Băsescu poate fi demis doar cu 9 milioane de voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele României poate fi destituit din funcţie doar în cazul în care în favoarea demiterii sale votează jumătate plus unu din numărul total de alegători înscrişi pe listele electorale. Decizia aparţine Comsiei juridice a Camerei Deputaţilor care a modificat în acest sens Legea referendumului.

Potrivit datelor oficiale de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, în România există în jur de 18.000.000 milioane de alegători, ceea ce înseamnă că, prin votarea acestei legi, şeful statului poate fi demis doar dacă cel puţin nouă milioane de alegători votează pentru această variantă. La ora actuală, preşedintele putea fi înlăturat din funcţie cu voturile majorităţii celor care se prezentau la referendum.

Modificarea legislativă a fost votată de deputaţii Puterii din Comisia juridică, aceştia câştigând bătălia cu opt voturi contra şase. Parlamentarii PDL şi UNPR au votat pentru, în timp ce singurul reprezentant al UDMR, Mate Andras a părăsit sala înainte de discutarea acestui proiect de lege. PSD şi PNL au votat împotrivă.
Deputaţii PDL şi UNPR au respins un amendament al PNL care propunea ca modificarea să se aplice în mandatul următorului preşedinte.

De altfel, Opoziţia a criticat vehement proiectul de lege, afirmând că este o un nou act normativ care restrânge drepturile democratice. "Dacă preşedintele este ales cu majoritatea voturilor celor prezenţi, suspendarea trebuie să aibă aceleaşi reguli", a afirmat deputatul PNL Alina Gorghiu. La rândul său, vicepreşedintele comisiei Florin Iordache (PSD) l-a criticat pe deputatul UNPR Eugen Nicolicea, unul dintre cei care au votat proiectul, reamintind că în 2007 susţinea exact contrariul.

Argumentele Puterii

Imperturbabil, Nicolicea s-a apărat afirmând că din 2007 şi până acum au survenit mai multe decizii ale Curţii Constituţionale. Ce a spus Curtea Constituţională este însă, diferit, de ce au votat deputaţii majorităţii în şedinţa de ieri. Magistraţii Curţii ceruseră doar ca, la orice fel de referendum, majoritatea să fie aceeaşi. În acest fel, Curtea demolase tocmai propunerea lui Eugen Nicolicea din 2007 potrivit căreia preşedintele poate fi suspendat cu majoritatea celor prezenţi, în timp ce la alte tipuri de referendumuri se păstrase condiţia de cvorum.

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), a afirmat că este important ca legiutorul să facă apel la "simţul civic " al românilor pentru ca ei să fie prezenţi la vot. Proiectul de lege urmează să fie analizat de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Decizia de ieri a Comisiei juridice vine după mai mulţi paşi pe care Puterea i-a făcut pentru a îngreuna suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Anul trecut, Senatul a modificat legea Curţii Constituţionale astfel încât acest for poate judeca şi hotărârile Parlamentului. Implicit, aici va fi inclusă orice hotărâre care vizează suspendarea preşedintelui. Pe de altă parte, în proiectul de lege privind modificarea Constituţiei, preşedintele Traian Băsescu a propus ca avizul Curţii Constituţionale privind suspendarea, care până acum avea caracter consultativ, să devină obligatoriu.

Prin decizia de azi a Comisiei juridice se revine practic la procedura care exista înainte de suspendarea lui Traian Băsescu în 2007.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite