Băsescu: Dacă eram eu la Cotroceni, Comisia Europeană nu şi-ar fi permis să aleagă o cotă de imigranţi fără să mă consulte. Sfatul lui pentru Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu îi recomandă actualului şef al statului, Klaus Iohannis, să ceară mandat din partea Parlamentului privind menţinerea cotei voluntare de 1.785 de imigranţi, decizie pe care să o invoce la negocierile cu liderii europeni. Băsescu a mai spus că dacă se afla el la Cotroceni, Comisia Europeană nu ar fi lansat o cifră fără să consulte România.

„Eu am sesizat altceva ce mi se pare extrem de delicat. Preşedintele afirmă că aceste cote s-au stabilit de comisie fără a consulta statele membre. Nu cred că, dacă eram eu la Cotroceni, Comisia şi-ar fi permis să aleagă o cotă fără să mă consulte. Sunt convins că multe state au fost consultate. A spus-o chiar preşedintele, că nu acceptăm această cotă fără a fi consultat. Preşedintele Iohannis este fixat pe această cotă de 1.785. Aici nu e vorba de pshihologie. A fost un consiliu în mai care a avut o evaluare greşită că vor fi repartizaţi 40.000 de refugiaţi şi României îi reveneau 1.785. A fost stabilită cota exact pe baza pe care o critică acum, pe PIB, pe populaţie, pe creştere economică“, a spus Băsescu, la B1 TV.

Fostul preşedinte a mai arătat faptul că relocarea refugiaţilor în România contravine Constituţiei. „Eu aş fi avut o poziţie extrem de severă împotriva redistribuirii şi a măcar unui singur refugiat. Nu este constituţional. Povestea asta cu Constituţia este boală grea în România. Articolul 3 spune aşa, la alineatul 4: Pe teritoriul poporului român nu pot fi strămutate sau relocate populaţie. Nu este permis de Constituţia României. Eu, ca şef de stat, spun nu. Nu îmi dă nimeni o garanţie că dacă primesc 1.600 anul acesta, la anul nu îmi trimit 10.000. Pe mine m-ai umilit cu avioanele de prin toată Europa. Rromii mi trimiteai înapoi. Mă umileai. Mi-ai spus că nu îndeplinesc criterile Schengen, dar cei care au făcut analiza tehnică au spus că îndeplinesc. Şi cine îmi spunea asta? Cei care acum se vede că au frontiere strecurătoare“, a mai explicat Băsescu.

„Să ceară mandat de la Parlament“

Fostul şef al statului crede că Iohannis a greşit când a acceptat ideea de cote, însă a procedat corect când a spus că România nu acceptă mai mult de 1.700 şi ceva de refugiaţi. „Vulnerabilitatea noastră e că în fază iniţială am acceptat ideea de cote. Noi trebuia să mergem cu Grupul de la Vişegrad (n.a Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia) care a refuzat din capul locului cotele“, a mai spus fostul şef al statului.

Băsescu spune că Iohannis ar trebui să ceară mandat de la Parlament, pe care să-l invoce în faţa liderilor europeni. „A acceptat principiul cotelor, asta e marea dificultate: blocaj pe 14 la JAI şi să îşi pună imediat în spate o decizie a Parlamentului Român. Ori dai peste cap şi ce ai acceptat iniţial şi spui România nu primeşte, ori spui eu atât primesc de acum şi în următorii 50 de ani. Ca să nu fie preşedintele în situaţia să-şi tragă cuvintele înapoi. Are o singură soluţie. Să meargă în Parlament şi să ia mandat. Merge la Consiliu şi spune că nu poate trece peste decizia Parlamentului”, a mai spus fostul preşedinte.

Traian Băsescu a mai vorbit şi despre problemele pe care le vor întâmpina europenii, dar mai ales românii, în procesul de integrare a imigranţilor.

„Sunt agresivi, dar nici românii nu sunt mai blânzi când sunt în haită. În Ungaria aţi văzut că s-au bătut români cu români. Va fi un decalaj cultural. Îşi vor cere drepturile. Trebuie să le asiguri tot: casă, masă, asistenţă medicală, şcoli, dreptul de a-şi păstra religia. Totul face parte din libertăţile omului.  Noi nu am reuşit să integrăm romii. Cum o să-i intregrăm pe musulmani despre care nici nu ştii care sunt suniţi, care sunt şiiţi. Noi cu ungurii ne mai certăm, dar ăştia îşi pun bombe. Noi nu facem asta. S-ar putea să apară şi conflicte între musulmani. Cel mai tare musulmanii urăsc creştinii. Cea mai fugărită religie de către musulmani e cea a creştinilor. Şi şiiţii şi sunuiţii dacă vor să moară cineva se referă la creştini”, a mai declarat fostul preşedinte.

„Mai mult de 1.700 şi ceva, nu“

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat poziţia oficială a statului român privind criza imigranţilor care a lovit Europa, înainte ca Executivul european să prezinte cotele de redistribuire pentru fiecare stat-membrui. Şeful statului a spus că în Consiliul Europei au avut loc mai multe discuţii succesive despre problema refugiaţilor, iar poziţia României a fost de fiecare dată aceeaşi: România nu este de acord cu impunerea cotelor de către UE, ci pledează pentru cote voluntare. În acest context, şeful statului a spus că România nu va primi mai mult de 1.795 de refugiaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a schimbat poziţia nici după ce Juncker a prezentat planul Comisiei Europene, care prevede cote obligatorii pentru fiecare stat-membru. „Nu considerăm că este o soluţie sau oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabiliceşte, aş putea spune, fără a consulta statele membre“, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

O decizie finală în chestiunea cotelor de imigranţi va fi luată la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de luni, 14 septembrie, la Bruxelles, unde vor participa miniştrii de Interne din toate statele membre UE. România va fi reprezentată de Gabriel Oprea, care a stabilit strategia României împreună cu preşedintele Iohannis. „Din partea României, va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministrului de Interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii“, a anunţat şeful statului.

Pe aceeaşi temă:

Cum au votat europarlamentarii români planul lui Juncker privind cotele de imigranţi. Care sunt explicaţiile lor

Parlamentul European a aprobat joi propunerile Comisiei Europene privind gestionarea crizei refugiaţilor, care cupride, inclusiv, repartizarea către România a 6.351 de imigranţi, decizie care contravine poziţiei oficiale a statului român, aceea de a nu primi mai mult de 1.785. „Adevărul“ vă prezintă cum au votat europarlamentarii români şi explicaţiile lor.

România, în ofsaid în criza imigranţilor din UE. Ce şanse de succes are opoziţia preşedintelui Iohannis la planul Juncker

Preşedintele Klaus Iohannis se împotriveşte cotei de imigranţi impusă României de către Comisia Europeană. Decizia finală va fi luată peste câteva zile, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, unde mai există ceva loc de negociere



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite