Aurescu: 21 de români au fost repatriați, până în prezent. Ambasada, în legătură cu toți cetățenii români din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe a afirmat la începutul ședinței de Guvern că, până în prezent, 21 de cetățeni români au fost repatriați, după cutremurul din Turcia.  Aurescu a precizat că ambasada României la Ankara se află în legătură cu românii care și-au anunțat prezența pe teritoriul turc.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Facebook MAE
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Facebook MAE

„În ceea ce privește eforturile de repatriere ale cetățenilor români, după cum cunoașteți ambasada României la Ankara se află în legătură cu toți cetățenii români care și-au anunțat prezența în Turcia, mai ales cu cei din zonele care sunt afectate de cutremur. Au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe cei care vor să se repatrieze, până în prezent 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi cu sprijinul Ministerul Apărării Naționale. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, alți cinci cetăţeni români s-au repatriat printr-un zbor de linie”, a precizat Bogdan Aurescu, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

„Se află în atenţie un alt grup de cetăţeni români, un grup de studenţi care vor fi ajutaţi să se repatrieze, sperăm tot cu o aeronavă a MApN. De asemenea, mai există la Ankara încă 10 cetăţeni români împreună cu trei membri de familie, care se află în zone îndepărtate de aeroporturile de unde pot fi preluați în mod direct. Facem eforturi pentru a îi ajuta să ajungă la aceste aeroporturi şi suntem în permanent în contact cu ei”, a adăugat ministrul.

Șeful diplomației române a precizat că până în prezent nu există solicitări de repatriere din partea cetățenilor români din Siria.

„Am întreprins demersuri pe lângă autoritățile siriene de a ne pune la dispoziție o listă cu echipamente și necesități pentru un ajutor umanitar. Am transmis operativ această listă la colegii de la ministerul de Interne, la ministerul Sănătății. De asemenea, în cooperare cu partenerii noștri instituționali încercăm să găsim modalități de transport pentru aceste ajutoare”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Aurescu a semnat în cartea de condoleanțe de la Ambasada Turciei în România

Ministrul Afacerilor Externe a transmis cu această ocazie solidaritatea autorităților române cu cele turce și poporul turc în aceste momente dificile.  

„Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă spre cei afectați de această tragedie, precum și spre cei care contribuie la eforturile de salvare aflate în desfășurare, între care și echipe de intervenție din România”, a arătat ministrul Aurescu în mesajul său, reiterând disponibilitatea României de a oferi sprijin poporului turc, potrivit unui comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, șeful diplomației române a avut o convorbire telefonică cu omologul turc, ocazie cu care și-a exprimat compasiunea pentru tragedia prin care trece poporul turc. În replică, ministrul turc de externe a mulțumit omologului român pentru solidaritatea și sprijinul concret acordat de România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite