Bornele Guvernului Ciucă în noul an
0Cabinetul Ciucă, dependent de fiecare decizie a liderilor partidelor din Coaliţie, va trebui să gestioneze efectele pandemiei şi în 2022, dar mai ales să bifeze toate angajamentele asumate în PNRR, ceea ce înseamnă finalizarea mai multor reforme, printre care desfiinţarea SIIJ şi rezolvarea situaţiei privind pensiile speciale.
Problema stringentă a fiecărei guvernări din ultimii doi ani a fost şi va rămâne şi în 2022 modul cum este gestionată pandemia, prin încurajarea campaniei de vaccinare, aflată în prezent într-un regres continuu, dar şi prin luarea altor măsuri care să ducă la limitarea răspândirii SARS-CoV-2, în condiţiile în care adoptarea Certificatului COVID împarte Coaliţia de guvernare în două tabere: PSD vrea acceptarea pentru valabilitatea certificatului inclusiv testarea antigen, prin teste decontate de stat, în timp ce PNL se opune gratuităţii testelor doar pentru bugetari.
Implementarea angajamentelor din PNRR va arăta cât de deschisă este Coaliţia la reforme. Până la 31 martie, Puterea va trebui să desfiinţeze Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în condiţiile în care de nouă luni este blocat proiectul de lege la Comisia juridică din Senat. Tot în 2022, Coaliţia trebuie să definitiveze modificările la legile Justiţiei, precum şi realizarea unor schimbări la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, pentru ca ţara noastră să mai facă un pas în faţă în ceea ce priveşte ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Până la finalul anului trebuie adoptat proiectul prin care sunt reduse cheltuielile cu pensiile speciale şi aducerea a cât mai multe dintre acestea la principiul contributivităţii, adică primirea unor venituri în funcţie de cât au contribuit la buget de-a lungul anilor de muncă, nu în funcţie de ultimele salarii. Şi o nouă lege a salarizării trebuie pregătită, fiind necesară regândirea întregului sistem de sporuri din instituţiile publice.
Legislaţia pentru energie
Durata acestei ierni va conta mai mult ca niciodată, în condiţiile în care preţurile la energia electrică şi gaze s-au mărit de câteva ori. Legea consumatorului vulnerabil poate fi aplicată doar celor cu venituri mici, adică un venit de 1.386 de lei per persoană într-o familie, iar ajutorul de încălzire se ridică la maximum 500 de lei. De asemenea, plafonarea preţurilor la energie şi gaze va rezolva temporar problema, adică până la 31 martie 2022, pentru că din aprilie abonamentele la furnizori tot la un preţ de câteva ori mai mare va fi. Aşadar, noua Putere trebuie să pregătească schimbări legislative care să nu mai permită creşteri necontrolate ale preţurilor sau să ceară ANRE o mai bună reglementare a pieţei, ceea ce în 2021 nu s-a întâmplat.