Rusia, „rasă“ de pe harta fotbalului: Urmează cea mai dură pedeapsă din ultimii 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusul Artyom Dzyuba (33 de ani) riscă să rateze Mondialul din 2022, ultimul din cariera sa, din motive politice
Rusul Artyom Dzyuba (33 de ani) riscă să rateze Mondialul din 2022, ultimul din cariera sa, din motive politice

Istoria se repetă! Încă de când a început invazia Ucrainei de către Rusia, era evident că sancţiunile vor lovi Guvernul de la Moscova din toate direcţiile. După modelul precedentului război sângeros din Europa, declanşat de fosta Iugoslavie.

Atunci, pe plan sportiv, forurile fotbalistice au decis excluderea acestei ţări de la Euro 1992. Cu doar câteva zile înainte de startul competiţiei! De aici a început povestea cu iz de basm a naţionalei daneze. Cu jucători adunaţi din vacanţe, care au înlocuit Iugoslavia şi au câştigat, ulterior, titlul european!

Acum, în anul Mondialului din Qatar (21 noiembrie - 18 decembrie), Rusia riscă să rateze competiţia, nu pe teren, ci din cauza excluderii din motive politice. Teoretic, naţionala pregătită de Valeri Karpin ar trebui să întâlnească Polonia, în primul baraj de calificare pentru CM 2022. Doar că datele problemei s-au schimbat după declanşarea războiului. Pentru că FIFA a anunţat primele sancţiuni împotriva ruşilor:

*Nicio competiţie internaţională nu se va disputa pe teritoriul Rusiei, meciurile considerate „acasă“ urmând să se joace pe teren neutru şi fără spectatori.

*Reprezentativele acestei ţări vor figura în diverse competiţii sub numele de „RFU“ = Uniunea de Fotbal a Rusiei.

*Steagul şi imnul Rusiei nu vor fi mai fi folosite la meciurile în care sunt angrenate reprezentativele acestei ţări.

Ce poate urma?

Având în vedere că presiunea internaţională e tot mai mare, FIFA poate ceda, excluzând Rusia de la barajul de calificare pentru CM 2022. 

Polonia, care ar fi trebuit să întâlnească Rusia în deplasare, înainte de declanşarea războiului, poate deveni principala beneficiară a acestei decizii. Pentru că, dacă ruşii vor fi excluşi, polonezii pot ajunge la al doilea baraj de calificare, cel decisiv, urmând să întâlnească învingătoarea meciului Suedia - Cehia, programat pentru 24 martie, la Solna. 

Rusia / Fosta URSS, la Cupa Mondială

Ediţie Rezultat

1958 Sferturi

1962 Sferturi

1966 Locul 4

1970 Sferturi

1982 Faza a doua a grupelor

1986 Optimi

1990 Grupe

1994 Grupe

2002 Grupe

2014 Grupe

2018 Sferturi

*Rusia a găzduit ultima ediţie a Mondialului, în 2018.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite