Burduja: România ar putea fi reprimită în luna iunie, cu statut de observator, în consorţiul ELI-ERIC

0
Publicat:

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat că România ar putea fi reprimită în luna iunie, cu statut de observator, în consorţiul ELI-ERIC. 

FOTO Facebook / Sebastian Burduja
FOTO Facebook / Sebastian Burduja

„Am reuşit două lucruri importante şi suntem pe cale să-l reuşim pe al treilea. Al treilea lucru pe care îl încercăm, la nivelul lunii iunie ne aşteptăm să fim reprimiţi în ELI-ERIC, unde România, vă amintiţi, era membru fondator, a fost exclusă şi, cel puţin la nivelul lunii iunie, ne dorim să revenim ca membrii observatori. Fondator, cu statut de observator în ELI-ERIC şi cu asta repunem, practic, proiectul laserului de la Măgurele pe un drum normal şi corect", a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Am reuşit două lucruri importante şi suntem pe cale să-l reuşim pe al treilea. Primul a fost un memorandum cu Slack, laboratorul de la Stanford University, care aparţine şi de Departamentul de energie şi care se va implica în realizarea sursei gamma. E a doua componentă a laserului de mare putere de la Măgurele”, a mai explicat ministrul.

Potrivit ministrul, România ar urma să revină în comunitatea științifică. „De asemenea, am reuşit să închidem litigiul istoric cu EuroGammaS, consorţiul de cercetare cu participare din Italia, Franţa, şi revin în proiectul laserului de la Măgurele şi vor implementa a treia componentă a laserului, un accelerator de electroni. Practic, România revine în această comunitate ştiinţifică a laserelor de mare putere, îndreptând lucrurile şi stingând un conflict persistent”, a mai arătat Sebastian Burduja.  

România a pierdut definitiv statutul de membru fondator al Extreme Light Infrastructure Delivery Consortium / European Research Infrastructure Consortium, deşi a fost prima ţară care a demarat proiectul, a anunțat Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, în 2021.  

Mihnea Costoiu mai spunea atunci că România nu va mai putea câştiga „niciodată" statutul de membru fondator deoarece din cauza unei neglijenţe, ţara noastră, a ajuns să piardă contactul cu lumea ştiinţifică internaţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite