Bogdan Naumovici şi Viorel Bîtu, lideri ai Partidului „200 pentru Bucureşti“: Românii nu-l mai aşteaptă pe Făt-Frumos. Putem lua 25% la locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din fondatorii Partidului „200 pentru Bucureşti“, Viorel Bîtu, şi responsabilul pe partea de comunicare al acestei formaţiuni, Bogdan Naumovici, au vorbit, luni, la Adevărul Live, despre proiectul „200 pentru Bucureşti“ şi şansele partidelor mici la alegerile locale din 2016, cei doi punctând faptul că prin candidaţii pe care îi vor propune pentru alegerile din vară vor ajunge să obţină 25% din voturi.

Viorel Bîtu şi Bogdan Naumovici au explicat modul cum vrea să se prezinte în alegerile locale din această vară Partidul „200 pentru Bucureşti“, candidaţii pe care îi propun, dar mai ales cum trebuie să aibă loc schimbarea gândirii bucureştenilor. 

Principalele declaraţii ale celor doi invitaţi:

Despre „200 pentru Bucureşti“

 Ideea a fost clar a lui Bogdan. Discuţia a plecat de la faptul că încercăm să punem un număr de candidaţi pentru alegerile locale. Încercăm să punem câţi mai mulţi consilieri şui primari

Legea prevede că avem nevoie de 193 de consilieri, şase primari de sector şi un primar al capitalei. Ne propunem să scoatem cât de mulţi se poate. Dacă te uiţi la ultimul sondaj, poţi să vezi că vreo 20 şi ceva la sută spun că ar vota cu alte partide. pe lângă aceştia mai sunt vreo zece la sută nehotărâţi. Dintre aceştia, cei nehotărâţi, unii spuneau că sunt aşa pentru că ni voiau să voteze cu niciunul dintre partidele existente E un bazin de posibil 30 la sută (n.r. din care să vină votanţi). 

Cred că putem spera la un 25-30%. Dacă reuşim să-i convingem pe oameni că aceştia sunt consilierii pe care trebuie să îi aleagă. Sunt profesionişti. Partidele pun oamenii pe liste după cât sunt de populari, după câţ bani au adus la partid, după prietenii. Dar oamenii ăştia, odată aleşi, trebuie să facă ceva, să rezolve nişte lucruri. D-aia au fost aleşi. Oamenii din administraţie, din Guvern sau Consiliul local, trebuie să facă administraţie. 

Eu caut de multă vreme o variantă la actualele partide. Sunt oameni care nu au trecut politic, nu fac acest lucru pentru că vor să se îmbogăţească. Vor să facă o chestie onestă şi profesionistă. Eu am mai încercat să pornesc un partid, dar am început pe partea ideologică. Dar, nu s-a întâmplat nimic.

Despre specificul Bucureştiului

Bucureştiul e un caz diferit. Dovada este ce s-a întâmplat după Colectiv. Bucureştiul a fost puţin atipc faţă de restul ţării. Pe vremea când Iliescu câştiga cu 87% în ţară, Bucureştiul da un primar liberal. În Bucureşti, PSD-ul nu a câştigat nici cu Ilie Năstase. Până să-i păcălească Oprescu,  nu au reuşit să câştige niciodată, iindiferent de cât luau în ţară.

Categoriile de tineri revoltate de actuala clasă politică sunt, cu siguranţă, mai numeroase şi mai active în Bucureşti. cred că vedem altfel de segmentare a votanţilor faţă de nivelul naţional.Cred că şansele nu sunt reale.

Pe mine nu mă trece niciun fiot (n.r.când vine vorba de candidaţi puternici). Puteau să pună şi statuia lui Carol I. Electoratul PSD îl ştim. Nu vrem jumătate din voturile PSD-ului. E greu să iei peste un 30% al PNL-ului sau PSD-ului cu un partid făcutde patru luni. Însă, pe lângă lista pentru primari, ai şi lista pentru consilieri. Indiferent pe cine ai votat pentru primari, la consiliar pune-l pe profesionist. Conform legii puterea stă la consilieri, nu la primar. La noi, primarul este cel care iese peste tot. E fals.

Vă aduceţi aminte de Băsescu. A doua oară a cerut să aibă şi Consiliu, nu doar postul de Primar General. Dacă nici el , care în  ţara asta a făcut ce a vrut, nu putea fără Consiliu.SĂ vă spun ceva, care cel mai puţin ţine de anecdotică. Am auzit că de câţiva ani la Sectorul 1 e unanimitate indiferent de ce se votează. Dacă-i aşa, cred că e o problemă.

Candidatura lui Băsescu, interesantă. Sunt convins că Băsescu va lua nişte voturi. Nu cred că va câştiga. Eu cred că Băsescu are demnitatea ca după ce a fost preşedinte să nu mai vină să candideze pentru o primărie.  

Despre candidaţii „200 pentru Bucureşti“

La noi procesul pentru candidaţi e un proces îndelungat. E un element care ne diferenţiază total de ceilalţi Avem specialişti în resurse umane şi o Comisiei care analizează candidaturile. Aceşti candidaţi vor trece câteva teste, apoi se va şti locul lor pe liste. Testele sunt asemănătore cu cele date pentru consilierii pentru Prămăria din Londra. Singurul criteriu este nota publică a Comisiei. Nu există vină vreun sfat al bătrânilor sau să vină trei şmecheri de partid care să spună că nu contează ce notă a luat nu ştiu care şi să-l punem pe locul doi. Nu există altă prioritizare în afară de acea notă.

E importantă să ai o structură care să asigure funcţionalitatea partidului. De obicei, pentu că suntem în curs de organizare, operăm numai cu voluntari, oameni care îşi edică timp, însă sunt şi oameni care se ocupă full time de proiect. Suntem împărţiţi pe departamente, cu obiective stabilite pentru departament.  

Povestea cu prinţul alb care vine pe calul lui şi salvează România, cred că nu există. Nu are o rezolvare din multe motive. E destul de dificilă partea asta dinspre societatea civilă. Trebuie să fie născut ieri, să nu fi muncit nicio zi, să fie ONG-ist, să fie miliardar, să aibă familie şi doi copii, dar să fie şi pro-gay. Nu ştiu. toate trăznăile ar trebui să le îndeplinească un om. Exemplul pe care îl dau de multe ori, consultările de la Cotroceni, după Colectiv. Au fost nişte oameni care au reprezentat piaţa. Şi au fost tot felul de nume (...) Întotdeauna când e un om, se vor găsi unii care să-l conteste. Poate soluţia nu e un singur om. 

Cazul Iohannis.  A fost votat şi gata. La noi revolta durează o zi. iese lumea şi votează altceva (n.r.-în afară de PSD). Apoi, merg în Piaţa Universităţii, petrec şi se întorc la ale lor. 

Despre strategia pentru vot

Cred foarte tare în puterea online-ului în Bucureşti. Am văzut Bucureştiul mobilizându-se. I-am vazut cu Arafat, cu „Uniţi salvăm“, cu tragedia de la Colectiv. Televiziunile sunt oarecum arondate, de panouri, nu mai zic. Nu cred că ai loc unde să pui un banner, chiar dacă ai bani să-l plăteşti. aproape toate companiile de outdoor sunt ale politicienilor. 

Oferta noastră e foarte tentantă şi oamenii aderă la ea. Trebuie să comunici cât mai eficient. E o ofertă de bun simţ. Dacă vrei să joci la naţională, nu te duci cu Gigi, băiatul băcanului din colţ, ci cu Gheorghe Hagi. De ce să nu îi vrei pe cei mai buni. Căutăm oameni care nu au făcut politică niciodată, cinstiţi şi competenţi. Dacă sunt cinstiţi şi competenţi, deja sunt antisistem.

Celălalt e prost! Aşa s-a făcut politica până acum. Sau cine e răul cel mai mic? De ce să nu fie despre cine e cel mai bun.

Despre o coalizare a partidelor mici

Noi suntem deschişi oricărei comasări a acestor aprtide, dar trebuie să satisfacă criteriile noastre. Ceea ce căutăm este cetăţeni cinstiţi şi competenţi. Am pomenit deja de sistemul nostru de selecţie. Dacă vor fi partide care vor adera la propunerea noastră, categoric ne vom uni. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite