Aleşii, chemaţi să dea socoteală în faţa Comisiei Europene. Senator PNL: “E greu să explici ce s-a întâmplat în cazul Şova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii Eugen Nicolicea (UNPR), Florin Iordache (PSD) şi senatorul PNL Cătălin Boboc au dat astăzi explicaţii, în faţa Comisiei Europene, pe tema modificării Codului Penal, dar şi pe subiectul cererilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor. Întrebaţi dacă s-a discutat şi cazul lui Dan Şova, care a scăpat de arestare preventivă, aleşii Puterii şi Opoziţiei s-au contrazis.

Discuţia dintre reprezentanţii CE şi parlamentarii români s-a axat pe proiectele de modificare a Codului Penal, respectiv a Codului de Procedură Penală, dar şi pe raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. De asemenea, cererile de ridicare a imunităţii şi situaţia procedurii de numire a noului şef ANI au fost alte puncte pe agenda discuţiilor, alături de stadiul revizuirii Constituţiei şi situaţia Codului de conduită. 

Întrebat, la ieşirea din şedinţă, cum au răspuns aleşii în faţa CE, senatorul PNL Cătălin Boboc a declarat că i-a fost greu să explice abuzurile Puterii. “Trebuie să vă spun că reprezentanţii Comisiei şi-au arătat îngijrorarea cu privire la un singur lucru de care Parlamentul se face vinovat, şi anume sunt îngijoraţi de faptul că modificăm poate prea des legislaţia penală. Am încercat să explicăm că toate procedurile în Parlament se bazează pe consultări publice. Au vrut să ştie care e stadiul diferitelor solicitări din partea Justiţiei. Comisia a salutat multe progrese făcute de România, dar au semnalat modul în care tratăm probleme similare. Am explicat că, din păcate, e greu... Să recunoaştem, e greu să explici ce s-a întâmplat în cazul domnului Şova. Am fost pus într-o situaţie destul de neplăcută. Nu pot, nu vreau, nu cred că e corect să le explic celor din partea Comisiei că, ştiţi, a fost o scăparte din partea parlamentarilor Puterii”, a spus Boboc.

"E greu să explici ce s-a întâmplat în cazul domnului Şova" Cătălin Boboc, senator PNL

Pe de altă parte, deputatul PSD Florin Iordache a negat spusele lui Boboc şi a opinat că evaluarea CE va fi una pozitivă. El a insistat că subiectul arestării lui Şova nu a fost adus în discuţie.  

“Au fost interesaţi dacă în procedura legislativă există consultare. Nu au fost interesaţi de un subiect anume. Au fost interesaţi de modul în care se găseşte proiectul de revizuire a Constituţiei şi cum vede Comisia de revizuire proiectul, dacă e asumat, ce proiect avem în viitor, şi modul în care va fi numit şeful ANI. Probabil la final ne vor spune că a fost o evaluare pozitivă”, a spus Iordache. Întrebat dacă s-a discutat despre cererile de arestare, Iordache s-a încurcat. “Nu s-a discutat. Nimic. Nu s-a discutat, nu s-a discutat absolut nimic, nu ştiu ce a spus domnul Boboc, a plecat şi mai devreme...”, a încheiat el. 

Discuţii şi cu CSM

Marţi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a avut loc întâlnirea conducerii şi membrilor CSM, conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reprezentanţilor Ministerului Public şi Ministerului Justiţiei, inclusiv personal tehnic, cu experţii Comisiei Europene, aflaţi în misiune de evaluare a progreselor înregistrate în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei în perioada 1 ianuarie – 1 mai 2015, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Potrivit reprezenţilor CSM, în prima parte a întâlnirii, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a prezentat priorităţile stabilite pentru acest an, fiind discutate demersurile şi acţiunile consiliului privind independenţa justiţiei, activitatea Inspecţiei Judiciare, responsabilizarea sistemului judiciar, apărarea independenţei şi a reputaţiei profesionale, răspunderea disciplinară a magistraţilor, implementarea şi evaluarea impactului noilor coduri civile şi penale, propunerile de revizuire a Constituţiei, relaţia cu celelalte profesii juridice şi societatea civilă, precum şi principalele concluzii ale Raportului privind starea justiţiei pe anul 2014.

"Referitor la iniţiativele pentru continuarea reformei sistemului judiciar român, au fost menţionate propunerile legislative în curs, în special cele privind modificarea noilor coduri penale, dar şi aspecte privind managementul judiciar, resursele umane, volumul de muncă, transparenţa, măsuri şi acţiuni ale Consiliului privind eficienţa şi încrederea în justiţie", conform CSM.

Modificările la legislaţia penală au intrat inclusiv în atenţia ambasadelor occidentale, iar SUA  şi Marea Britanie au reacţionat aspru la tentativele de amputare a Codurilor, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că nu va accepta modificarea legislaţiei penale de către parlamentari, în interesul propriu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite