Adevărul Live. Robert Cazanciuc (PSD): Nu cred într-o răspundere materială a magistraţilor, pentru că ar pune presiune pe judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţie şi candidat PSD Bucureşti pentru Senat, a vorbit, la Adevărul Live, despre propunerile PSD pentru Justiţie, cum ar fi legea răspunderii magistraţilor. Cât despre  legea care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier, Cazanciuc spune că ar trebui să vedem mai întâi cine câştigă alegerile, apoi să vorbim despre interdicţii.

Adevărul: Ce organizaţie vă propune pentru parlamentare?

Sectorul 5. E adevărat că am locuit în Sectorul 6, lângă Sectorul 5, dar îl cunosc bine pe preşedintele organizaţiei de la  Sectorul 5 şi cred că poate schimba sectorul. 

Când va prezenta PSD programul pe Justiţie? Pare că pentru PSD Justiţia nu este o prioritate.

De ce spuneţi asta?

Pentru că domnul Dragnea a prezentat programul de guvernare pe aproape toate domeniile, mai puţin partea pe Justiţie.

Asta arată că Justiţia îşi are rolul important în acest proiect de program, am lucrat destul de mult la el. Dialogul e cel mai important lucru din perioada mandatului meu şi asta se va regăsi şi în viitorul program de guvernare. 

Dialog între cine?

Între puterile statului. Am avut un dialog destul de consistent şi cred că trebuie continuat. Fără dialog, nu putem propune măsurile de care cetăţenii au nevoie. 

A continuat dialogul şi în mandatul actualului ministru?

Nu pot eu să spun asta, dar vedem că au fost greve în sistemul judiciar şi în sistemul penitenciar. La ultima rectificare bugetară, s-au luat 30 de milioane de lei de Ministerul Justiţiei. Cât timp am stat eu în minister, niciodată nu s-a întâmplat acest lucru. Eu, ca ministru, mergeam în primul rând la ministrul de Finanţe şi discutam la nivel rezonabil. Unul din obiectivele importante nerealizate în mandatul meu a fost înfiinţarea unui tribunal comercial în Bucureşti, găsisem şi finanţare de la buget. Mai multe instanţe comerciale este un alt obiectiv al programului de guvernare al PSD.

Cum veţi rezolva problema penitenciarelor?

Înainte să vorbim despre penitenciare, să vă mai spun un singur lucru: nevoia de prevenţie. Se întâmplă ca oamenii să perceapă statul ca pe un adversar, de parcă statul ar sta la colţ de stradă şi ar aşteaptă să te lovească. E foarte important ca oamenii să cunoască legea, iar legea să fie respectată în litera, dar şi în spiritul ei. Am propus modificarea Constituţiei, astfel încât să existe obligaţia de a cunoaşte legea. 

Cum? Sunt foarte mulţi politicieni care invocă faptul că nu cunosc legea. 

E un principiu fundamental care spune că nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii. Dar trăim în România unde avem zeci de mii de legi şi ordonanţe. Pot eu să-i spun omului că nu cunoaşte legea? Nu. Eu trebui să-l ajut pe om. Fiecare act normativ ar trebui să aibă dispoziţii prin care instituţiile să fie obligate să asigure cunoaşterea legii. Cu tehnologia de azi, e foarte simplu să asiguri cunoaşterea legii, printr-un simplu email, spre exemplu. Noi am făcut Monitorul Oficial gratuit, astfle încât orice om poate citi legea. Statul nu este adversarul cetăţeanului, statul trebuie să fie partenerul cetăţeanului. Am demarat şi un program de educaţie juridică în şcoli. Cred că de aici ar trebui să începem, fără a încălca programa şcolară. Am demarat un nou proiect, care se numeşte Constituţia pentru copii. Am transpus textele Constituţiei în alte texte şi în imagini, astfle încât să fie uşor de înţeles de către toţi copiii.  

Revenim la penitenciare. 
Nu e un subiect uşor de gestionat. Avem priorităţi legate de educaţie, de spitale. Dar totuşi un stat membru al UE nu-şi permite să se comporte ca atare. Lucrurile sunt atât de încremenite în timp, încât e greu ca România singură să le mişte. Când am ajuns ministru al Justiţiei, am demarat un proiect de abilitare pentru fiecare penitenciar în parte, pentru a putea îmbunătăţi condiţiile, iar acolo unde nu se puteau îmbunătăţi, le-am cerut directorilor să-mi spună, pentru a le închide. Despre ce drepturi fundamentale putem vorbi când deţinuţii nu au pe unde să se plimbe? Cum să facem proiecte europene? La Târgu Mureş au făcut locuri de plimbare pe acoperişul clădirii. I-au luat pe oameni dintr-o celulă plină de igrasie şi i-au urcat pe acoperiş. Este inuman. Cum să le mai cerem acelor oameni să se integreze social?

Graţierea ar fi o soluţie?

Graţierea poate fi o soluţie numai dacă este acceptată la nivel social. Revin la penitenciare. Avem nevoie de o investiţie de câteva sute de milioane de euro, bani europeni, care să prevadă şi construcţia de noi penitenciare. Am propus construcţia unui penitenciar la Deveselu, dar mi s-a spus că punem în pericol scutul antirachetă, deşi nu i-am auzit pe auzit partenrii americani spunând acest lucru. De asemenea, am mai propus construcţia unui penitenciar la Ploieşti. 

Este necesară de o lege a răspunderii magistraţilor?

Cazanciuc: În mod cert, este nevoie de o responsabilizare a magistraţilor. Indpendenţa şi respobnsabilizarea sunt două feţe ale aceleiaşi monede. MCV spune că independenţa judecătorului nu este o scuză pentru practica neunitară. Noi suntem independenţi, nu vine nimeni din afară să ne spună cum se facem, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm practica unitară. Trebuie să căutăm oameni cu vocaţie, dar e foarte greu să vezi dacă un om, la 22 de ani, la admiterea în magistratură, au vocaţie pentru a fi judecători. Slovacia a pus o limită de 30 de ani pentru a fi judecător. 

Deci e nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor sau nu?

Sunt mecanisme în momentul de faţă de tragere a răspundere a magistraţilor. Eu nu cred într-o răspundere materială a magistraţilor, pentru că ar pune presiune pe judecători. Am putea să avem decizii date de judecător numai ca să scape de sancţiune. 

S-ar putea să se supere partidul pe dvs.

Am discutat în partid despre responsabilizarea magistraţilor, nu numai despre răspunderea magistraţilor. Dacă vom avea o lege de răspundere a magistraţilor, asta nu însemană că vom putea avea şi un mecanism de a pune în practică această lege. 

Programul dvs mpe Justiţie a fost agreat de conducerea PSD?

Când va fi agreat, va fi făcut public. Dar până acum am avut susţinerea partidului, de aceea pot să vorbesc despre programul de guvernare. E păcat că există o percepţie negativă asupra partidului. Nu cred că cineva din sistemul judiciar poate reproşa ceva guvernării PSD din 2012 până în 2015. Cred că în final toată lumea va fi de acord că e nevoie de o responsabilizare a magistraţilor, nu de o răspundere materială a magistraţilor.

Mai e nevoie de MCV pentru România?

Sărăbătorim 10 ani de la aderarea la UE. Mai este o conexiune reală între MCV şi Schnegen sau doar este folosit politic de unele state pentru a bloca aderarea nostră la Schengen? Preşedintele Juncker a spus că în mandatul domniei sale acest mecansim trebuie să înceteze. Trebuie să avem un dialog serios cu Comisia, pentru că lucrurile par a fi îndeplinite din perspectiva noastră.Trebuie să stabilim cu Comisia dacă ne-am atins obiectivele şi ce mai avem de făcut. 

Liviu Dragnea e cea mai bună variantă de premier?

Cu siguranţă preşedintele partidului are capacitatea de a conduce un guvern. 

Există o lege care îl împiedică.

Există o lege din 2001. Legea nu se aplică teoretic, legea se aplică în mod practic. Facem o propunere de premier şi atunci vedem dacă se aplică această lege şi cui i se aplică. Haideţi să câştigăm alegerile şi apoi să vedem: se aplică sau nu această lege. Legea se aplică în mod concret, nu ipotetic. 

Dacă eraţi în locul doamnei Prună aţi fi propus-o pe Kovesi?

Cred că am spus atunci că cel mai simplu era să-i propun pe cei doi: pe Codruţa Kovesi şi pe Tiberiu Niţu. 

Am ajuns la final. Vă mai aşlept, poate în calitate de ministru al Justiţiei. 

Nu s-a discutat asta în partid, nu este printre priorităţile mele, dar evident că nu exclud. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite