Litera Z, simbolul dictatorului Vladimir Putin, promovat de unii sportivi ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancuri rusesti parte a Operatiunii Z în apropiere de granita Ucrainei FOTO East2West

Mii de sportivi din toată lumea şi-au arătat susţinerea pentru Ucraina, unii s-au înrolat în armată, alţii au dat mesaje anti-război. Există însă şi unii care au ales să susţină politica criminală a lui Vladimir Putin şi fac asta promovând litera „Z”.

Era o perioadă când litera „Z” reprezenta simbolul luptei de răzbunare a celor neputincioşi, de pedepsire a politicienilor cruzi şi de ajutorare a celor asupriţi. Era semnul făcut de personajul Zorro, desăvârşitul spadasin Don Diego Vega, rol jucat de-a lungul timpului de actori ca Alain Delon sau Antonio Banderas.

Lucrurile s-au schimbat de când dictatorul Vladimir Putin a dat ordin de invadare a Ucrainei. Hoarde de militari ruşi au trecut graniţele, mulţi dintre ei cu ajutorul unor tancuri sau alte vehicule de luptă pe care era vopsită litera „Z”.

Vehiculele de atac ruseşti sunt colorate cu alb, fie cu ceea ce pare a fi litera „Z”, fie cu triunghiuri, cercuri sau romburi. Ele sunt făcute fie pentru ca „utilajele morţii” să fie recunoscute de propria armată, fie pentru a arăta pentru ce obiectiv vor fi folosite acele maşini sau doar ca un semn al unităţii de care aparţine respectiva maşină. „Ar putea fi un semnal pentru propriile aeronave, pentru ca să nu fie bombardate”, a spus Ruslan Leviev de la Conflict Intelligence Team. Ministerul Apărării din Rusia a precizat că Z reprezintă „victorie”, iar „V”, „puterea adevărului”, explicaţii care nu au fost însă crezute.

Litera Z tinde să devină un simbol asemănător cu svastica, care după înfiinţarea Partidului Muncitoresc Naţional-Socialist al lui Adolf Hitler a fost asociată cu nazismul şi fascismul. Este chiar promovată în Rusia, canalul TV finanţat de Kremlin, Russia Today, punând în vânzare tricouri cu acest semn.

Fosta mare gimnastă rusă Svetlana Horkina difuzează şi ea intens această „literă”, spunând că ar reprezenta un simbol pentru cei care nu se tem să recunoască faptul că sunt ruşi. Horkina deţine şapte medalii olimpice, din care două de aur, şi 20 de medalii la Campionatele Mondiale de Gimnastică, din care 9 de aur. Fosta sportivă este colonel în armata rusă, este membru Rusia Unită, a fost parlamentar, este căsătorită cu un fost ofiţer al Serviciului de Securitate şi pentru mult timp s-a crezut că a fost amanta lui Vladimir Putin. Simbolul a fost promovat şi de Ivan Stretovich, gimnast deţinător al medaliilor de aur şi argint cu echipa la Mondialele din 2019 şi la Jocurile Olimpice din 2016.

Şi, din câte se pare, difuzarea pe reţelele sociale a avut efect. De data asta, litera Z a fost imprimată pe tricoul pe care un gimnast, Ivan Kuliak, l-a purtat la premierea ce a avut loc la finalul etapei de Cupa Mondială de gimnastică de la Doha, Qatar. Rusul a terminat competiţia la paralele pe locul 3, iar la premiere a apărut cu Z-ul pe piept. Un gest şocant mai ales că ocupantul primului loc era nimeni altul decât un ucrainean, gimnastul Illia Kovtun.

ivan

22 de foşti sportivi, în Parlamentul rusesc

Dictatorul Vladimir Putin este recunoscut ca mare fan al tuturor sporturilor, folosind competiţiile mai ales pentru a-şi mări capitalul politic, în Duma de stat, din cadrul partidului său, Rusia Unită, fiind 22 de foşti sportivi. Toţi au votat pentru recunoaşterea regiunilor ucrainene, Doneţk şi Lugansk, manevră care a precedat invazia Ucrainei de către armatele ruse. Printre foşti sportivi care astăzi stau aplecaţi în faţa liderului de la Kremlin îi amintim pe Aleksandr Karelin, triplu campion olimpic la lupte; Anatoly Karpov, campion mondial de şah; Irina Rodnina, campioană olimpică la patinaj artistic; Marat Safin, fost număr 1 mondial şi de două ori câştigător de Grand Slam; Dmitri Svatkovski, campion olimpic la pentatlon modern; Vladislav Tretiak, triplu campion olimpic cu naţionala URSS de hochei; sau Dmitri Pirog, deţinătorul centurii WBO la box, la categoria mijlocie.

Medvedev, fără steagul Rusiei

Numărul 1 ATP, Daniil Medvedev, şi-a şters steagul Rusiei din postările sale de pe reţelele sociale, stârnind un val de furie printre ruşi, mulţi cerând să-i fie retrasă cetăţenia. Jucătorul de 26 de ani şi-a arătat dezaprobarea faţă de războiul lui Putin încă de la declanşarea invaziei în Ucraina. Reacţii anti-război ale sportivilor au fost puţine, ele mai venind de la tenismanul Andrey Rublev, hocheiştii Alex Ovechkin şi Nikita Zadorov, sau fotbalistul Fedor Smolov. 

Fanii lui Chelsea, pro-Abramovici

Fanii lui Chelsea au stricat momentul dedicat Ucrainei. Înainte de startul partidei cu Burnley, fotbaliştii s-au adunat la centrul terenului, iar suporterii au început să aplaude. Nu după mult timp însă, fanii lui Chelsea au început să-i strige numele patronului Roman Abramovici, stârnind stupoare. „Nu era momentul de aşa ceva”, a declarat supărat antrenorul londonezilor, Thomas Tuchel.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite