Adevărul Live. Valeria Schelean: Udrea să fie însoţită de jandarmi, dar fără să fie în situaţia de a purta cătuşe în Parlament
0Deputatul PNL Valeria Schelean, vicepreşedintele Comisiei Juridice, a explicat marţi, la Adevărul Live, care sunt procedurile în ceea ce priveşte rezolvarea unei situaţii inedite în istoria Parlamentului: avizarea noilor cereri ale procurorilor DNA, privind urmărirea penală şi arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea, care este deja încarcerată.
Principalele declaraţii.
Despre planuril PNL de a forma majoritatea parlamentară
Pot să vă spun că ne dorim o majoritate, atât la Senat, cât şi la Cameră. Se lucrează intens la programul de guvernare pentru a veni cu o alternativă. Există discuţii la nivel de Senat în sensul în care există o susţinere majoritară în favoarea PNL. Este mult mai greu să faci majoritate la Cameră decât la Senat.
Despre posibilitatea ca Elena Udrea să ajungă cu cătuşe în Parlament
Este o ipoteză mult speculată. Doamna Udrea are dreptul la apărare. Poate veni personal sau poate trimite un reprezentant legal. Noi avem obligaţia să o invităm la Comisie, dar cred că nu ar trebui să ajungem în situaţia în care să vedem un coleg parlamentar într-o asemenea situaţie. Normal ar fi ca de la intrare Elena Udrea să fie însoţită de jandarmi, dar fără să recurgem la acest gest extrem, fără să fie în situaţia de a purta cătuşe.
Orice persoană este obligată să poarte cătuşe. În momentul în care o persoană vine la un proces, în sala de judecată poate fi lăsată liberă, fără cătuşe. Eu cred că se va găsi o soluţie. Doamna Udera are nişte interdicţii în această perioadă, de a lua legătură cu persoane care sunt implicate în dosarul doamnei Udrea. La Comisie nu discutăm alte probleme. Nu cred că de la tribuna Parlamentului, unde presa are acces, nu cred că îşi va încălca obligaţiile.
Despre cazul Borbely
Noi am avut o poziţie unitară. Noi am propus să votăm la vedere. Regulamentul presupune vot secret când este vorba de persoane. Problema este la această imunitate pe care o avem. Eu cred că ar trebui modifict Regulamentul. Suntem mereu sesizaţi cu cereri pentru ridicarea imunităţii. Nu cred că un parlamentar care nu are probleme cu Justiţie, nu cred că are o problemă să renunţe la imunitate.Parlamentul ar trebui să încuvinţeze astfel de cereri.
Despre debarcarea lui Tăriceanu
Se intenţionează în cel mai scurt timp. Cererea de revocare va fi depusă când ai certitudinea că ai majoritate.
Despre cazul Vosganian
A fost o mare greşeală fapul că această cerere nu a reuşit să treacă la Senat. Este foarte clar că PSD joacă astfel de jocuri la sublu. Şi la Cameră am avut situaţii a votat împotrivă când era cazul unui parlamentar PNL şi apoi să dea vina pe noi. O parte din colegi nu au înţeles votul din 16 noiembrie. Au fost colegi, precum Vasile Blaga, care a votat la vedere tocmai pentru a nu exista suspiciuni.
Nu ne dorim ca imaginea PNL să fie asociată cu parlamentari corupţi. Nu poţi să impui unui parlamentar să demisioneze din Parlament. Domnul Ponta aruncă vina în partea noastră pentru că nu doreşte să-şi asume eşecurile pe care le-a generat colegii dumnealui.
Despre noul Cod Electoral
Noi am susţinut ideea unei finanţări de la buget. Să existe o formă de finanţare care să prevadă fix ce poţi să faci cu aceşti bani, fără să mai permiţi să fie finanţate de oameni de afaceri. Poate ar fi bine să avem un consens. Majoritatea în aceste comisii este reflectată de majoritatea din Parlament. Sper ca ideea de a reduce finanţările din exterior să fie o idee îmbrăţişată de Comisia de Cod Electoral.
Alegere prin vot direct, din două tururi de scrutin, şi la primari şi la preşedinţii de CJ, din punctul nostru de vedere. Partidele beneficiază de o subvenţie de la bugetul de stat. Un aprtid are un sediu, cheltuieli cu angajaţii. Cheltuielile sunt destul de mari. Cotizaţia la noi trei lei. Asigură foarte puţin din cheltuielile unui partid. Ar trebui gestionată situaţia în aşa fel încât să exite o relaţia de dependenţă între oameni politici şi oameni de afaceri.
Aşa ajungem la cazuri de corupţie.
Despre legea falimentului personal
Comisia Juridică a lucrat în câteva şedinţe în sesiune extraordinară. Noi ne-am lovit de probleme de procedură. Poziţia CSM, Ministerul Justiţiei, a fost de amânare pentru a vedea cum facem cu procedura. La început începi să redresezi debitorul, apoi, dacă nu are venituri suficiente, ajunge în faza de faliment. Au cerut o amânare de două săptămâni. PSD a votat pentru, apoi proiectul nu a mai apărut pe ordinea de zi. Eu sper să redevină un subiect de discuţie la Comisia Juridică. Au trecut cele două săptămâni.
Despre OUG traseismului
Ar fi fost simplu să ne întâlnim cu toţii în aceiaşi sală. La Comisia de Administraţie venise cu un proiect de respingere, unde nu respecta ce a stipulat CCR. Trebuia să discutăm OUG în Comisia Juridică. Colegii din PSD s-au opus. Noi ne dorim ca în momentul în care reglementăm efectele traseiştii să-şi piardă mandatele. Ar trebui ca toţi, primari, consilieri, suplenaţi, să-şi piardă mandatele. Ar trebui să avem alegeri anticipate. Îşi pierd mandatele, dar ar trebui să ne gândim la efecte. S-au adoptat nişte hotărâri ale majorităţii. Am susţinut că nu vom accepta înapoi niciunul din colegii care au plecat. Vom căuta în localităţile respective oameni capabili în să scoată un scor bun la 2016, fără aceşti colegi.
Despre Comisia de revizuire a Constituţiei
Modificările în Comisia specială se votează în plen. Această comisie, în 2013, a elaborat un proiect de revizuire a Constituţiei. Trebuie să primească avizul Consiliului Legislativ, se pronunţă CCR, ceea ce a şi făcut. L-a făcut praf. Modificarea Constituţiei este necesară. Avem nevoie de regionalizare, de servicii cât mai aproape de cetăţean.
Despre audierea candidaţilor pentru înlocuirea lui Greblă la CCR
Avem şi noi o propunere care reflectă ceea ce am promis cetăţenilor. Va fi un moment în care se va testa majoritatea la Senat şi sper ca propunerea făcută de PNL să fie încuvinţată de senatori.