Aurescu: „România este un aliat respectat în interiorul NATO”
0Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, în cadrul unei emisiuni la B1 Tv, despre rezoluţiile Summitului NATO de săptămâna viitoare, dar şi despre felul în care ţara noastră este văzută în interiorul Alianţei, precizând că România este „un aliat respectat”.
Ministrul român de Externe a precizat că Summitul NATO care urmează este unul „extrem de important”, fiind al treilea din acest an, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. „Este un context care a determinat deja o serie de decizii foarte importante la nivel aliat, inclusiv la Summitul precedent, cel din 24 martie, unde s-au luat deja decizii care ne privesc direct, inclusiv una dintre deciziile cele mai importante referindu-se la crearea a patru noi grupuri de luptă, suplimentare pe Flancul Estic, în total opt în acest moment, inclusiv un grup de luptă în România, care este în proces de alcătuire în acest moment, sub comandă franceză”, a explicat Aurescu.
Ministrul Bogdan Aurescu a precizat care vor fi rezoluţiile Summitului NATO de săptămâna viitoare. „Din perspectiva adoptării noului Concept Strategic al Alianţei, care este un document ce va ghida activitatea NATO pentru cel puţin următorul deceniu, dacă nu mai mult, la care se adaugă şi o serie de alte documente importante: un raport privind descurajarea şi apărarea, o declaraţie politică a Summitului, care va sumariza cele mai importante decizii care se vor lua, decizii referitoare la sprijinul pentru parteneri - pentru că e foarte important de conştientizat faptul că, dacă întărim rezilienţa partenerilor Alianţei, şi rezilienţa noastră este mai puternică, se vor adopta pachete de sprijin pentru Ucraina, de exemplu, pentru alţi parteneri, inclusiv din vecinătate. Şi vor fi luate şi alte decizii relevante, de exemplu o decizie referitoare la Fondul de inovare al Alianţei Nord-Atlantice şi se va semna, de fapt se va adopta Carta acceleratorului de inovare al NATO în domeniul apărării, care se referă la noile tehnologii, care au un rol din ce în ce mai important în domeniul apărării”, a explicat ministrul de Externe.
Rusia este principala ameninţare directă la adresa securităţii euroatlantice
Bogdan Aurescu a mai punctat faptul că noul Concept Strategic este elaborat plecând de la realitatea din teren. „Anume faptul că există un război de agresiune, o invazie ilegală, neprovocată, nejustificată, din partea Rusiei împotriva unui stat suveran, un atentat la adresa integrităţii sale teritoriale şi, din acest punct de vedere, în noul Concept Strategic, România a urmărit să fie trecut acest aspect, şi anume că Rusia este principala ameninţare directă la adresa securităţii euroatlantice”, a explicat ministrul.
Întrebat dacă România are o voce mai puternică în cadrul NATO prin prisma insistenţelor de a consolida Flancul Estic şi de a declara Rusia drept ameninţare, Aurescu a declarat:
„Cu siguranţă dau României o voce puternică. România este un aliat respectat în interiorul Alianţei Nord-Atlantice. Contribuţiile noastre la efortul Alianţei de-a lungul timpului au fost contribuţii consistente, dar şi din punct de vedere conceptual, iată, cu astfel de ocazii deosebite, sunt contribuţii importante şi cred că la sfârşitul acestui Summit vom putea să consemnăm decizii care întăresc securitatea Alianţei în ansamblul său, dar şi securitatea României”, a explicat ministrul.
Totodată, a precizat că vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Kiev alături de preşedintele Franţei, premierul Italiei şi cancelarul german, arată că „România chiar contează în ecuaţia regională şi europeană”.