Adevărul Live. Motivul pentru care parlamentarii au decis ca baronii locali să fie aleşi indirect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Eugen Nicolicea FOTO Marian Iliescu
Ministrul Eugen Nicolicea FOTO Marian Iliescu

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, deputatul UNPR, Eugen Nicolicea, a explicat, la Adevărul Live, ca preşedinţii de CJ ar trebui să fie aleşi, indirect, pe liste din considerente pur financiare.

Adevarul:De ce ar trebui ca preşedinţii de CJ să fie aleşi pe liste?

E. Nicolicea: În aceste unităţi există o cheltuială foarte mare când alegi preşedintele, ei neavând supleanţi. Dacă ar fi un vot indirect, consilierii ar alege un alt preşedinte. Luăm toate cazurile de încetare a mandatului înainte de termen. Este mai eficient şi mai economic. Scopul este acela de a nu ave aaceste cheltuieli şi al doilea scop este ca cetăţenii să fie bine reprezentaţi. Actuala formă nu asigură reprezentativitatea electoratului. Ca să fie corect, trebuie ca preşedintele de CJ să fie ales din două tururi. Această alegere într-un singur tur a fost impusă de baronii locali de la toate partidele. Dacă legea trece aşa cum am propus şi, de exemplu, se constată că un preşedinte de CJ încalcă legea, atunci partidul vorbeşte cu consilierii şi-l schimbă.Deci s-ar putea să fie benefic .

Votul a deranjat baronii PSD. Oprişan spune că este o încercare mizerabilă

Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea,  poate fi ales şi direct, dar şi indirect. Votul într-un singur tur avantajează pe cei în funcţie. Oprişan a fost de mai multe ori prin votul consilierilor, decât direct. A vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la principii.

Aţi votat ca şi primarii să fie aleşi dintr-un singur tur

Va fi nevoie de o lege tranzitorie şi anume ca, în caz de încetare a mandatului înainte de termen, primarul care înlocuieşte să fie ales direct. Nu s-au dorit două tururi pentru a nu mări cheltuielile. Schimbăm legea pentru că avem probleme.

Despre consultările de la Cotroceni. Aţi susţinut aceste teme?

Am vorbit ca în această sesiune să facem un Cod Electoral. Dar nimeni nu ne poate spune cum să facem o lege. S-a mers pentru o discuţie pentru că aşa s-a dorit. Preşedintele este cel mai în măsură să coaguleze vocile. I-am spus preşedintelui ce am făcut. La statut, de exemplu. Am spus că în situaţia în care ai decedat, mandatul încetează la data scrisă în certificatul de deces. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul unei hotărâri judecătoreşti. UNPR a făcut aceste amendamente prin care avem proceduri automate de încetare a mandatului. Lui Petre Roman i s-a încetat mandatul de anul trecut. ANI ne-a cerut să votăm demiterea de drept. Noi am constat că mandatul lui Petre Roman a încetat din martie. 

Pentru alegerile parlamentare, cred că se va reveni la votul pe liste. Votul pe liste este tot sistem proporţional. Votul pe listă întăreşte patidele. 

Referendumul din 2009, neconstituţional

În momentul în care a făcut referendum pe o temă care ţinea de modificarea constituţiei, te pune în următoarea situaţie: odată întrebi poporul ce vrea printr-un referendum şi apoi îl pui să aprobe ce vrea tot printr-un referendum. Şi exista posibilitatea ca la un referendum să treacă şi la un alt referendum să nu treacă. Şi se ajunge la situaţia absurdă în care poporul spunea odată „Da“ şi a doua oară „Nu“. 

Când se ajunge la o astfel de situaţie absurdă, înseamnă că problema a fost pusă greşit. Deci nu poţi suspune referendumului o problemă care se poate rezolva printr-un alt referendum. Corect ar fi fost ca Băsescu să iniţieze o propunere de modificare a Constituţiei doar pe punctul acesta privind Unicameralul şi poporul se manifesta prin vot.  El a pus problema din punct de vedere electoral, ca să câştige voturi. Referendumul făcut de Traian Băsescu pe acestă temă este neconstituţional. Există o decizie a CCR dată înainte de acest referendum în care Curtea spune foarte clar că nu poţi face un referendum pe o temă care trebuie aprobată prin alt referendum. Deci referendumul respectiv încălca Constituţia. La vremea respectivă nu am spus la mulţi pentru că nici nu aveam chef şi nici nu ar fi înţeles. 

Modificarea la Codul Electoral nu ţine de acel referendum. Dau citat din decizia Curţii. Sunt interzise supunerii unui referendum consultativ probleme care ţin de un referendum decizional.


Ministrul Eugen Nicolicea, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Eugen Nicolicea FOTO Marian Iliescu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite