adevărul

Liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi a declarat, vineri, despre OUG privind managerii din spitale, că este nevoie ca actul managerial în spitale să fie profesionalizat, cât mai departe de politică şi cât mai concentrat pe actul de management în sine, şi a adăugat că nu se pot trage nişte concluzii, „cât de benefice sunt sau nu anumite lucruri”, doar la câteva zile de la adoptarea Ordonanţei.

Cristian Buşoi a arătat că nu se pot trage nişte concluzii, „cât de benefice sunt sau nu anumite lucruri”, doar la câteva zile de la adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind managerii din spitale. „În mod evident este nevoie ca actul managerial în spitale să fie profesionalizat, cât mai departe de politică şi cât mai concentrat pe actul de management în sine. Cel care a început această operaţiune de a profesionaliza şi depolitiza actul de management şi de a concentra managerii pe ceea ce au de făcut şi nu pe multe alte activităţi didactice, medicale a fost tocmai domnul ministru Nicolăescu în 2006 şi a fost PNL, noi toţi atunci de la Parlament şi minister am susţinut şi am mers înainte cu această iniţiativă şi au fost multe efecte pozitive”, a spus liderul PNL Bucureşti.

El a precizat că, din păcate, „de-a lungul timpului, prin schimbări frecvente ale Legii 95 şi trecând pe lângă lege şi lăsând lucrurile să meargă înainte dintr-o inerţie, s-a pierdut sensul iniţial”.

„Într-un fel, este bine că acum în legislaţie se spune mult mai clar care este perioada de timp şi care intervalul orar în care managerii pot să aibă şi alte activităţi în afară de management”, a menţionat Cristian Buşoi.

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a spus, la rândul lui, că la sfârşitul anului 2005 şi începutului anului 2006 au existat dezbateri publice extrem de intense pe tema managementului din spitale.

„Veţi vedea atunci că cei care se opuneau în primul rând erau cei pe care la vremea respectiv, îi numisem mandarini, adică cei care în spitalele universitare, în mod deosebit, voiam ei să conducă spitalele din diverse motive. Unul dintre ei chiar s-a autointitulat faraon”, a spus Nicolăescu, precizând că, ”până în 2009 lucrurile au funcţionat, însă ministrul Sănătăţii din partea PSD, Ion Bazac, a anulat prevederile restrictive pentru management”.

”Ce face Guvernul Cioloş, din punctul meu de vedere, este o revenire la fondul iniţial al legii, la spiritul şi la faptul că ea în sfârşit trebuie să producă efecte normale pentru cetăţeni. De ce trebuie să fie profesorii universitari manageri de spital, să se ocupe el de cozile de mătură, de faptul că este igienă sau nu este igienă? Profesorul universitar pentru că a ajuns profesor universitar îl considerăm cel mai competent pe domeniul lui medical să facă act medical, aceasta este treaba profesorului universitar. De aici încolo sunt vorbe”, a mai comentat Nicolăescu.

Ordonanţa de Urgenţă privind managementul spitalelor a fost adoptată, miercuri, de guvern, ministrul Vlad Voiculescu spunând că aceasta prevede două lucruri importante: deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe în acest sens şi interdicţia ca managerii de spitale să deţină funcţii de conducere în partide politice. "Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice - am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani în toată ţară şi, după cum ştim, sefii partidelor politice, în general, se tratează la spitalele din străinătate chiar pentru afecţiuni mai puţin complexe”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite