Audierea premierului Viorica Dăncilă, amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă va participa la „Ora premierului”, miercuri, la 10.00 în Parlament. Foto: EPA-EFE
Viorica Dăncilă va participa la „Ora premierului”, miercuri, la 10.00 în Parlament. Foto: EPA-EFE

Viorica Dăncilă va fi prezentă la „Ora prim-ministrului”, în plenul Camerei Deputaţilor, de la ora 10.00, la cererea deputaţilor PNL. Aceasta va trebui să le răspundă parlamentarilor la întrebările referitoare la modificările aduse legilor justiţiei, la doar o zi după ce Parlamentul European a votat o rezoluţie împotriva României, iar raportul MCV a fost emis într-o notă extrem de critică la adresa Guvernului şi Parlamentului.

UPDATE A fostă amânată audierea premierului. Motivul invocat este ceremonia de la Cotroceni programată pentru ora 10.00, când George Ciamba depune jurământul de învestitură ca ministru delegat al Afacerilor Europene.


Premierul Viorica Dăncilă a fost invitată, miercuri, de liberali, la „Ora prim-ministrului”, acolo unde va asista la dezbaterea din Camera Deputaţilor pe tema legislaţiei penale. Prim-ministrul va trebui să explice în faţa parlamentarilor cum a acţionat Guvernul în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, fiind şi prima ieşire publică a şefului Executivului în urma criticilor europene exprimate marţi.

Parlamentul European a votat, marţi, o rezoluţie referitoare la statul de drept în România, ca urmare a modificărilor aduse de PSD legilor Justiţiei şi Codurilor penale. Rezoluţia vizează direct Guvernul Dăncilă, nu România ca stat membru UE, fiind o premieră ca un stat care urmează să preia preşedinţia Consiliului UE să fie sancţionat politic. 

Tot marţi a fost publicat şi ultimul raport MCV (Mecanismul de Verificare şi Cooperare în Justiţie) pentru România care este extrem de critic la adresa Guvernului şi Parlamentului. Principalele acuzaţii aduse au fost atacurile la justiţie, Comisia Europeană cerând astfel României să suspende „imediat” punerea în aplicare a legilor justiţiei. „Suspendaţi imediat toate numirile şi demiterile în derulare ale procurorilor de vârf”, s-a mai numărat printre solicitările oficialilor de la Bruxelles.

Luni, Comisia specială pentru legile Justiţiei, prezidată de Florin Iordache, a terminat luni dezbaterile la Ordonanţa de Urgenţă 92/2018. Aleşii ar fi trebuit să insereze în textul ordonanţei de urgenţă recomandările Comisiei de la Veneţia. Legea a trecut însă de Comisia Iordache cu voturile PSD-ALDE-UDMR, nefiind respectată aproape nicio recomandare a forului internaţional. Proiectul va ajunge în plen pentru dezbatere şi vot final. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite