România vibrează din nou alături de tricolori: De ce Liga Naţiunilor are o miză uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe „Arena Naţională“, pe un stadion gol, România întâlneşte, diseară (ora 21.45, Pro TV), Irlanda de Nord, în primul meci al noii ediţii din Liga Naţiunilor.

Ultima aventură a echipei naţionale, campania de calificare la Campionatul European din 2020, s-a încheiat pe 18 noiembrie 2019, cu un eşec ruşinos, 0-5 cu Spania. 

După un parcurs dezastruos, tricolorii terminau grupa F a preliminariilor pentru Euro 2020 pe un nedorit loc 4. Băieţii antrenaţi de Cosmin Contra au strâns doar 2 puncte în cele şase partide cu principalele contracandidate, Spania, Suedia şi Norvegia, celelalte 12 venind după victorii cu echipe care nu contează în fotbalul contemporan, Malta şi Insulele Feroe. 

În ciuda locului 4 ocupat la finalul preliminariilor şi a faptului că România mai poate prinde un loc la turneul final al Euro 2020 (mutat, între timp, în 2021), dacă reuşeşte să se impună în playoff-ul eliminatoriu cu Islanda şi Bulgaria / Ungaria, bătaia soră cu moartea din Spania a fost bomboana pe coliva preliminariilor şi a dus la demiterea băncii tehnice.  

Debut pentru Mirel Rădoi

Chiar dacă au fost numiţi la conducerea echipei naţionale în noiembrie 2019, din cauza pandemiei de coronavirus, Mirel Rădoi şi „secunzii“ Nicolae Dică şi Florin Constantinovici încă nu au apucat să debuteze pe banca primei reprezentative. 

Astfel, partida cu Irlanda de Nord este un nou început de drum nu doar pentru echipa naţională, ci şi pentru oameni din stafful tehnic al primei reprezentative.  

Chiar dacă rezultatele României din ultimii ani sunt deprimante, ideile optimiste nu lipsesc din tabăra noastră, iar Ciprian Tătăruşanu a dat tonul previziunilor care se bazează pe… nimic. „Nu am fi în grafic cu 4 puncte, eu consider că trebuie să avem 6 puncte după primele două meciuri, cu Irlanda de Nord şi cu Austria“, a declarat portarul echipei naţionale. 

Barajul cu Islanda bate la uşă

După „dubla“ cu Irlanda de Nord şi Austria, luna viitoare, pe 8 octombrie, România va juca semifinala play-off-ului Euro 2020, în deplasare, cu Islanda. În cazul unui succes, finala pentru calificarea la turneul final se va disputa pe 12 noiembrie, tot în deplasare, cu învingătoarea din cealaltă semifinală, Bulgaria - Ungaria. 

Miza urnei a doua valorice 

Traseul României către Campionatul Mondial din Qatar va fi puternic influenţat de rezultatele obţinute de tricolori în această ediţie a Ligii Naţiunilor. Tragerea la sorţi a grupelor pentru preliminariile competiţiei supreme de peste doi ani va avea loc în decembrie, configuraţia urnelor valorice urmând să fie stabilită de clasamentul european al coeficienţilor. 

În acest moment, tricolorii se află pe locul 22 în această ierarhie şi, pentru că vor exista în total cinci urne a câte zece formaţii şi ultima urnă cu numai cinci echipe, am fi a doua naţională din a treia grupă valorică. Un parcurs bun în Liga Naţiunilor ar putea duce România în urna a doua şi am evita adversari foarte complicaţi precum Danemarca, Suedia, Polonia, Ucraina, Turcia şi Serbia.

292  de zile au trecut de la ultimul meci al României, 0-5, cu Spania, în deplasare.  

Cum arată în prezent grupele valorice pentru tragerea la sorţi în preliminariile CM 2022

*Urna 1: Belgia, Franţa, Anglia, Croaţia, Portugalia, Spania, Elveţia, Italia, Olanda, Germania

*Urna 2: Danemarca, Suedia, Polonia, Ţara Galilor, Ucraina, Austria, Turcia, Serbia, Slovacia, Irlanda

*Urna 3: Irlanda de Nord, ROMÂNIA, Rusia, Islanda, Norvegia, Cehia, Bosnia, Scoţia, Ungaria, Grecia

*Urna 4: Finlanda, Bulgaria, Muntenegru, Slovenia, Albania, Macedonia de Nord, Belarus, Georgia, Israel, Cipru

*Urna 5: Luxemburg, Armenia, Estonia, Feroe, Azerbaidjan, Kosovo, Kazahstan, Lituania, Andorra, Letonia 

*Urna 6: Moldova, Liechtenstein, Malta, Gibraltar, San Marino

Europa va avea 13 echipe la CM 2022

*Câştigătoarele celor 10 grupe preliminare. 

*Învingătoarele în cele trei playoff-uri duble (semifinale şi finală), la care vor participa 12 echipe (cele zece formaţii clasate pe poziţiile secunde în preliminarii, la care se adaugă cel mai bine clasate două formaţii din Liga Naţiunilor, altele decât cele calificate din preliminarii).

Lotul României pentru meciurile cu Irlanda de Nord şi Austria

*Portari: Ciprian Tătăruşanu (Lyon, 67/0), Florin Niţă (Sparta Praga, 2/0), David Lazar (Astra, 0/0)

*Fundaşi: Ionuţ Nedelcearu (FC Ufa, 9/0), Vlad Chiricheş (Sassuolo, 57/0), Alin Toşca (Gaziantep FK, 18/0), Dragoş Grigore (Ludogoreţ, 37/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 0/0), Sergiu Hanca (KS Cracovia, 4/0), Nicuşor Bancu (Universitatea Craiova, 13/0), Florin Ştefan (Sepsi OSK, 1/0)

*Mijlocaşi: Alexandru Creţu (NK Maribor, 0/0), Dan Nistor (Universitatea Craiova, 3/0), Alexandru Maxim (Gaziantep FK, 37/3), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 37/10), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 6/0), Ianis Hagi (Rangers, 10/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 23/4)

*Atacanţi: Gabriel Iancu (FC Viitorul, 0/0), Florinel Coman (FCSB, 3/0), Denis Alibec (Astra, 10/1), George Puşcaş (Reading, 14/6), Sergiu Buş (FCSB, 0/0)

Programul din acest an al echipei naţionale 

*4 septembrie România - Irlanda de Nord Liga Naţiunilor

*7 septembrie Austria - România Liga Naţiunilor

*8 octombrie Islanda - România baraj calificare Euro

*11 octombrie Norvegia - România Liga Naţiunilor

*14 octombrie România - Austria Liga Naţiunilor

*12 noiembrie Bulgaria/Ungaria - România baraj Euro (doar dacă batem Islanda)

*15 noiembrie România - Norvegia Liga Naţiunilor

*18 noiembrie Irlanda de Nord - România Liga Naţiunilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite